Krunoslav Jurčić

Krunoslav Kruno Jurčić bivši je nogometni reprezentativac, član uspješne generacije iz 1998. godine te nogometni trener.

Obrazovanje

Kruno je završio osnovnu i srednju školu. Bio je odličan učenik bez ijedne četvorke. Nakon što je završio srednju školu poželio je biti liječnik pa je upisao Medicinski fakultet.

Uspio je položiti prijemni ispit kao i na Ekonomskom fakultetu, a nakon što je dao nekoliko ispita Kruno je odustao jer nije mogao uskladiti fakultet i profesionalni sport.

Privatni život

Krunoslav Jurčić rođen je 26. studenog 1969. godine u Ljubuškom. Otac Rafael bio je direktor i nastavnik u Osnovnoj školi “Braća Šimić” u Drinovcima, a nakon toga se zaposlio u Grudama kao direktor Komunalnog poduzeća.

Majka Nada je radila kao knjižničarka u istoj školi gdje i Rafael. Iako nisu imali velike plaće uspjeli su redovno odvajati za školovanje svoje djece Krune i Dražena. Dok je Kruno na kraju postao profesionalni nogometaš, brat Dražen je završio za inženjera geologije.

Poznato je kako su glavni ljudi Dinama zajedno rasli, pa su tako Milan Bandić, Zdravko Marić i Kruno Jurčić rođeni u mjestima međusobno udaljenima samo deset kilometara. Kruno Jurčić je porijeklom iz Gruda, Zdravko Mamić iz Zidina, a Milan Bandić iz Cerovog Dolca.

Kruno je u braku sa suprugom Ivom s kojom ima dvoje djece, Filipa i Teu.

Posao

Kruno Jurčić je počeo igrati nogomet u Grudama u Bosni, a nakon toga je prešao u juniore NK Dinamo. Nakon Dinama zaigrao je u Jugokeramici s kojom je na iznenađenje mnogih osvojio Hrvatski nogometni kup 1992. godine.

Vratio se u Dinamo te s klubom osvojio 3 prvenstva, nastup u Ligi prvaka te dva kupa. Kruno je s Dinanom osvajao prvenstva 1996., 1997., i 1998. godine.

Kruno je bio jedini igrač izvan Europske unije koji je 1999. godine postao prvi igrač koji je s više od trideset godina uspio ostvariti transfer u talijansku ligu Serie A, u Torinu i Sampdoriju.

Nakon Italije vratio se u HNL i nakon 44 odigrane utakmice te dvije sezone, 2004. godine odlučio završiti karijeru u Slaven Belupu.

Za reprezentaciju je počeo igrati 8. lipnja 1997. godine protiv reprezentacije Japana. Skupio je 21 nastup bez ijednog pogotka.

Kada je završio igračku karijeru Kruno je počeo raditi kao trener u klubu Staro Češko (Istra 1961). Pokazao se sposobnim, pa ga je Miroslav Blažević odlučio pozvati za pomoćnika u NK Zagreb.

Razočaran je napustio Pulu, ali nikada nije došao u Zagreb da radi kao trener, pa se vratio u Pulu ne bi li pomogao klubu koji je već jednom trenirao. Nažalost klub je bio na rubu stečaja bez podrške grada i bilo je nemoguće voditi momčad, pa je otišao iz HNL-a.

Nakon što je trener Elvis Scorija napustio trenersko mjesto u Slaven Belupu, na završetku sezone 2006./2007. klupu je preuzeo Kruno postigavši velik uspjeh sa Slaven Belupom koji je postao doprvak HNL-a. Klub je napustio 2007./2008.

Godine 2009. postao je trener Dinama s kojim je osvojio Kup Hrvatske, i dva puta naslov prvaka. Klub je napustio 2010. godine nakon što je podnio ostavku na mjesto trenera.

Godine 2011. u ožujku je preuzeo Lokomotivu, ali je otišao nakon samo dva mjeseca. U Dinamo se vratio 2011. gdje je ostao sve do 6. kola Lige prvaka kada je Dinamo izgubio od Lyona u Maksimiru 1:7.

Bio je jedan od trenera Hrvatske nogometne reprezentacije u stožeru Igora Štimca, a nakon smjene Ante Čačića 2012. godine po treći put postaje trenerom Dinama. Kruno je dobio otkaz nakon što je Dinamo izgubio od Austrije iz Beča.

Najveća postignuća

Kruno je dio uspješne generacije koja je 1998. godine osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Kao član nogometne reprezentacije 1998. godine je dobio Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”.

Nakon što je s Dinamom osvojio tri naslova prvaka, 2009., 2010., 2013. te superkup, Kruno je s pet trofeja postao najtrofejniji trener dinama, iza Ćire Blaževića koji ima 6 osvojenih trofeja.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*