Ljupka Gojić

Ljupka Gojić je bila jedna od najpoznatijih i najuspješnijih top modela hrvatske mode koja je svoju dugu i zavidnu manekensku karijeru izgradila kao vrlo mlada, sa samo trinaest godina, u jednoj od najboljih hrvatskih modnih agencija – Midikennu. Dugi niz godina je provela na svjetskim modnih pistama, surađivala s najpoznatijim modnim imenima, bila na naslovnicama svih poznatih modnih časopisa i radila brojne kampanje za najprestižnije modne kuće. Nakon manekenske karijere, Ljupka Gojić kao poduzetnica profesionalno se posvetila dizajniranju te postala vlasnica modnog brenda Jolie Petite. Sa suprugom, poznatim nogometašem, Mihaelom Mikić i kćerima živi na relaciji Japan-Hrvatska.

Obrazovanje

Ljupka Gojić zbog brojnih poslovnih obaveza u svijetu mode nakon osnovne škole nije upisala redovitu srednju školu već je pohađala i završila dopisnu školu, Birotehnika – Centar za dopisno obrazovanje u Zagrebu.

Privatni život

Ljupka Gojić rođena je 4.6.1982. godine u Zagrebu. Odrasla je u zagrebačkom naselju Knežija u obitelji s ocem Ljubom, majkom Željkom i bratom Dadom.

Bila je prilično neugledna djevojčica koju su vršnjaci okrutno zadirkivali radi okruglih naočala, razmaknutih prednjih zubi, velikih usana, visokog čela i pogrbljenog neženstvenog hoda. Ipak, Ljupka je već tada maštala i sanjarila kako će jednog dana šetati modnim pistama noseći revije svjetskih modnih dizajnera, putovati i otkrivati nepoznato. Još kao djevojčicu mamina prijateljica Đurđica Kordić ju je odvela u modnu agenciju na audiciju ali su je odbili. Ipak, mamina prijateljica nije odustala od svoje namjere i za nekoliko dana je Ljupku dovela u agenciju Midikenn koja svakom djetetu daje šansu. Ljupka je morala svladati kao dijete vježbe hodanja, ponašanja na pistama, pohađati satove bontona i na ispitu pokazati znanje koje je usvojila. U međuvremenu Ljupka je iz neugledne djevojčice izrasla u tinejdžericu koja je stekla potrebno samopouzdanje, uspravno držanje i graciozan hod. Njezini roditelji nisu bili oduševljeni izborom svoje kćeri, no podržali su je i pomagali joj, a Ljupka je svojom urođenom tvrdoglavošću nastavila s tim poslom vrlo uspješno i profesionalno u dugogodišnjoj karijeri.

Svojeg supruga, profesionalnog nogometaša Mihaela Mikića, Ljupka je upoznala kada je imala petnaest godina i zaljubila se. Njihova veza je trajala godinama, premda su mnogi smatrali da par neće moći uspjeti održati ljubavnu vezu na daljinu zbog brojnih poslovnih obveza koje su imali gradeći svatko svoju karijeru.

No, par se vjenčao nakon šest godina veze 26.5.2006. godine u Golf&country klubu u Zagrebu.

Par je dobio djevojčicu Janu Siennu 26.11.2009. godine, a u studenom 2011. godine drugu djevojčicu Milu Amelie.

Iako je odbijala sve angažmane kroz svoju karijeru koji su je trebali odvesti u Japan, Ljupka se, zbog svog supruga koji je početkom 2009. godine potpisao ugovor s tamošnjim klubom Sanfrecce u Hirošimi, preselila u Japan s djevojčicama zavoljevši taj grad. Međutim, s obzirom na to da su oboje neraskidivo povezani sa Zagrebom planiraju se jednom vratiti u Hrvatsku.

Ljupka Gojić je među prvima u Hrvatskoj iskreno progovorila o poslu u modnom svijetu koji nije uvijek silno zabavan i da biti model ne znači biti na vrhu svijeta, već da u tom poslu mogu uspjeti samo najuporniji i najmarljiviji te da izgled nije presudan koliko discipliniranost i profesionalnost.

Posao

Prvi angažman Ljupke Gojić dogodio se 1995. godine kada se pojavila na naslovnici hrvatskog magazina Teen. Od tada u svom poslu je bila uspješna dugi niz godina zahvaljujući svom čvrstom karakteru i atraktivnom izgledu. Preko agencije Midikenn pružila joj se mogućnost da sudjeluje u revijama najvećih modnih metropola kao što su New York, Milano, Pariz i Los Angeles.

Već s 18 godina letjela je po cijelom svijetu na snimanje modnih editorijala i reklamnih kampanja. Odradila je svoju prvu reklamnu kampanju za Panten PROV, Naf Naf, Maybelline, Laurentov parfem Sahara i postala najmlađi hrvatski model koji se pojavio na naslovnici nizozemskog izdanja proslavljenog Elle koju je snimio modni fotograf Jonathan Muller Bila je i na naslovnicama međunarodnih izdanja popularnih magazina Cosmopolitan, Bazaar, Instyle, Marie Claire i drugih.

Za najuglednije modne kuće poput Armanija, Chanela, Mango i brojne druge odradila je mnoge modne kampanje. Za španjolski brend Mango potpisala je četverogodišnji ugovor te postala njihovo zaštitno lice. Jedan od posljednjih njezinih velikih uspjeha je kampanja za Givenchyjevu kremu No Surgetics – Wrinkle Defy.

Nosila je revije najpoznatijih svjetskih modnih dizajnera kao što su Christian Dior, Cacharel, Kenzo, Alexander McQueen, Enrico Coveri i drugi.

Osim bavljenja manekenstvom Ljupka je snimala reklame za domaće i svjetsko tržište. Krajem 2006. godine postala je prvi hrvatski model koji reklamira brend Pantene PROV kada je Pragu u naslovnoj ulozi snimila TV i print za njegovu reklamu. Poznatu reklamu za domaćeg proizvođača kave Franck snimila je 2010. godine.

Nakon manekenske karijere posvetila se dizajniranju, a liniju odjeće nazvala je prema svojem francuskom nadimku Jolie Petite što u prijevodu znači malena Ljupka. U tome joj pomaže obitelj, osobito majka koja je uz nju zadužena za dizajn odjeće te brat Dado koji brine za komercijalnu stranu posla.

Modna marka Jolie Petite prepoznatljiva je po neobičnim krojevima, veselim bojama i liku djevojčice koja je stekla malu vojsku obožavatelja i postala neizostavni dio garderobe kod trendseterica. Zaštitno lice brenda su Ljupka i njezina kćer Jana kao dio nove generacije Jolie Petite obitelji. U Zagrebu je otvoren showroom u kojem je ponuda cijelog niza neodoljivih odjevnih komada.

Najveća postignuća

Ljupka Gojić je punih dvadeset godina bila i ostala jedna od najuspješnijih i najpoznatijih top modela. Niti jedna Hrvatica nije odradila toliko svjetskih modnih kampanja kao ona. Ljupka se lako transformirala bilo da se radilo o luksuznim klijentima ili mass brendovima. Gotovo nema naslovnice poznatih modnih časopisa na kojima nije bila kao ni kampanje koju nije radila.

Uspjeh je postigla i kao dizajnerica vlastitog brenda Jolie Petite koji je vrlo popularan, a velikim dijelom Ljupka ga sama prezentira. Njezin profil na popularnom Instagramu broji više od 50 000 pratitelja, a veliku pažnju privlači i svojim odjevnim kombinacijama koje su uvijek zanimljive medijima.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*