Luka Rajić

Luka Rajić je poduzetnik čije je bogatstvo jedan švicarski magazin procijenio na 400 do 500 milijuna švicarskih franaka. Prodajom Dukata Lactalisu obogatio se za 280 milijuna eura. Institucije se nikada nisu bavile s njim, a uvijek je bio ljubimac vodećih političara. Podršku su mu javno iskazivali predsjednici Tuđman, Mesić i Josipović, ali i Zoran Milanović, koji je u vrijeme otvaranja Rajićevog logističkog centra u Rugvici bio premijer i odao mu priznanje za poduzetničku hrabrost i respektabilan biznis.

Obrazovanje

Luka je završio srednju tehničku školu, a po struci je strojobravar.

Privatni život

Rođen je 1964. godine u Konjicu, a njegova obitelj je živjela u dvadesetak kilometara udaljenom selu Dubravice. Lukin otac Ivan je radio mostove, kuće i probijao ceste, a sa suprugom Agatom se 1956. godine preselio u Konjic. Ondje je sagradio kuću koju je kasnije prodao i 1971. godine se preselio u Sesvete kod Zagreba.

Oni koji poznaju obitelj Rajić kažu da je Luka predanost poslu i radišnost naslijedio od oca s kojim je od malih nogu provodio vrijeme na gradilištima i budno upijao sve što mu može koristiti.

1996. godine se u Dubrovniku oženio ekonomisticom Bornom, nakon pola godine poznanstva. Luka i Borna su se upoznali u jednom fitness centru, a u braku su dobili tri sina, Bornu, Luku i Frana.

2003. godine su se preselili u Švicarsku, a dvije godine kasnije su se razveli. Borna je nakon tog razvoda postala najbogatija Hrvatica,.

Luka je jedno vrijeme bio u vezi s 24 godine mlađom pjevačicom Tinom Vukov, koju je upoznao 2014. godine na vjenčanju njegovih rođaka u Londonu. Prekinuli su 2015. godine, nakon par mjeseci veze, a razlozi su bili neslaganje karaktera i Lukina prezaposlenost.

Posao

Još dok je išao u školu počeo se baviti trgovinom. Na tržnicama je držao štandove na kojima je prodavao raznu robu, od božićnih drvaca do robe švercane iz Njemačke. Nakon što je odslužio vojsku i stekao vozačku dozvolu C kategorije, zaposlio se u zagrebačkoj mliječnoj industriji kao vozač kamiona. U isto vrijeme je nastavio trgovati hladnjacima, automobilima i cementom.

Tada je kupio i svoj prvi automobil, Fiat Tipo, a uskoro je u iznajmljenom prostoru u kući djeda nogometaša Daria Šimića otvorio samoposlugu. Samo nekoliko ulica dalje od samoposluge, u današnjoj ulici Bartola Kašića je otvorio kafić koji je dobro poslovao.

Nakon toga kupuje Mercedesov rabljeni tegljač i osniva poduzeće RALU logistika d.o.o. koje je pružalo prijevozničke usluge drugim poduzećima, među ostalima i za Klariko voće Jure Klarića. Danas poduzeće RALU djeluje na području cijele Europe i Rusije.

Njegov sljedeći poslovni korak bila je kupnja hladnjače, nakon čega je počeo uvoziti jeftine sireve s područja tadašnje Čehoslovačke. Započeo je s 20 tona, a količina se povećavala iz dana u dan pa je nakon kratkog vremena otvorio vanjskotrgovinsku tvrtku koju je nazvao Lura. Tvrtka je već 1991. godine imala ostvaren promet od 20 milijuna maraka. Uz to je njegovo logističko poduzeće RALU obavljalo usluge prijevoza za Dukat.

S obzirom na to da je Dukat u to vrijeme bio u teškoćama, dvije i pol godine su Rajiću davali dionice, umjesto plaćanja novcem. U vrijeme privatizacije Dukata, procjenu vrijednosti je radila tvrtka Coning u vlasništvu bivšeg ministra Radimira Čačića.

1992. godine je kupio dionice Dukata u vrijednosti od 20 tisuća maraka, a kasnije ih je nastavio kupovati od malih dioničara i Hrvatskog fonda za privatizaciju. 1994. godine je uloživši 10 milijuna maraka postao većinski vlasnik Dukata.

Nakon toga kupuje Mljekaru Zadar i Sirelu iz Bjelovara i tako formira Lura grupu. Uskoro je postao vodeći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u regiji. Iz tog razdoblja potječu priče da je sudjelovao u promjeni jugoslavenskih dinara za devize u Bosni i Hercegovini, ali on sam se o tim nagađanjima nikada nije izjasnio.

Zbog navodne otmice sina Borne i prijetnji, Rajić se povlači iz javnog života i 2003. godine se s obitelji seli u Švicarsku. U Švicarskoj kupuje malu tvornicu čokolade Favarger, a 2007.godine prodaje Dukat francuskom Lactalisu za 280 milijuna eura. Već tada se financijski osigurao i najavio da će novac zarađen od prodaje Dukata reinvestirati u Hrvatsku.

Prodajom Dukata Lactalisu, Rajić je najviše razbjesnio Ivicu Todorića čiji je Agrokor zaprijetio da će maknuti sve Dukatove proizvode s Konzumovih polica jer nije na vrijeme obaviješten da će Dukat promijeniti vlasnika. Lactalis je povratak proizvoda na police Konzuma navodno platio 20 milijuna eura.

Todorić i Rajić ni prije toga nisu bili u dobrim odnosima. U političkim i poslovnim krugovima se prepričavao događaj iz devedesetih kada je Luka Rajić pred tadašnjim predsjednikom Tuđmanom optužio Ivicu Todorića za nelikvidnost u državi, odnosno za neredovito plaćanje pa je Dukat već prije u nekoliko navrata izbacivan pa vraćan na police najvećeg maloprodajnog lanca u zemlji.

Rajićeva poslovna logika glasi da treba proizvoditi ono bez čega ljudi ne mogu. U početku je to bilo mlijeko i mliječni proizvodi, a kasnije su to postali lijekovi. S obzirom na to da je Pliva na hrvatskom tržištu lijekova izgubila snagu koju je imala prije prodaje, on je brzo reagirao i u Popovači krenuo s gradnjom tvornice lijekova. Zaposlio je stručnjake iz Plive koji su činili okosnicu njegova tima.

2011. godine otvara tvornicu generičkih lijekova PharmaS, čija vrijednost iznosi 300 milijuna kuna. Godinu dana kasnije otvara tvornicu lijekova u Zrenjaninu u Srbiji. U tvornicu je uložio više od 18 milijuna eura, a sadrži suvremeni laboratorij za ispitivanje kvalitete lijekova i potpuno automatiziranu proizvodnju, te skladišni, uredski i tehnički prostor.

Najveća postignuća

Rajić se tijekom karijere držao toga da je proizvodnja pokretač svakog gospodarstva. Takvo razmišljanje mu je omogućilo prvo da od Dukatovog vozača postane većinski vlasnik iste tvrtke čijom je prodajom zaradio nekoliko stotina milijuna eura. Svoje poslovno carstvo je osim na logistiku i mliječnu industriju tijekom vremena proširio i na proizvodnju lijekova. Svi ti poslovi su mu donijeli bogatstvo koje se procjenjuje na 400 do 500 milijuna švicarskih franaka.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*