Marko Grubnić

Marko Grubnić je poznati hrvatski stilist koji se u javnosti pojavio sa svojim neobičnim odjevnim kombinacijama i tako izazvao podijeljenost između onih koji ih odobravaju i onih koji ih nalaze krajnje neuglednima. Njegovo ime odmah referira na, možemo tako reći, njegov alter ego – Modni Mačak, za kojega je kasnije sam tražio da se povuče iz uporabe.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u Pakracu gdje je upisao i završio srednju medicinsku školu.

Godine 2009. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Osijeku. Nakon završenog studija rekao je da se ne planira baviti pravom, kojega je studirao skoro deset godina.

Godine 2014. upisao se na Veleučilište VERN u Zagrebu, gdje je stekao titulu stručnog specijaliste. Za tu se titulu vežu pojedine afere, jer se Grubnić navodno pohvalio da je postao magistar poslovnih komunikacija.

Privatni život

Marko Grubnić rodio se 15. 12.1982. godine u Zagrebu, ali je s obitelji živio u mjestu Pakrac, gradiću u zapadnom dijelu Slavonije. Sin je jedinac od oca Veljka i majke Branke Grubnić. Kako sam kaže, od malih je nogu znao iskombinirati odjevne predmete koji su odudarali od kombinacija njegovih vršnjaka. Dok su se lokalna djeca oko njega igrala, valjala u blatu i dolazila kući u potpunosti prljava, Marko je izbjegavao takve aktivnosti i uvijek je izgledao dotjerano i uglađeno. Da su ga zanimale igre poput igranja lopte ili valjanja u blatu, možda i ne bi mogao održati taj dotjeran izgled, ali Marko se radije družio s barbikama i lutkama, kojima je radio različite frizure i odijevao ih u razne odjevne predmete i tako svoje vrijeme za igranje provodio upravo s barbikama. Upravo zbog takvih stajališta, Marko je stigmatiziran i često se povlači po medijima kako se kao dijete igrao s barbikama.

Možda zbog takvih stvari i načina na koji Marko izgleda, u netipičnim odjevnim kombinacijama za muškarce, njegova seksualnost se dovodi u pitanje od početka njegovog istupa u javnosti. Grubnić demantira takve glasine i navodi da je u vezi s djevojkom čiji je identitet nepoznat zato što ne želi da joj ime dolazi u javnost.

Kako mu posao traži dosta aktivnosti, a pruža malo slobodnog vremena, Grubniću je najdraže to slobodno vrijeme provoditi s roditeljima, koji mu dolaze u Zagreb iz Pakraca.

Posao

Moda i modne kreacije privlače ga još otkada je bio dijete. Proučavao je odjevne kombinacije, slaganje boja, vrstu tkanine i slično. U početku je to bio hobi, nešto s čim se bavio pored studiranja, i nešto u čemu je više uživao od studiranja. Nakon diplome, shvatio je da se ne želi baviti pravom i da se želi ozbiljnije posvetiti modnom svijetu.

Funkcija modnog stiliste je savjetovanje klijenta, najčešće poznate osobe, koju će odjevnu kombinaciju odjenuti za pojedini javni nastup ili pak fotografiranje. Marko Grubnić je sudjelovao s brojim estradnim osobama u Hrvatskoj. Prijelomnica u njegovoj karijeri je poznanstvo s Vesnom Pisarović, koja mu je predložila da joj napravi poseban stiling za Splitski festival.

Kako sam Marko govori, stilistom se ne postaje, to je talent koji se dobije rođenjem, kao pjevanje ili bilo koji drugi talent. Kada je shvatio da je to nešto s čime se želi baviti, počeo je posjećivati i sudjelovati na raznim fashion weekovima, gdje je pratio koje odjevne kombinacije koriste svjetski stilisti i modni dizajneri.

Pored toga što je modni stilist brojnim poznatim osobama u Hrvatskoj, Grubnić je i modni novinar, kolumnist i dizajner.

Nadimak Modni Mačak dobio je od prijatelja, jer je skoro sva četiri godišnja doba proveo u čizmama i u početku je to bio nadimak “Mačak u čizmama”, a onda mu je jednom prilikom urednica magazina Story, Tonkica Kalauz rekla da je zapravo modni mačak. Taj nadimak ga je obilježio i postao drugi naziv, dok mu nije dosadio i tražio da ga zovu pravim imenom i prezimenom i da sve ono po čemu su ga pamtili, nošenje perja, šljokica, duge kose i slično, pada s tim nadimkom u zaborav.
Godine 2013. se seli u London gdje je nastavio s onim što ga ispunjava, radom u modnom svijetu.

Godine 2016. pojavio se i u hrvatskom reality showu Big Brother, gdje je proveo svega petnaest dana.

Grubnić je od prvog pojavljivanja u javnosti plijenio poglede brojnih ljudi. Neki su ga simpatizirali, a neki ismijavali. Tako je pojedinim objavama na svom profilu na Instagramu izazvao polemike jesu li slike namještene ili je zbilja bio na tim lokacijama. U pitanju su Dubai, New York i drugi gradovi. Grubnić je naglasio da su ga otpočetka ismijavali i da to nastavljaju raditi, iako su te fotografije autentične.

Najveća postignuća

Godine 2007. nastupao je u RTL-ovoj emisiji Fear Factor i cijeli dobiveni novac, trideset tisuća kuna, donirao je bolnici u Pakracu za kupnju aparata koji ispituje sluh kod novorođenčadi.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*