Krunoslav Simon

Krunoslav Simon je hrvatski košarkaš koji je ostvario veliki uspjeh igrajući za domaće hrvatske klubove, s kojima je osvajao i medalje. Karijeru je započeo u košarkaškom klubu “Zagreb CO”, zatim je igrao u španjolskom košarkaškom klubu “Unicaja CB Málaga”, a do 2015. godine igrao je u ruskom košarkaškom klubu “Lokomotiva Kuban”.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Kako je nakon srednje ušao u profesionalne košarkaške vode, Krunoslav nije upisivao fakultet već je počeo graditi karijeru profesionalnoga košarkaša.

Privatni život

Rođen je 24.6.1985. godine u Zagrebu. Odrastao je u naselju, u južnom dijelu grada Zagreba, Trnsko. S ocem Đurom Krunoslav ističe da ima prijateljski odnos. Otac često posjećuje njegove košarkaške utakmice i bodri ekipu s tribina. Za majku Krunoslav kaže da je ona u obitelji preuzela ulogu za treniranjem strogoće u odnosu s djecom. Krunoslav ima i brata, za kojega govori da nije sportski tip, ali dolazi na njegove utakmice iz gušta.

Krunoslav je oduvijek pokazivao sportski duh i strast za aktivnostima, posebno košarkom. Visok je metar i devedeset i sedam metara. Kako sam kaže, najdraži mu je broj sedam, a u košarkaškom klubu “Lokomotiva” imao je broj četrdeset i četiri. Kada se prebacio u košarkaški klub “Olimpia Milano” Krunoslav je tražio broj sedam ili četrdeset i četiri, ali kako su oba broja već bila zauzeta odlučio se na četrdeset i tri, jer zbroj ta dva broja daje sedam, njegov najdraži broj.

Nakon dugogodišnje veze sa svojom djevojkom Nikolinom, Krunoslav ju je zaprosio i par se vjenčao 12.7. 2013. godine. Supruga ga prati na gotovo sve utakmice i, kako sama Nikolina kaže, nije od onih navijačica koje pasivno promatraju utakmicu već postane emotivna i pojedine utakmice burno preživljava. Krunoslav se s Nikolinom viđao na pauzama od treninga pred utakmicu.

U studenom 2015. godine Krunoslav je postao otac djevojčici. Kako Krunoslav igra izvan Hrvatske, nastoji što više vremena provoditi sa svojom obitelji.

Posao

Krunoslav je igrao košarku u lokalnim košarkaškim klubovima, a karijeru je počeo graditi 2002. godine u košarkaškom klubu “Maksimir”. U Maksimiru je proveo par godina gdje je postizao iznimne rezultate.

Krunoslav igra na poziciji beka, razigravača ili organizatora igre, u košarci poznatiji pod nazivom “playmaker”. Uloga tih igrača je vođenje momčadi u organizaciji napada. Kristijan je u stalnom pokretu i mora dobro paziti komentare i savjete trenera s klupe, jer je na njemu da ih prenese ostatku momčadi.

Nakon što je par godina proveo u košarkaškom klubu “Maksimir”, Krunoslav prelazi u košarkaški klub “Zrinjevac”. U Zrinjevcu je, također proveo par godina, nakon čega prelazi u košarkaški klub “Zagreb”. Igrajući u redovima za Zagreb, Krunoslav je nosio svoj najdraži broj na dresu, sedmicu. Nedugo nakon što se uklopio u tim, Krunoslav je dobio kapetansku traku.

Godine 2009. Krunoslav je bio pozitivan na diuretik indapamid, koji je konzumirao zbog regulacije krvnog tlaka, kako je sam Krunoslav rekao, nije bio upoznat da lijek sadrži supstancu koja je zabranjena. Hrvatski košarkaški savez ga je suspendirao na dva mjeseca.

U Zagrebu se zadržao sve do 2012. godine, kada prelazi španjolski košarkaški klub “Unicaja Malaga”. U tom klubu je igrao godinu dana, a od 2013. godine pa sve do 2015. godine igra u ruskom košarkaškom klubu “Lokomotiv Kuban” iz Krasnodara.

Nakon Rusije, Krunoslav odlazi u Italiju i potpisuje ugovor s milanskim košarkaškim klubom “Olimpia Milano” ili “EA7 Emporio Armani”, u tom klubu ostvario je izniman uspjeh i par puta je izjavio da u tom klubu živi svoj san.

Najveća postignuća

2008. godine osvojio je svoj prvi trofej Kup Krešimira Ćosića.

2009. godine, kada je Simon bio član hrvatske B reprezentacije, osvojili su zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Pescari. Igrajući s košarkaškim klubom “Zagreb”, osvojili su prvenstvo Hrvatske, svladavši “Cedevitu” u finalu, i tako je klub ušao u košarkašku Euroligu, što je jedan od najvećih uspjeha kluba.

2015. godine kada je Hrvatska igrala protiv Slovenije, Simon je ostvario dvadeset pogodaka i dobio naziv “slovenski krvnik”, ali je Simon izjavio da košarka nije individualan sport i da je svaki koš zajednički, kao i pobjeda. Na košarkaškim kvalifikacijama u Torinu, za nastup na Olimpijskim igrama, Krunoslav je izborio nastup za Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Igrali su protiv Italije i u prvoj dionici završili su izjednačenim rezultatom, ali u nastavku je Simon tricom otvorio vrata za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

2016. godine u susretu 21. kola košarkaške Eurolige “EA7 Emporio Armani”, poznatiji kao “Olimpia Milano”, na krilima Krunoslava Stanislava pobijedila turski košarkaški klub “Darüşşafaka”.

Iste godine Milano je postao prvak Italije i to upravo zahvaljujući asistenciji Krunoslava Simona.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*