Leon Lučev

Leon Lučev je hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac. Surađivao je s mnogim domaćim redateljima poput Vinka Brešana, Lukasa Nole i Hrvoja Hribara. Neke od njegovih poznatijih uloga su ona mladog svećenika u romantičnoj komediji “Što je muškarac bez brkova?” i uloga vojnika Gajskog u filmu “Kako je počeo rat na mom otoku”.

Obrazovanje

Leon je osnovnu i srednju školu završio u Šibeniku. 1991. godine je upisao Prometni fakultet u Zagrebu, ali se godinu dana kasnije prebacio na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon završene Akademije, 1997. godine postaje dio trupe zagrebačkog Teatra ITD.

Privatni život

Rođen je 1970. godine u Šibeniku. U vrijeme početka domovinskog rata, Leonovi roditelji, brat i sestra su se preselili u Ameriku, a on je ostao u Šibeniku i pridružio se vojsci.

Glumac uglavnom odbija odgovarati na osobna pitanja pa se u skladu s tim o njegovom privatnom životu ne zna puno. Sudjelovao je u drugoj sezoni kulinarskog showa MasterChef. Na sudjelovanje u showu je pristao jer voli kuhati i neizmjerno ga veseli kad nauči nešto novo. Najviše voli kuhati ljeti jer su mu najdraža jela i namirnice koji dolaze s tim godišnjim dobom.

2010. godine se oženio dubrovačkom kiparicom Ivanom Jelavić i s njom ima troje djece, sina Ivana i kćeri Elu i Zoe. Par se rastao 2011. godine. Pet godina nakon razvoda Leon i Ivana su se pomirili i odlučili braku dati još jednu šansu.

Posao

Leon Lučev je debitirao na filmu 1996. godine u komediji “Kako je počeo rat na mom otoku”, redatelja Vinka Brešana. Nakon toga su uslijedile uloge u još nekoliko filmova, a među njima su filmovi Lukasa Nole – Rusko meso, Nebo, sateliti i erotska drama Sami, u kojoj je Leon imao glavnu ulogu.

Glavnu ulogu je odigrao i u filmu Svjedoci, redatelja Vinka Brešana iz 2003. godine. Film je nagrađen nagradom Peace film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu te je od strane Ekumenskog žirija festivala pohvaljen za promicanje ljudskosti u ratnoj i poslijeratnoj situaciji.

2005. godine je glumio dva brata blizanca, generala Ivicu i svećenika Stipana u romantičnoj komediji Što je muškarac bez brkova?. To je bila jedna od uloga koje su obilježile njegovu karijeru. Druga je bila uloga tjelohranitelja Pelde u filmu Grbavica, redateljice Jasmile Žbanić. Glumac je s Jasmilinim suprugom Damirom Ibrahimovićem 2006. godine osnovao produkcijsku kuću Živa.

2010. godine je glumio u drami Na putu. Igrao je ulogu Amara, kontrolora letova koji se nakon otkaza I susreta sa starim prijateljem pridruži zajednici vehabija. Film je punio kino dvorane po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a s vremenom je prikazan i u još nekoliko zemalja svijeta – Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Kolumbiji, Italiji, Danskoj, Izraelu, zemljama Beneluxa, Meksiku, Španjolskoj, Portugalu, Švicarskoj, Poljskoj te Južnoj Koreji i Tajvanu.

2013. godine je u suradnji s kolegama umjetnicima i sociolozima pokrenuo radionicu Artikulacija emocija. Cilj radionice je bio suočavanje s vlastitim emocijama i oslobađanje emocija i potencijala kroz različite vježbe. Radionica je bila namijenjena svima koji su suočeni s izlaganjem u javnosti i koji se pri tom osjećaju nelagodno.

2014. godine Leon je kao glumac i producent radio na filmu Otok ljubavi. Film je izazvao kontroverze i dio javnosti je smatrao da je tema filma pedofilija te da treba biti zabranjen. Žiri Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine im je uskratio financiranje, a tadašnji član upravnog odbora Fondacije, Tihomir Zovko je optužio redateljicu Žbanić i pisca Aleksandra Hemona za promoviranje pedofilije. Žbanić je odbacila optužbe, a isto je učinio i Leon Lučev izjavom da on kao producent i otac troje djece ne bi nikad sudjelovao u filmu koji na bilo koji način ugrožava sigurnost djece i njihova prava. Film su podržali fondovi iz Hrvatske, Njemačke i Švicarske, te europski fondovi Media i Eurimages.

Filmove Krugovi, Buick Rivera, Grbavica i Što je muškarac bez brkova? Leon navodi kao filmske projekte s kojim je najzadovoljniji, dok film Sami iz 2001. smatra jednim od najkorisnijih u njegovoj karijeri jer je radeći na njemu puno naučio o filmskom zanatu.

Osim što se bavi glumom i produkcijom, predavao je kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu, kao pedagog je sudjelovao na Sarajevo Talent Campusu, Medijskoj školi Ante Peterlić u Čakovcu, a s Petrom Radin je organizirao Zlarinsko ljeto koje se održavalo svakog ljeta od 2003. do 2013. godine. U tom razdoblju su održavane brojne radionice za mlade ljubitelje kazališta, a sve se završavalo multimedijskim predstavama za koje su scenarij pisala djeca uz potporu poznatih glumaca i redatelja.

Najveća postignuća

Leon Lučev je jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih glumaca koji je tijekom svoje karijere glumio brojne različite likove. Snimio je preko trideset filmova i glumio u nekoliko TV serija i predstava.

Film Grbavica, u kojem je on odigrao glavnu ulogu, 2006. godine je na Filmskom festivalu u Berlinu osvojio nagradu Zlatni medvjed. 2008. godine je dobio nagradu Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu u filmu Buick Riviera, a iste godine je u Puli dobio Zlatnu arenu za ulogu sporednog glumca u filmu Vinka Brešana Nije kraj.

2016. godine je postao član dramskog ansambla u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*