Kristian Novak

Kristian Novak je hrvatski književnik, jezikoslovac, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci te bivši reprezentativac Hrvatske u karateu. Jedan je od najuspješnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca u novije vrijeme, a smatra se da će biti jedan od najčitanijih pisaca suvremene književnosti. Po njegovom hit romanu “Črna mati zemla” izvedena je istoimena predstava u ZKM-u, a nakon toga prema najboljem romanu godine 2017. “Ciganin, ali najljepši”, uprizorena je istoimena predstava u HNK-u, koja je u 2018. godine proglašena i predstavom godine.

Obrazovanje

Kristian je pohađao osnovnu školu u Sv. Martinu na Muri, nakon čega je upisao opću gimnaziju u Čakovcu (današnja Gimnazija Josipa Slavenskog).

1997. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, ali je nakon godine dana shvatio da ipak ne želi biti odvjetnik.

1998. godine upisao je diplomski dvopredmetni studij njemačkoga jezika i književnosti i hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

2005. godine je diplomirao radom “Njemačko-hrvatski code-switching u drami Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže”. Zbog diplomskog rada dobio je poziv Odsjeka za germanistiku, da s mentorom prof. dr. Velimirom Piškorcem rad proširi i doradi te ga predstavi na međunarodnoj germanističkoj znanstvenoj konferenciji u Opatiji.

2007. godine upisao je Poslijediplomski doktorski studij lingvistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je 2011. godine disertacijom o višejezičnosti i identitetu pripadnika ilirskoga pokreta.

Privatni život

Kristian je rođen 14.5.1979. godine u Baden-Badenu u Njemačkoj jer su njegovi roditelji otišli iz Međimurja raditi u Njemačku. Živjeli su u barakama u malom mjestu Gaggenau. Majka je radila u tvornici Salamander Bund, a otac August u Mercedes Benzu kao inženjer. Kristian ima i devet godina stariju sestru Sanju koja je djetinjstvo provela u Međimurju kod bake i za koju danas kaže da je njegova najvjernija čitateljica, ali i kritičarka.

Kristian je bio maleni dječak kada mu je otac obolio od leukemije. Umro je nakon pet godina, kada je Kristian imao šest godina. Kristian je tada doselio s majkom iz Njemačke u obiteljsku kuću u Vrhovljan, u Sv. Martin na Muri. Nedugo nakon toga krenuo je u osnovnu školu u Međimurju.

Kristian je na karateu upoznao buduću suprugu, trostruku prvakinju Europe, karatisticu Mirnu Šenjug Novak. Bili su u vezi deset godina, a od 2012. godine su u braku. Mirna radi kao šefica financija jedne farmaceutske tvrtke, a obitelj živi na zagrebačkoj Trešnjevci.

2014. godine Kristian i Mirna su dobili djevojčicu Lanu, a nekoliko godina kasnije postali su roditelji još jedne djevojčice.

Posao

Od 13-e godine se bavi karateom, a od 1998. do 2009. godine bio je hrvatski reprezentativac u karateu te je u tom razdoblju osvojio nekoliko europskih i svjetskih medalja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Bio je seniorski prvak države čak 15 puta, a od velikih turnira osvojio je Dutch open i Italian open. Sa svjetskih i europskih prvenstava dobio je šest medalja. Najbolji rezultat postigao je 2006. godine na Europskom prvenstvu u Stavangeru kada je osvojio srebro.

Kao bivši član karate kluba Croatia i danas pomaže u vodstvu tematskih treninga, a ponosan je i na svoj rad sa slovenskim reprezentativcem Klemenom Plazarom kojeg je pripremao za Europsko prvenstvo u Bakuu 2012. godine kada je osvojio svoje prve europske medalje.

Književnošću se počeo baviti još u srednjoj školi, a za vrijeme studiranja, Kristian je počeo raditi na mladenačkom romanu “Obješeni” koji je objavljen 2005. godine pod sklopom biblioteke Insula u Čakovcu.

Nakon što je predstavio svoj diplomski rad u Opatiji, dobio je ponudu Odsjeka za germanistiku da se kao znanstveni novak zaposli na projektu o višejezičnosti prof. dr. Zrinjke Glovacki Bernardi.

U siječnju 2012. godine zaposlio se kao sveučilišni profesor na Filozofskome fakultetu u Rijeci, na Odsjek za kroatistiku. Predaje predmete vezane za tvorbu riječi, sociolingvistiku i morfologiju. Te iste godine objavio je svoju opsežnu studiju Višejezičnost i kolektivni identiteti iliraca.

Kristian je i dugogodišnji član uredništva renomiranoga znanstvenog časopisa Suvremena lingvistika, a od 2012. godine obnaša dužnost tehničkog urednika.

2013. godine objavio je drugi roman “Črna mati zemla” te je tada privukao pažnju kritike. Roman napisan na međimurskoj kajkavici postigao je veliki uspjeh, a u prilog tome govori i to da je preveden na više jezika. Radnja romana vrti se oko dječaka koji ne može prihvatiti da mu je preminuo otac. Zatvara se u svoj imaginarni svijet koji se prepliće sa stvarnošću i pokušava dozvati preminulog oca ne vjerujući da se nalazi pod crnom međimurskom zemljom. Po spomenutom romanu, početkom 2017. godine u ZKM-u je nastala i istoimena predstava koja je postigla veliki uspjeh, a u pripremi je i filmska adaptacija.

2016. godine Kristian je izdao svoju treću knjigu, roman “Ciganin, ali najljepši” koji ima elemente kriminalistike, a priča priču kroz četiri pripovjedača. Glavna tema romana su odnosi Roma i većinskog stanovništva u Međimurju, a osim toga, Kristian se dotaknuo i problematike izbjeglica. U prosincu 2017. godine po njegovom romanu “Ciganin, ali najljepši” izvedena je premijera istoimene predstave u HNK-u. Predstava je postigla veliki uspjeh pa je mjesecima unaprijed rasprodana, a Kristian je dobio i ponude za film i seriju.

Kristian pjeva i redovito nastupa sa zborom Izvor.

Najveća postignuća

2011. godine Kristianova mladenačka poezija je uvrštena u Antologiju međimurske mlade lirike.

Osvojio je nagradu Tportala za roman godine 2014. i 2017. godine, Nagrade Fran Galović i književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski.

2018. godine na dodjeli nagrada Hall of fame koju je organizirao tjednik Story, predstava “Ciganin, ali najljepši” je proglašena predstavom godine.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*