Kristian Bećiri

Kristian Bećiri je hrvatski rukometaš, član hrvatske reprezentacije. Igra na poziciji kružnog napadača, a od 2016. godine je član RK Celje iz Slovenije. S obzirom na to da godinama igra u slovenskim klubovima, tamošnji savez je nekoliko puta zvao Bećirija da zaigra za njihovu seniorsku reprezentaciju, ali on je odbijao pozive jer je želio igrati za Hrvatsku. Priliku je dobio na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine.

Privatni život

Rođen je 14.6.1994. godine u Heppenheimu u Njemačkoj, gdje su njegovi roditelji živjeli nekoliko godina. Tri godine nakon njegovog rođenja vratili su se u Crikvenicu i ondje je Kristian napravio prve rukometne korake.

Kad je on počinjao, rukomet je u Crikvenici bio najpopularniji sport, a klub je igrao prvu ligu. Trener Darko Jelić tražio je po školama tko će ići na rukomet, a kako se nekoliko njih iz njegovog zareda odlučilo ići, otišao je i Kristian. Kasnije je dvije godine trenirao košarku, ali se ipak vratio u rukomet zahvaljujući treneru iz Metkovića Jerku Alujeviću.

Posao

Kristian Bećiri je od prvog dana pivot. Jedino su ga na prijelazu iz mini rukometa stavili na poziciju vanjskog jer je bio najveći, ali ubrzo su shvatili da je njegova pozicija ipak na crti.

Karijeru je započeo u Crikvenici, a nakon toga je godinu dana igrao B ligu u Kozali. Od sezone 2013./2014. igra u Sloveniji. Prvi Slovenci koji su ga primijetili bili su oni iz Gorenja. Kako je Kristianova majka iz Velenja, njegov ujak je odnio neke njegove snimke u Gorenje, a nakon toga je Kristian pozvan na probu. Nekoliko je dana bio kod bake i išao na treninge, dok se nije dogovorio s klubom.

U Gorenju je po prvi put osjetio čari igranja među velikim, europskim dečkima. Godinu dana prije te je igrače gledao samo preko televizijskih ekrana i nije ni sanjao da će tako brzo doći do Lige prvaka.

Iz Gorenja prelazi u RK Maribor, a nakon toga u RK Celje s kojim je u ljeto 2016. godine potpisao četverogodišnji ugovor.

Kristian je prošao sve hrvatske mlađe reprezentacije, a seniorska je na red došla 2019. godine. Po njegovom dolasku u Sloveniju bilo je upita da zaigra za njihovu reprezentaciji, ali on je želio igrati za Hrvatsku. Na Svjetsko prvenstvo koje se održavalo u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine, Kristian Bećiri stigao je kao zamjena za Halila Jaganjca. Međutim, u igru je prvi put ušao kao zamjena Luke Cindrića u utakmici koju je Hrvatska igrala protiv Njemačke.

Najveća postignuća

Bio je član hrvatske kadetske reprezentacije koja je pod vodstvom izbornika Ćurka osvojila srebro na svjetskom kadetskom prvenstvu u Mađarskoj.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*