Marinko Rade

Marinko Rade je hrvatski doktor znanosti kliničke medicine i znanstvenik s posebnim interesom u neuroradiologiji. Ravnatelj je Bolnice za ortopediju u rehabilitaciju u Rovinju i docent pri Katedri za anatomiju i neuroznanost na Medicinskom fakultetu u Osijeku te postdoktorski istraživač u Sveučilišnoj bolnici Kuopio University Hospital u Finskoj.

Obrazovanje

Srednju školu je završio u Rovinju, a nakon toga odlazi u na studij medicine u Padovu. Magistrirao je u Londonu, a doktorirao medicinu u Finskoj.

Privatni život

Rođen je 1982. godine u Ljubljani, a odrastao je u Rovinju. Njegov otac je cijeloga života bio menadžer i za stolom se uvijek pričalo o ekonomiji i pametnim ulaganjima pa je on menadžerska znanja i iskustva najviše stjecao u obiteljskom domu.

Otac ga je cijeli život pokušavao usmjeriti prema racionalnom razmišljanju, ali kada je bilo vrijeme da odluči što će poslije srednje škole zabranio mu je da odabere ekonomiju.

Živio je u Italiji i Engleskoj, ali Finsku smatra idealnom zemljom za koju kaže da ima tople i iskrene ljude koji će vam u lice reći ako im se ne sviđate, ali ako im se svidite bit će vam zauvijek vjerni prijatelji.

Posao

Još u srednjoj školi je imao vrhunske rezultate u fizici, a sklonost prema istraživanju je uvidio za vrijeme magisterija znanosti ortopedske medicine u Londonu. Za izradu magistarskog rada je morao osmisliti i provesti istraživanje koje će dokazati neki novi princip, teoriju ili neočekivani rezultat dovoljno vrijedan za objavu u recenziranom međunarodnom znanstvenom časopisu po izboru. Od petnaest prihvaćenih studenata na magisteriju Rade je bio jedini koji je iz prvog pokušaja uspio ponuditi očekivane rezultate.

Početkom 2014. godine je među jedanaest kandidata izabran za ravnatelja rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “Prim. dr. Martin Horvat”. U moru priča o mladim stručnjacima koji u potrazi za boljim uvjetima života odlaze iz Hrvatske, njegova priča zvuči neobično. U trenutku kada se odlučio vratiti u Hrvatsku otvarao mu se veliki prostor za napredovanje u Finskoj, a njegov povratak neki nisu dočekali s odobravanjem. Pružao se veliki otpor njegovom imenovanju i dovodila se u pitanje njegova stručnost zbog godina.

Bolnica čiji su rezultati poslovanja više od desetljeća bili u minusu, već je u prvoj godini njegovog mandata poslovala s 1,5 milijuna dobitka. Smatra da je medicinska usluga u Hrvatskoj na dobroj razini ali da nedostaje komfor, a njega smatra bitnim dijelom onoga čime se bavi pa je 2016. godine odlučio pokrenuti veliku obnovu rovinjske bolnice. Prema njegovom mišljenju, za njezin razvoj je važna i suradnja s drugim zdravstvenim ustanovama u Istri i široj regiji.

Smatra da se povezivanjem zdravstvenih ustanova mogu lakše i kvalitetnije riješiti problemi i podići kvaliteta zdravstvene usluge. Iz tog razloga je bolnica kojoj je on na čelu potpisala ugovore o poslovnoj suradnji s Općom bolnicom Pula i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije.

Časopis Spine je 2014. godine objavio rezultate linije istraživanja na području neurologije u kojima se po prvi put prezentiralo novu metodu, a glavni voditelj istraživanja je bio doc. dr. sc. Rade. Tom metodom se uz pomoć magnetske rezonance mogu mjeriti živčani pokreti unutar vertebralnog kanala, a s obzirom na to da se radi o prevalentno koštanom kanalu, do tada nije postojao način da se pokreti leđne moždine i živaca izmjere bez da se taj kanal otvori, odnosno pacijent operira.

Na tom istraživanju je predano radio tri godine, ustajao u 5 sati ujutro kako bi putem Skype-a održao sastanke s kolegama i analizirao dobivene podatke, a za potrebe istraživanja je jako često je odlazio i u Finsku. U tri godine rada je s kolegama uspio dokazati da se živci kreću vertebralnim kanalom i da se ti pokreti mogu predvidjeti, a kreirali su i model koji sve to objašnjava.

2017. godine je sa suradnicima istraživanjem uspio doći do objašnjenja za situacije koje su im do tada zadavale glavobolje, a to je pitanje zašto magnetska rezonanca nekad pokazuje sliku normalne kralježnice, dok pacijent referira jake bolove ili zašto magnetska rezonanca ponekad prikazuje sliku značajno degenerirane kralježnice, a kod pacijenta ne postoje nikakvi simptomi. Odgovor leži u tome da nisu mjerili funkcionalne pokrete živaca.

Prema njegovoj ideji je nastao projekt kojim bi se na rovinjskoj plaži Val de Lesso napravila prva luksuzna medicinska terapeutska plaža na Jadranu.

Najveća postignuća

U srpnju 2017. godine mu je za istraživanje bolesti kralježnice po drugi put uručeno priznanje “Spine Young Investigator Award” koje se jednom godišnje dodjeljuje osobi koja mora biti unutar pet godina ili pri kraju završetka doktorata znanosti medicine.

U Finskoj je 2016. godine po treći put proglašen najboljim mladim znanstvenikom prema izboru Finskog društva za patologije kralježnice.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*