Manuel Štrlek

Manuel Štrlek poznati je hrvatski rukometaš i reprezentativac. Igrao za poljski klub Vive Tauron Kielce, inače najbolji rukometni klub u Europi, a od 2018. godine počeo je igrati za Telekom Veszprem, mađarski rukometni klub. Igra na poziciji lijevog krila. Štrlek je oženjen i ima jedno dijete. Rođen je u Zagrebu 1988. godine.

Obrazovanje

Manuel Štrlek završio je osnovnu školu u Zagrebu, gdje je upisao i srednju Upravnu i birotehničku školu. 2012. godine upisao je Kineziološki fakultet, gdje je započeo obrazovanje za trenera.

Privatni život

Manuel Štrlek rodio se 1.12.1989. godine u Zagrebu, gdje je i odrastao. Otac Davorin Štrlek bio je rukometni trener, pa se Manuel ovim sportom počeo baviti već s osam godina. Započeo je karijeru upravo u klubu njegova oca, rukometnom klubu Dubrava. Manuelova majka, Karmen, također je kao mlada igrala rukomet. Kasnije je ostvarila karijeru u Hrvatskim autocestama.

Manuel ima i pet godina mlađeg brata, Filipa, koji je i sam igrao rukomet, ali u tom sportu, za razliku od bata, nije vidio priliku za karijeru. Umjesto toga, školovao se za komercijalista.

Manuel je za vrijeme školovanja uvijek bio jako dobar učenik. Poseban talent pokazivao je za povijest, iz kojeg je predmeta uvijek išao na natjecanja. Ipak, kako je rano počeo ozbiljno trenirati, imao je sve manje vremena za učenje. 2012. godine upisao je fakultet, kako bi i nakon što njegova karijera igrača prestane, imao mogućnosti nastaviti raditi u sportu, vjerojatno kao trener ili direktor nekog kluba.

2009. godine Manuel je upoznao svoju buduću suprugu Inu Galić, defektologinju. Upoznali su se kada je ona navratila u jedan kafić gdje se trebala naći s bratom, koji je tada trenirao s Manuelom i upravo s njim bio na kavi. Nakon kratkog izmjenjivanja poruka i razgovora, uskoro su postali par.

Manuel i Ina oženili su se četiri godine kasnije, u srpnju 2013. godine. U siječnju 2015. godine dobili su svoje prvo dijete, kćer Zoju. Nadaju se da će, osim nje, imati i još djece.

Iste godine kada je upoznao Inu, Manuel je umalo doživio kraj svoje karijere sportaša. Naime, 20 sekundi prije kraja utakmice u kojoj je njegova reprezentacija igrala protiv Švedske, ozlijedio je križni ligament koljena. Ozljeda je bila toliko teška da je morao prekinuti karijeru, i to samo dan prije svog 20. rođendana. Manuelu je ta ozljeda teško pala, pogotovo zbog toga što se dogodila nedugo nakon što je ušao u reprezentaciju i samo mjesec dana prije nego je reprezentacija osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Sljedećih pet mjeseci Manuel je proveo na rehabilitaciji u Daruvarskim toplicama, sumnjajući na najgore. Ipak, nije dopustio da ga uhvati malodušje i depresija, već je radio na oporavku i vrlo brzo nakon toga ponovno zaigrao za svoj klub i reprezentaciju.

Posao

Manuel Štrlek započeo je rukometnu karijeru u Rukometnom klubu Dubrava dok je imao samo osam godina. 2006. godine počeo je igrati za Rukometni klub Zagreb, gdje je igrao do 2012. godine.

2012. godine otišao je u Poljsku gdje je zaigrao za klub Vive Targi Kielce. Tamo je ostvario najznačajnije rezultate u karijeri. U poljskom klubu ostao je do 2018. godine, kada je počeo igrati za mađarski rukometni klub Telekom Veszprem.

Štrlek je od 2008. godine član hrvatske rukometne reprezentacije.

Najveća postignuća

Manuel Štrlek je sa svojim reprezentacijama osvojio dvije bronce, 2012. i 2016. godine, i jedno srebro, 2012. Godine, na Europskim prvenstvima. Osvojio je i jednu broncu, 2013. godine, na Svjetskom prvenstvu. 2012. godine je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio broncu.

Na europskom prvenstvu koje se održavalo u Austriji, 2010. godine Manuel je proglašen najboljim lijevim krilom tog turnira, dok je reprezentacija na istom natjecanju osvojila srebro.

2016. godine na “Večeri rukometa”, organiziranog od strane Rukometnog saveza Sportskih novosti, osvojio je nagradu za najboljeg rukometaša.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*