Mate Šunjić

Mate Šunjić je hrvatski rukometni vratar. Karijeru je gradio kroz Metković, Medveščak i Nexe, a zatim odlazi u francuski Créteil pa u rumunjski CSM Bukurešt. Član je hrvatske rukometne reprezentacije za koju je prvi poziv dobio još 2009. godine.

Obrazovanje

Odličnim je uspjehom završio gimnaziju u Metkoviću, a nakon toga je upisao studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Magistar matematičkih znanosti postao je u lipnju 2010 godine.

Privatni život

Rođen je u Metkoviću 18.3.1987. godine. Mate je još kao dijete s prijateljima igrao rukomet, a i njegova majka Ana se kao djevojka bavila rukometom i igrala je upravo na poziciji vratara.

Mladima poručuje kako uvijek trebaju igrati na dvije karte: sport i škola. Osim što je dobar za razvoj tijela, sport je jedna vrsta životne škole u kojoj se može naučiti raditi, biti organiziran, discipliniran i uporan. Međutim, zbog sporta ne bi smjeli zanemariti obrazovanje jer nas ono čini kompletnijom osobom.

On je studij matematike završio dok je igrao za Medveščak. Dan bi mu počinjao u 7 sati ujutro, a završavao u ponoć. Živio je na relaciji fakultet-trening-stan i tako svakog dana punih pet godina.

Posao

Mate Šunjić rukomet počinje igrati u rodnom Metkoviću, odakle prelazi u RK Medveščak. U Medveščaku je bio do srpnja 2010. godine, a onda počinje igrati za RK Nexe Našice.

Ugovor s Nexeom istekao je 2013. godine, a novi je potpisao s francuskim Créteilom. Ondje je proveo četiri godine i u Francuskoj su ga dobro primili pa se brzo prilagodio. S klubom je ušao iz druge u prvu ligu i igrao je europske utakmice.

Iz Francuske odlazi u Rumunjsku, u klub CSM Bukurešt, a u ljeto 2018. godine vraća se natrag u Francusku, ovaj put u klub US Ivry.

Mate Šunjić je u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji prisutan još od kadetskih dana i prošao je svoj razvojni put od nižih prema višim kategorijama. U seniorsku reprezentaciju pozvan je 2009. godine i nakon toga je u više navrata bio pozivan u dužim ili kraćim vremenskim intervalima.

Prvi zapaženi nastup u seniorskoj reprezentaciji imao je na Mediteranskim igrama u Španjolskoj. Pokazalo se da je njegovih sedam obrana u finalu s Tunisom bili presudno za stabilnost pomlađene reprezentacije.

Iako ima titulu magistra matematike, Mate Šunjić zasad nema planova baviti se poslovima iz struke. Voli sport i maksimalno je posvećen rukometu i karijeri. Ne misli ubrzo prestati igrati rukomet i nada se da će njegova karijera trajati što duže, a kasnije će se baviti pitanjem hoće li ostati u rukometu ili će se posvetiti znanosti.

Najveća postignuća

Mate Šunjić je osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu do 19 godina koje se 2005. godine održavalo u Kataru. Sa seniorskom reprezentacijom je na Mediteranskim igrama u Tarragoni 2018. godine osvojio zlatnu medalju, a nizu priznanja može dodati i ono za najboljeg vratara na All-Star reviji francuskog rukometa, kada je iza sebe ostavio legendarnog Thierryja Omeyera.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*