Judita Franković

Judita Franković poznata je i višestruko nagrađivana hrvatska glumica. Ova talentirana glumica, poznata po zanimljivom, šarenom, a opet nepogrešivom modnom izričaju, ostvarila je uloge u filmovima popu “Sonja i bik”, “Majka asfalta” i “Djeca jeseni”.

Obrazovanje

Judita je otkrila da ju gluma zanima u srednjoj školi te je pokušala upisati studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon što nije uspjela upisati željeni studij, pohađala je radionice i seminare glume u Exitu. Tako je 2001. godine pohađala radionicu koju je vodila Simona Dimitrov-Palatinuš.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu studij kroatistike i komparativne književnosti.

Pohađala je i predavanja u New Yorku za glumačku tehniku Meisner.

Privatni život

Judita je rođena u Zagrebu 14.9.1981. godine. Ime je dobila po očevoj majci, a Juditina je majka odgojiteljica u dječjem vrtiću te vodi ritmičku skupinu.

U slobodno vrijeme voli čitati dobre knjige, a bavi se i stepom, tangom, suvremenim plesom te boksom. Prije je trenirala i ženski rukomet.

Javnost ju voli zbog istančanog stila. Voli eksperimentirati s bojama i različitim stilovima prilikom odijevanja. Ipak, Juditin stil odiše profinjenošću, sofisticiranošću te prije svega hrabrošću i upravo je zato javnosti zanimljiva. Priznaje kako informativno prati trendove, no uvijek na cjelokupnu odjevnu kombinaciju doda nešto svoje jer time želi zadržati i naglasiti vlastitu osobnost.

Judita je u dugogodišnjoj vezi sa snimateljem Markom Brdarom kojeg je upoznala na Akademiji kada su radili jednu vježbu. Priznaje da joj je susret s Markom bio fatalan i da je u isto vrijeme htjela pričati i piti čaj s njim. Posebno ju je privukla Markova ambicioznost za poslom. Par voli zajedno putovati, a najdraže im je odredište Francuska.

Posao

Ubrzo nakon što je počela pohađati glumačke radionice u Exitu, Judita je dobila kazališnu ulogu u predstavi “Judith French”. Ubrzo je ova mlada i talentirana glumica pokazala svoje sposobnosti te su se glumački angažmani počeli gomilati.
Od 2006. godine članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Svoju prvu televizijsku ulogu Franković je ostvarila u seriji “Kad zvoni?” u kojoj je 2005. godine glumila srednjoškolku Sanju. Već je sljedeće godine ostvarila filmsku ulogu u “Tri ljubavne priče”, u kojemu je glumila Zlatu. 2007. godine Judita je glumila tajnicu u seriji “Operacija Katran”, a iste je godine ostvarila uloge u filmovima “Pričaj mi o ljubavi”, “Penelopa” i “Hunger”.

U humorističnoj seriji “Bitange i princeze” glumila je 2008. godine Larisu, a u filmu “Libertango” 2009. godine glumila je Helenu.
2009. godine ujedno počinje i biti slobodna umjetnica.

Silviju je 2010. godine glumila u seriji “Bibin svijet”, a iste je godine utjelovila lik Ive u filmu Dalibora Matanića “Majka asfalta”.
Glavnu ulogu kćeri ostvarila je 2011. godine u filmu “Ćaća”, kao i ulogu Ane u seriji “Loza.

2012. godine Franković je glumila u filmu “Zagrebačke priče”, “Once upon a winter’s night”, Lidiju u “Djeca jeseni”, a isto tako ostvarila je i glavnu ulogu Sonje u poznatom hrvatskom filmu “Sonja i bik”.

U seriji “Počivali u miru” 2013. godine glumila je neumornu novinarku Luciju Car. Iduće je godine glumila u kratkom filmu “Skretničar”, a 2015. godine ostvarila je ulogu Nine u filmu “The Beat of Love: Utrip Ljubezni”.

Petru je glumila 2017. godine u “Odjebi, Volim te”, kao i Hanu u kratkom filmu “I’ll Probably Never See You Again”.

Judita je ostvarila i nekoliko sinkronizacija, primjerice svoj je glas posudila Kate u “Izbaviteljima”, Tifinoj majci u “Izvrnuto obrnuto”, Honey Lemonu u “Ekipi za 6”, Ružici Šarenić u “Pinky Dinky Doo”, Meridi u “Meridi hrabroj” i druge.

Najveća postignuća

Judita Franković svojim je glumačkim sposobnostima osvojila brojne nagrade. Tako je 2009. godine dobila nagradu Marul za ulogu Tonke u predstavi “Judith French”, a za istu je ulogu također dobila i nagradu Fabijan Šovagović te Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju glumicu u dramskoj predstavi.

Za ulogu Pascal u predstavi “Superspisateljice” 2009. godine dobila je nagradu Assitej.

Judita je glumila u hrvatskoj seriji “Počivali u miru” koja se probila čak na britansko i američko tržište. Seriju je u Velikoj Britaniji otkupio Channel 4, a u SAD-u ova se serija nalazi u pet trilera koji stoje u ponudi platforme Walter Presents u kojemu su najbolje serije s neengleskog govornog područja.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*