Lea Deutsch

Lea Deutsch ili Dragica Dajč hrvatska je dječja glumica čiji život je tragično skončan. Naime, umrla je za vrijeme holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, a poznata je po tome što je bila najmlađa glumica koja je glumila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Mnogi ju nazivaju hrvatskom Annom Frank jer je i Lea, baš kao i Anna, stradala sa svega 16 godina, a ujedno je postala i simbol strašne tragedije koja je zahvatila židovski narod, kao i borbe protiv strogog nacističkog režima.

Privatni život

Rođena je u Zagrebu 18.1.1927. godine. Leina majka, Ivka Deutsch, rođena Singer, bila je domaćica koja se u slobodno vrijeme vrlo aktivno bavila igranjem šaha, a otac Stjepan bio je odvjetnik. Obitelj je živjela u Zagrebu u dvokatnoj kući u Gundulićevoj ulici broj 39.

Osnivanjem Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine donesen je rasni zakon prema kojemu Lea više nije mogla ostvarivati kazališne uloge. Cijela je obitelj Deutsch prešla na katoličku vjeru, dok se Lein otac Stjepan skrivao u Bolnici Sestara Milosrdnica kao doktor. Obitelj je ostala živjeti u Zagrebu, ali ne zadugo. Naime, 3.5.1943. godine naređeno je uhićenje svih Židova u Zagrebu, a bilo ih je oko 1700.

Lea je tada imala samo 16 godina kada su nju, njezinog brata Sašu i majku Ivku uhitili i poslali u Auschwitz.

Lea je umrla i prije nego što je stigla u logor. U stočnom vagonu, u kojemu se nalazila s 75 ljudi njih je 25 umrlo od iscrpljenosti, gladi i žeđi, među kojima je bila i Lea. Umrla je na putu u Auschwitz 1943. godine.

Njezin brat i majka umrli su u Auschwitzu u logoru, a otac nije završio u logoru jer se uspješno skrivao u bolnici, a pokrivao ga je dr. Panco. Umro je u Zagrebu 1959. godine, a pokopan je na Mirogoju, na židovskom groblju.

Posao

S tek navršenih pet godina Lea je počela glumiti u dječjoj kazališnoj skupini “Dječje carstvo” u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Ubrzo je dobila svoju prvu kazališnu ulogu u predstavi “Graničari” u kojoj je glumila Prisku.

Tom je ulogom pokazala veliki talent i glumačko zanimanje te su uslijedili angažmani u drugim kazališnim predstavama. Tako je Lea glumila u Hauptmannovom “Pred zalazu sunca”, kao i Marijette u Maeterlinckovoj “Sestri Beatrice”.

Francuska filmska tvrtka “Pathe” u Zagrebu je 1935. godine snimila Leu u različitim kostimima dok je izvodila brojne glumačke točke, a ujedno je dobila i ponudu za jednogodišnji boravak u Parizu kako bi naučila francuski, no tu je ponudu ova talentirana djevojčica odbila.

15.3.1941. godine Lea je odigrala svoju posljednju ulogu u scenskom prikazu “Šahovska igra” u HNK-u, u kojoj su njezine razredne kolegice glumile šahovske figure, a Lea je cijeli prikaz vodila i objašnjavala publici.

Najveća postignuća

Potaknuti strahotama koje su zahvatile mladu Leu Deutsch, u Zagrebu je 2003. godine osnovana židovska škola koja nosi njezino ime. Ipak, od 1.9.2006. Osnovna škola “Lauder – Lea Deutsch” u stanju je mirovanja.

Pavao Cindrić 2008. godine izdao je knjigu o “čudu od djeteta”, Lei Deutsch pod nazivom “Lea Deutsch – zagrebačka Anna Frank”.

Branko Ivanda 2011. godine snimio je film o Lei Deutsch i Dariji Gesteiger koji nosi naziv “Lea i Darija – Dječje carstvo”. Ulogu mlade Lee tumači Klara Naka, a film govori o zajedničkim nastupima ovih dviju mladih i talentiranih djevojčica u razdoblju prije Drugog svjetskog rata.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*