Marijana Puljak

Marijana Puljak javnosti je poznata kao predsjednica stranke “Pametno” koju je osnovala u lipnju 2015. godine. Politikom se počinje baviti 2010. godine kada postaje predsjednica splitskog gradskog kotara Žnjan. Osniva “Inicijativu za pametne ljude i pametan grad” 2013. godine i kao nositeljica liste grupe birača na lokalnim izborima, osvojivši četiri vijećnička mjesta, uspjela je ući u Gradsko vijeće grada Splita. Na lokalnim izborima u svibnju 2017. godine, Marijana Puljak jedna je od kandidatkinja za gradonačelnicu Splita.

Obrazovanje

Marijana je diplomirala elektrotehniku, smjer računarstvo na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje 1995. godine.

Privatni život

Marijana Puljak rođena je 19.8.1971. godine u Splitu. Udana je za Ivicu Puljka, profesora na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i znanstvenika koji je u Ženevi bio voditelj skupine splitskih fizičara koji su sudjelovali u traženju Higgsovog bozona, popularne Božje čestice. Marijanin suprug Ivica je tajnik stranke “Pametno”.

Par se upoznao na prvoj godini studija i u početku su bili najbolji prijatelji, a s vremenom je prijateljstvo preraslo u ljubav. Vjenčali su se 1995. godine, a godinu dana kasnije su dobili prvo dijete, kći Emu. Osim Eme imaju još dvoje djece, sina Tomu i kći Ivu.

Posao

Marijana Puljak se nakon diplomiranja zapošljava u tvrtki SWING informatika koja se bavi razvojem programskih paketa poslovne namjene, projektiranjem i izgradnjom informacijskih sustava, podrškom i konzalting uslugama.

2005. godine prelazi u Societe Generale Splitsku banku gdje i danas radi kao voditeljica odjela IT produkcije, koji se brine da svi sustavi banke funkcioniraju 24/7.

U početku je imala averziju prema bavljenju politikom jer je smatrala da je u Hrvatskoj stvoren dojam kako je politika nešto prljavo i kako pristojnom čovjeku tu nije mjesto. U politiku se uključila 2010. godine kada postaje predsjednica gradskog kotara Žnjan.

S proračunom od stotinjak tisuća kuna nisu mogli riješiti niti jedan veliki infrastrukturni zahvat, ali su poboljšali kvalitetu života u kotaru i probudili su svijest građana o svom kvartu. Uz malo novca i puno volonterskog rada pokrenuli su internetsku stranicu kotara i list, utemeljili “Dane kotara” s nizom sportskih, kulturnih i zabavnih događanja, uredili dječje igralište i proveli akcije čišćenja. S ciljem da zainteresiraju što više građana da postanu aktivniji sudionici života u kotaru osnivali su radna tijela i pozivali ljude da iznesu svoje primjedbe i prijedloge. Osim toga, organizirali su i pomoć za socijalno ugrožene i uveli redovna dežurstva liječnika.

Korak dalje za Marijanu bio je angažman na lokalnim izborima. Građanska inicijativa “Za pametne ljude i pametan grad” koju je ona osnovala, osvojila je deset posto glasova na lokalnim izborima 2013. godine u Splitu. Iz te građanske inicijative proizlazi stranka “Pametno”, osnovana u lipnju 2015. godine.

Naziv stranke “Pametno” je kod dijela javnosti izazvao negativne reakcije. Smatralo se kako je pretenciozan i implicira da su svi drugi u najmanju ruku manje pametni. U intervjuu za jedan portal Marijana Puljak je objasnila da je naziv “Pametno” poziv svima da razmisle što bi bilo pametno za Hrvatsku i da pametno biraju te da naziv stranke ni u kojem slučaju nije laskanje samima sebi ili poruka da su drugi manje pametni.

“Pametno” predstavljaju kao umjerenu stranku koja djeluje kao grupa slobodnih i ravnopravnih članova koji dijele temeljne vrijednosti kao što su odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima, promicanje demokracije, zaštita temeljnih ljudskih prava te ekonomski razvoj uz zaštitu okoliša, građanska proaktivnost te stvaranje dobrobiti za cijelo društvo.

Prema Marijaninim riječima, stranka zastupa vrijednosti Ustava Republike Hrvatske i civilizacijske tekovine liberalne demokracije. Zalažu se za modernu, otvorenu, tolerantnu i građansku Hrvatsku i za poticanje i olakšavanje poduzetništva te javno zdravstvo i školstvo dostupno svima.

Iako je Marijana kao predsjednica stranke prije parlamentarnih izbora u rujnu 2016. najavljivala kako bi stranka “Pametno”mogla biti iznenađenje na izborima te da očekuju ulazak u Sabor i osvajanje tri mandata, na kraju u tome ipak nisu uspjeli.

Najveća postignuća

Iz vremena dok je bila predsjednica Vijeća kotara Žnjan iza Marijane je ostao zapažen rezultat u promicanju javnog interesa građana. Sudjelovala je u organizaciji prosvjeda za dovršetak brze ceste Omiš-Trogir, Festivala znanosti u Splitu te tribine “Znanstveni kafić” koja je za cilj imala odmaknuti se iz instituta i približiti se svijetu.

Svrha tribine je bila prilagoditi predavanja laicima kako ne bi bježali od znanosti već shvatili da su okruženi njome i da je sve što danas koriste stvorila upravo znanost.

Iz “Inicijative za pametne ljude i pametan grad” koju je osnovala 2013. godine, uspjeli su osnovati stranku “Pametno” i samostalno izaći na izbore. Iako nisu postigli veći uspjeh, za njih se itekako čulo. Marijana Puljak u svom radu ima podršku istaknutih pripadnika akademske zajednice, profesora te znanstvenika čiji je rad prepoznat u svijetu.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*