Maja Petrin

Maja Petrin bila je hrvatska televizijska i kazališna glumica koja je svoju karijeru gradila preko kazališnih predstava, a ulogom u popularnoj hrvatskoj telenoveli Villa Maria stekla je širu popularnost. Vrhunac svoje glumačke karijere ostvarila je ulogom u popularnoj hrvatskoj televizijskoj sapunici Zabranjena ljubav. Godinama je bila angažirana u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Godine 2009. doživjela je iznenadni srčani udar, a 2014. godine, sa samo četrdeset i dvije godine, Maja Petrin prerano je preminula od posljedica novog srčanog udara. Sahranjena je 7.3.2014. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Obrazovanje

Nakon završene srednje škole u Zagrebu, Maja se upisuje u Školu za ritmiku i ples, diplomirala je 1988. godine. Za vrijeme studija veliki dio vremena posvećivala je baletu, koji joj je, pored glume, bio velika strast.

Najveća strast joj je bila gluma, zato 1993. godine upisuje glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Privatni život

Rodila se 3.7.1972. godine u Zagrebu. Djetinjstvo je provela u četveročlanoj obitelji, s ocem, majkom Marijom i bratom. Još kao dijete pokazivala je veliki interes za ples, a kasnije i za glumu. S roditeljima je često posjećivala kazališta, lutkarske predstave za djecu, ali i balet, kojega je posebno voljela. Za vrijeme škole za ples i ritmiku, Maja je dosta vremena provodila u vježbama za ples.

Sa svojim kolegom, Alenom Šalinovićem, Maja je ušla u brak sredinom devedesetih godina, ali kako je i sama rekla, to je brak koji je temeljen na mladenačkoj ljubavi. Premda su se rastali, bili su u dobrim odnosima, jer su prijatelji, ali najvećim dijelom jer su dobili kćer Petru, koja je rođena 1997. godine.

U kolovozu 2009. godine Maja je doživjela infarkt koji je preležala i tako dovela sebe u životnu opasnost. Kasnije je izjavila da je pretpostavila je da se radi o virozi s velikom križoboljom. Ujutro je, na nagovor majke, otišla na hitnu gdje su ustanovili da je imala infarkt i da mora ostati na pretragama. Već tada su doktori rekli da je srce pretrpjelo veliko oštećenje.

Maja je nakon toga promijenila svoje životne navike, prestala je konzumirati cigarete. Morala je odmarati, stoga joj doktori nisu preporučili da pleše.

Na veliku žalost, 4.3.2014. godine, Maja je ponovno doživjela infarkt, koji je bio dosta jak. Prerano preminula Maja Petrin sahranjena je 7.3. na poznatom zagrebačkom groblju “Mirogoj”, gdje ju je na posljednji ispraćaj ispratila obitelj, rodbina i prijatelji.

Posao

Nakon što je diplomirala ples i ritmiku, Maja je sedam godina provela kao članica u baletskom ansamblu Gradskog kazališta Komedija. Tako joj je pružila prilika da se bavi plesom, kojega je iznimno voljela, ali i surađivati s glumcima i tako je došla do spoznaje da želi upisati glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Kada je krenula na studij dramskih umjetnosti, Maja se počela pojavljivati u predstavama. U početku je glumila u Glumačkoj družini Histrioni, koju je utemeljio Zlatko Vitez. U sklopu Histriona glumila je u predstavi “Tajna krvavog mosta”, koja je poznata priča od Marije Jurić Zagorke o starom Zagrebu u vrijeme progona vještica. Zatim je glumila u predstavi “Doktor pod mus”, “Lažna barunica” prema knjizi Ivana Kušana. Zatim je glumila u Teatru u gostima, pojavila se u predstavi “Zlatni dečki”.

U karlovačkom teatru “Zorin dom” glumila je u predstavi “Romanca o tri ljubavi” od Antuna Šoljana. U zagrebačkom Kerempuhu glumila je “Cabaret”. Surađivala je i s Teatrom &TD gdje je glumila u predstavi “Atentatori”, nakon toga glumila je u Teatru Lapsus u predstavi “A sad spavajte”. U Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu glumila je u predstavi “Nikad više” u kazalištu Komedija glumila je u mjuziklu “Opera za tri groša”. Za taj mjuzikl tekst i libreto je napisao njemački dramatičar Bertolt Brecht. Opera je proglašena prosjačkom operom. U HNK-u je također glumila u predstavi “Buba u uhu”, a na Maloj sceni pojavila se u predstavi “Dokaz, život * 3”.

Od 1999. godine do 2000. godine vodila je emisiju, na HRT-u, o filmu “Zvjezdana prašina.”

Pored toga što je glumila u predstavama za odrasle, Maja je od 2000. godine, pa sve do svoje prerane smrti, bila angažirana u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Tu su se organizirale predstave i igrokazi za najmlađe, a Maja je glumila u predstavama poput “Heidi”, “Pepeljuga”, “Ivica i Marica”, “Bijeli zec”, “Trnoružica”, “Svarožić” i brojne druge predstave za djecu.

Od 2004. godine Maja dolazi pred televizijske kamere i tako širi svoju popularnost pred drugom vrstom gledatelja. Dobila je ulogu u tada vrlo popularnoj hrvatskoj telenoveli “Villa Maria”. U seriji je glumila lik Zore Rački. Zora je bila najbolja prijateljica glavnom liku, Luki, kojega je igrao Damir Markovina.

Na svoj rođendan, 3.7., postala je dio glavne glumačke postave za seriju “Zabranjena ljubav”. Glumila je lik Dunje Barišić. U toj seriji je glumila do 2008. godine, a tijekom snimanja je prihvatila i ulogu AVA-inoj povijesnoj telenoveli “Ponos Ratkajevih”. Glumila je ulogu ruske princeze Irine. Nakon što je završila snimanje u seriji “Zabranjena ljubav” vratila se AVA-u gdje je prihvatila poziv za seriju “Zakon ljubavi”. Glumila je 2008. godine u seriji “Hitna 94” kao Sonja Šimić, zatim 2011. godine u seriji “Pod sretnom zvijezdom” kao Biba. Već iduće godine pojavila se u seriji “Stipe u gostima” kao Ivona.

Pored toga što je glumila ispred kamera, Maja je posuđivala svoj glas u brojnim animiranim sinkroniziranim filmovima za djecu. Tako je 2005. godine posudila svoj glas u filmu “Pepeljuga” kao Anastazija, zatim “Pustolovine Jimmyja Neutrona: Dječak genijalac” kao Oleander. Sinkronizirala je također film “Pingvini s Madagaskara” kao Mort. U filmu “Spužva Bob Skockani” posudila je glas za gospođu Pufnić. Godine 2013. sinkronizirala je za film “Marvin Marvin” kao Liz Forman, a iste godine sinkronizirala je za film “Sofija Prva” kao Robin.

Najveća postignuća

Premda je sa samo četrdeset i dvije godine napustila ovaj svijet, Maja je ostvarila izniman uspjeh u svijetu glume, ali i plesa, kojega je posebno voljela.

Autor: A.P. 

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*