Krešimir Mišak

Krešimir Mišak je široj publici ostao poznat kao voditelj poznate hrvatske emisije “Na rubu znanosti”. Pored toga što je televizijski voditelj, Mišak je pokazao da ima veliki talent za glazbu, a dokazao se i kao pisac znanstveno fantastičnih knjiga i članaka.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne Krešimir Mišak upisuje tadašnji Obrazovni centar za jezike u Zagrebu (današnja XVI. gimnazija).

Nakon završene srednje škole upisuje studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Diplomirao je 1996. godine.

Privatni život

Krešimir Mišak rođen je 26.2.1972. godine u Zagrebu. Još kao dječak se zanimao za stvari i pojave koje sam sebi nije mogao objasniti.

Teme je nalazio u mnogobrojnim knjigama koje su u sebi imale tematiku misterioznosti i znanstvene fantastike, a do kojih je došao zahvaljujući ocu, strastvenom kolekcionaru spomenute tematike.

Dok su se njegovi vršnjaci brinuli kako će pogoditi suparnički gol, Mišak se pitao kojim se tehnikama može putovati iz sadašnjosti u prošlost, ali i suprotno, iz sadašnjosti u budućnost. Pojedine teorije i struje razmišljanja iskoristit će godinama kasnije u svojoj autorskoj knjizi.

U srednjoj školi je razvio ljubav prema glazbi i gitari, koju je aktivno svirao. Skupljao je ploče i znao je satima slušati stare izvođače.

Nakon završene srednje škole upoznao je Mirelu, buduću suprugu s kojom je dobio kćer Leu, rođenu 1996. godine i Linu, rođenu 2001. godine. Razveli su se 2009. godine.

Godinu dana nakon razvoda Mišak se ponovno našao u sretnoj vezi, a 2012. godine potvrdio da očekuje i treće dijete s novom djevojkom.

Posao

Dok je u srednjoj školi svirao gitaru u bendu “Fantomi”. Mišak je želio ostvariti profesionalnu glazbenu karijeru. Razmišljao je o turnejama, da s kombijem putuju od jednog odredišta pa sve do drugog gdje bi publici prezentirali svoj glazbeni rad. Ostvarili su karijeru s par izdanih albuma i singlova.

Godine 1990. su izdali prvi album “Veliki odmor” s pjesmama “Duda”, “Beba, bebica”, “Fly in the sky”, “Pivo, konjak, štok” i druge. Godine 1992. izdali su album pod nazivom “Sretan rođendan” na kojem se nalazi istoimena pjesma koju gotovo svi koriste diljem Hrvatske, ali i šire.

Pored te pjesme na albumu se nalaze pjesme poput “Mala lady”, “Slomit ću ti srce”, “Pepermint”, “Srce kuca”, “Ritam kiše”, “Da si noćas barem tu” i druge.

S grupom “Građani” 1998. godine objavio je album “Građani”, a s grupom “Virusi” iste je godine objavio album “Ploča”.

Od 2006. godine je frontmen i gitarist grupe “Hakuna matata” s kojima je iste godine objavio album “Antigravitacija”, a 2008. godine album “Free energy”. Godine 2014. objavili su album “Uspon i pad Četvrtog Reicha”.

Kako je u srednjoj školi skupljao ploče odlučio se prijaviti na audiciju na radiju, gdje je prošao i dobio posao. Na radiju je vodio emisiju o ekologiji. Kako je u to vrijeme još uvijek bio u srednjoj školi, radno vrijeme je bilo fleksibilno.

Nakon što je upisao studij novinarstva počeo je pisati za razne novine “Svjetlost”, “Modra lasta” i druge, ali je još uvijek bio zaposlen i na radiju. Nakon završenog studija dobio je stalni posao na radiju u Obrazovnom dječjem programu.

2002. godine Božidar Domagoj Burić ponudio mu je posao na televiziji. U to vrijeme Krešimir nije ništa znao o radu na televiziji, ali je Burić bio optimističan. Predložio mu je da vodi emisiju “Na rubu znanosti”.

U vrijeme kada je Mišak krenuo voditi “Na rubu znanosti”, emisija se emitirala jednom mjesečno. U početku su to bile tematike o Atlantidi, kriptozoologiji, NLO-u i slično.

U početku je Mišak mislio da će se emisija emitirati samo jednu godinu, ali zbog popularnosti na televiziji emisija nije prestajala s radom i već iduće godine se počela emitira dvaput na mjesec, što je Mišaku u početku bilo prilično teško, jer to nisu bile svakodnevne teme. Nakon toga je odustao od posla na radiju i u potpunosti se posvetio emisiji na televiziji.

Već 2004. godine emisija se počela emitirati jednom tjedno. Tada je Mišak odlučio proširiti svoje uobičajene teme na futurizam, duhovne, tehnološke i društvene teme. Tražio je nešto uzbudljivo što će privući gledatelje, ali i otvoriti druga pitanja.

Kako je u početku detaljno tražio teme o kojima bi mogao pričati u emisiji, s vremenom su teme počele same dolaziti, kako sam kaže putem tzv “kozmičke tajnice”.

Njegove teme su izvaninstitucionalne i uglavnom su gosti nepoznati ljudi koji se bave zadanom temom. Kako sam Krešimir kaže, takve ljude je počeo sretati na najneobičnijim mjestima, mnogi su njega sami nalazili, a njihov pronalazak je usporedio s pronalaskom zlata po ulici.

Autor je većeg broja znanstveno fantastičnih knjiga. Godine 2005. objavio je “Zvjezdani riffovi”, a već iduće godine “Telepatija i telekineza”.

Tu su još knjige “Svjetla na nebu – kronologija i istraživanja NLO-a” iz 2010. godine, zatim iz iste godine “Sretan vam kraj svijeta kakvog ste poznavali”, “Putovati kroz vrijeme? Zašto ne!” iz 2012. godine gdje je na neki način ispunio svoj dječački san o pitanjima putovanja kroz vrijeme. Godine 2013. objavio je “Dečki, odjebite u skokovima”.

Autor je većeg broja znanstveno fantastičnih priča u časopisima i zbirkama, a također je pisao i fantastične priče za djecu.

Najveća postignuća

Godine 1999. dobio je nagradu SFERA, nagrada koja se dodjeljuje za znanstvenu fantastiku iz Zagreba, za priču “Svijet iduće sekunde”.

Godine 2004. dobio je također nagradu SFERA za priču “Akvarij sa zlatnim ribicama”.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*