Mario Ančić

Mario Ančić bio je profesionalni hrvatski tenisač, a danas je pravnik. S hrvatskom reprezentacijom je 2005. godine osvojio Davis Cup u Bratislavi te je s Ivanom Ljubičićem u parovima osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. Na vrhuncu karijere dospio je na 7. mjesto ATP liste. Mario Ančić je, uz Gorana Ivaniševića, Nikolu Pilića i Željka Franulovića, jedan od četvorice značajnih hrvatskih tenisača koji dolaze iz teniskog kluba Firule u Splitu. Njih četvorica često se nazivaju Četvoricom šampiona. Mario Ančić rođen je u Splitu 1984. godine.

Obrazovanje

Mario Ančić je u rodnom Splitu završio osnovnu i srednju školu. Nakon mature, 2002. godine upisao je Pravni fakultet u Splitu. Diplomirao je 2008. godine, a diplomski rad mu je bio istraživanje pravnog ustroja i organizacije ATP turnira. 2009. godine, nakon što je položio pravosudni ispit u Zagrebu i odradio staž u jednoj odvjetničkoj tvrtki, Ančić je nekoliko mjeseci proveo na Harvardu, također na studiju prava. Nakon iskustva na ovom prestižnom sveučilištu, Mario Ančić odlučio je upisati postdiplomski studij na nekom od prestižnih američkih sveučilišta. Nakon što je primljen na njih nekoliko, odlučio se za Pravni fakultet na Columbiji, budući da je to sveučilište bilo u New Yorku. Studij je upisao 2012. godine, a titulu doktora prava stekao je 2015. godine.

Privatni život

Mario Ančić rođen je u Splitu 1984. godine. Njegov otac vlasnik je lanca supermarketa, pa je imao dovoljno sredstava da ulaže u sportske karijere svoje djece, a uz to, naravno, i u njihovo školovanje. Majka Marija Ančića je financijski savjetnik. Mario ima starijeg brata Ivicu i mlađu sestru Sanju, koji su se oboje profesionalno bavili tenisom i postigli značajne rezultate u teniskom svijetu. Ančićeva obitelj je katolička, pa Ančić uvijek izražava kršćanske vrijednosti kao svoje. Ujak mu je svećenik i bivši misionar, što je utjecalo i na Marijev odgoj i svjetonazor.

Mario Ančić počeo je trenirati tenis sa sedam godina, često trenirajući s velikim tenisačem Goranom Ivaniševićem, kojemu je za vrijeme Davis Cupa u Splitu bio i “ball boy”, dečko koji lovi teniske loptice po terenu. Ipak, Ančić je uvijek isticao da je u njegovoj obitelji školovanje bilo na prvom mjestu, a tek onda sport. Zato je s 15 godina odbio ponudu da se preseli u SAD zbog tenisa. Umjesto toga ostao je u rodnom Splitu završiti srednju školu, a onda i fakultet. Na fakultetu je imao veliku potporu svojih profesora, zbog čeka je uspio paralelno studirati i osvajati odlične sportske rezultate.

Dok je Mario Ančić bio na vrhuncu svoje sportske karijere, obolio je od mononukleoze. Zato se od 2007. godine morao povući iz sporta. Također je zaradio i nekoliko lakših tjelesnih ozljeda. Zbog privremenog povlačenja iz sporta, čak i nakon povratka, Ančić je 2010. ispao s liste stotinu najboljih svjetskih tenisača. 2011. definitivno je odlučio prekinuti profesionalnu tenisku karijeru, najviše zbog ozlijede leđa koju je u međuvremenu zadobio. Bilo je to kada je imao 27. godina.

Budući da je Mario Ančić bio mlad i perspektivan sportaš, njegov ljubavni život vodio se pred očima javnosti, iako se on trudio sačuvati ga koliko je moguće privatnim. Nekoliko godina bio je u ozbiljnoj vezi s Doris Goleš, tada studenticom farmacije, a zatim s poslovnom ženom Laticom Ivanišević, s kojom je prekinuo 2013. godine.

Trenutno Mario Ančić živi i radi u New Yorku. Živi na Manhattanu; sportski hobiji su mu tenis i košarka, ali ističe da jako voli knjige i čitanje, što mu je ljubav još iz djetinjstva.

Posao

Uz tenisku karijeru, Mario Ančić je, iako vrlo mlad, počeo graditi vrlo zavidnu poslovnu karijeru. Još dok je bio student radio je na znanstvenim istraživanjima zajedno s vrhunskim svjetskim sportskim menadžerima i pravnicima, a vezano za pravo i menadžment u sportu. Dok je bio na postdiplomskom studiju, dobio je ponudu da dođe raditi za pravnu službu ATP turnira i NBA lige. Mario Ančić prihvatio je ponudu NBA lige i godinu dana radio s vrhunskim odvjetnicima te organizacije. Nakon što je doktorirao, dobio je posao na Wall Streetu, gdje od lipnja 2015. godine radi kao investicijski bankar u banci Credit Suisse.

Najznačajnija dostignuća

Iako Mario Ančić trenutno gradi uspješnu poslovnu karijeru, njegovo ime još uvijek se najčešće veže uz sport tj. tenis. Još je kao junior 2000. godine na Australian Openu dogurao do finala natjecanja, izgubivši meč od Andyja Roddicka. Iste godine došao je i do finala Wimbledon Championshipa, ali je ovdje izgubio od Nicolasa Mahuta.

Na Ljetnim olimpijskim igrama 2000. godine igrao je s Goranom Ivaniševićem u parovima, ali nisu uspjeli proći otvorenje. 2002. godine pobijedio je Rogera Federera na Wimbledonu te time postao prvi tinejdžer još od 1973. godine koji je za vrijeme svog debija pobijedio na Wimbledonu i to na glavnom terenu. Mediji su ga odmah prozvali Novim Goranom (Ivaniševićem).

2003. pobijedio je Rafaela Nadala osvojivši Challenger natjecanje i tako postao član ATP Master Serije. 2004. godine je s Ivanom Ljubičićem osvojio broncu u igri parova na Olimpijskim igrama u Ateni, a zbog ove pobjede, obojica su te godine dobili Državnu nagradu za sport Franjo Bučar. 2005. godine, nakon niza pobjeda, došao je na 7. mjesto ATP liste, time postavši sedmi tenisač svijeta. To je bio vrhunac njegove karijere.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*