Maja Brajko-Livaković

Maja Brajko-Livaković hrvatska je spisateljica za djecu. Rođena je 1959. godine u mjestu Bol na Braču. Afirmirala se kao izuzetna književnica pa su zato njene knjige uvrštene na popis lektira za osnovnu školu. Osim tog priznanja, dobitnica je i drugih uglednih nagrada književne struke. Teme njenih knjiga vrlo su aktualne, a pouke vrlo važne za djecu tog uzrasta.

Obrazovanje

Nakon završetka osnovne i srednje škole, upisuje kroatistiku na Filozofskom fakultetu na kojem je i diplomirala. Studirala je paralelno i bibliotekarstvo.

Privatni život

O njenom se privatnom životu ne zna mnogo jer baš i ne daje intervjue, a čak i kad daje, preferira pričati o književnosti i svojim knjigama. Ono što se zna jest da se pisanjem počela baviti kad je osvijestila ljepotu svijeta koji nas okružuje i moć mašte i sanjarenja.

Kao mala bila je velika avanturistica i htjela se maknuti sa svog otoka i upoznati nove ljude i nova mjesta.

Cijeli život vrti joj oko knjiga i angažirana je na mnogo strana kako bi mogla promovirati čitanje i poboljšati kulturu čitanje kod mlađe publike.

Posao

Maja je napisala mnoštvo romana, slikovnica i priča za djecu, a bavi se problemima prijateljstva, prvim ljubavima, problemima u obitelji, mukama puberteta i ostalim temama koje su izuzetno važne za osnovnoškolsku djecu. Njezin najpoznatiji roman svakako je Kad pobjedi ljubav u kojem progovara o problemima koji dolaze s drogom, a na taj ju je roman potaknuo jedan mladić kojeg je znala iz viđenja i koji je bio sposoban i pametan, ali se odao drogi i nakon toga propao. Zabrinuta naivnošću i povodljivošću mladih ljudi, odlučila se pozabaviti ovom teškom temom.

Njezin roman Milijunaši priča priču o mladima čiji su roditelji s druge strane zakona. Ipak, roman ne govori o osveti ili osudi, već o naporima kako bi se sačuvala obitelj kao institucija. Taj je roman napet i neizvjestan te pun akcije, ali i emocija. Roman Nemoj reći nikome tematizira bijelo roblje, temu koja je do sada bila potpuni tabu u hrvatskoj dječjoj književnosti. Osim toga, problematiziraju se i izazovi doba interneta i svi problemi koji dolaze s tim. Autorica je htjela upozoriti mlade na sve zamke u koje mogu upasti online.

Knjiga Finka Fi inspirirana je školjkom koja se želi otisnuti u nepoznato i srušiti barijere koje ju sprječavaju u tome te samim time potiče mlađe naraštaje da promisle o svojim mogućnostima i slobodi izbora koju imaju. Osim ovih romana, napisala je i slikovnice Zlatnorat, Krijesnica i Plavi slavuj.

Radi u knjižnicama grada Zagreba, a često sudjeluje i na dječjim književnim susretima te prenosi svoje životno iskustvo djeci i progovara o temama koje njih zanimaju. Obišla je škole diljem Hrvatske kako bi promovirala svoje knjige, ali i samo čitanje koje više nije toliko popularno kod djece.

Najveća postignuća

Zbog svog iznimnog rada članica Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a za roman Kad pobijedi ljubav nagrađena je nagradom Mato Lovrak. Na natječaju za najbolji rukopis izdavačke kuće Alfa nagrađena je drugom nagradom za roman Nije fer.

Po statistici koju bilježe knjižnice, Maja je rado čitana autorica, a ti se naslovi ne ograničuju samo na one obavezne lektirne. Zbog svojeg je pristupa djeci i mogućnosti poistovjećivanja s njima danas jedna od omiljenih dječjih spisateljica.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*