Krešimir Ćosić

Krešimir Ćosić bio je poznati trener i košarkaš koji je ostavio trag u sveučilišnoj američkoj košarci te ostao poznat po načinu igre, tehnici i eleganciji. Umro je 25.5.1995. godine od raka limfoma. Pokopan je na Mirogoju 2.6.1995. godine.

Obrazovanje

Krešimir Ćosić je završio osnovnu i srednju školu u Zadru, a zahvaljujući razumijevanju profesora u školi, Krešimir je imao vremena položiti sve ispite i istovremeno se posvetiti košarci. Studirao je na Sveučilištu Brigham Young u američkoj saveznoj državi Utah.

Privatni život

Krešimir Ćosić rođen je 26.11.1948. godine u Zagrebu, a iako je rođen u glavnom gradu Hrvatske, odrastao je u Zadru gdje je u KK Zadar 1965. godine započeo košarkašku karijeru. Kada je dobio poziv za A reprezentaciju bio je najmlađi član zbog čega su se svi prema njemu odnosili pažljivo, od igrača do stručnog stožera.

Krešo je u braku s Ljerkom dobio dvije kćeri, Anu i Ivu te sina Petra Krešimira.

Dok je studirao na Sveučilištu Brigham Young u američkoj saveznoj državi Utah, Krešo je postao sljedbenikom Crkve Isusa Krista ili Mormonske crkve. Kada se vratio u Hrvatsku 1975. godine je osnovao mormonsku zajednicu te uz pomoć katoličkog svećenika preveo knjigu o Mormonima s engleskog na hrvatski jezik. Knjiga je na kraju objavljena 1979. godine.

Posao

Krešo je košarkašku karijeru počeo u Zadru, a nakon toga je igrao za Cibonu te za klubove u Sloveniji i Italiji. Prvi treneri bili su Leonardo Bajlo i Enzo Sovitti.

Dok je igrao za europsku reprezentaciju proglašen je 1971. i 1975. najboljim igračem prvenstva. Osvojio je 6 državnih prvenstava te 4 puta košarkaški kup, a s Cibonom je osvojio Kup pobjednika kupova.

Igrajući za reprezentaciju osvojio je tri puta prvo mjesto na europskom prvenstvu, 1973., 1975., i 1977., drugo mjesto 1969., 1971., i 1981. te jedno treće mjesto 1979. godine.

Na Olimpijskim igrama u Moskvi s reprezentacijom je osvojio zlatnu medalju, 1980., a srebrnu na Olimpijskim igrama 1968. u Mexicu te 1976. u Montrealu.

Od 1969. do 1973. igrao je u SAD-u za Sveučilište Brigham Young, a bio je ujedno prvi igrač koji nije bio iz Amerike, a da je bio odabran u draftu za NBA. Unatoč brojnim ponudama iz NBA lige, Krešo se odlučio vratiti u Europu.

Zahvaljujući rezultatima smatra se jednim od najboljih košarkaša u povijesti Europe kao i jednim od najboljih igrača koji je igrao za Jugoslaviju. Bio je prvi Europljanin koji je zaigrao za All Stars.

Godine 1976. započeo je trenersku karijeru u Olimpiji, a pokazao se uspješnim i kao trener reprezentacije. Kao trener debitirao je na Europskom prvenstvu u Njemačkoj 1985. godine, a reprezentacija je pod njegovim vodstvom osvojila olimpijsko srebro na igrama u Seoulu 1988. godine.

Najveća postignuća

Godine 1996. uvršten je u Kuću slavnih košarkaša kao treći neamerikanac. Godine 1998. odlučeno je da Košarkaški kup nosi ime Kup Krešimira Ćosića.

Godine 2002. posmrtno je dobio Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”. Godine 2005. po Kreši je imenovan trg u Zagrebu koji nosi naziv Trg Krešimira Ćosića

Na Sveučilištu Brigham Young nalazi se umirovljen dres Kreše Ćosića s brojem 11 i to na počasnom mjestu uz dres slavnog igrača Boston Celticsa Danny Aingea.

Nova košarkaška dvorana u Zadru od 3. listopada 2008. godine nosi ime Dvorana Krešimira Ćosića.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*