Jasna Zlokić

Ona je skitnica i naš jedini drug. Ona je Jasna Zlokić, poznato ime hrvatske, ali i regionalne glazbene scene. U svojoj karijeri 80-ih kada je i cijela glazbena scena na ovim prostorima doživjela kulminaciju, ostvarila je veliki uspjeh. Pjesmom “Skitnica” ostavila je neizbrisiv trag i tako ušla među velikane hrvatske kulture.

Obrazovanje

Završila je srednju ekonomsku školu u Dubrovniku. Za vrijeme svoga školovanja boravila je u đačkom domu u Dubrovniku. Sebe opisuje kao tvrdoglavu osobu i tijekom školovanja znala je kasniti, stoga je školske dane često provodila u kaznama.

Privatni život

Rođena je 15. ožujka 1955. godine kao drugo dijete od majke Olge i oca Bože Dragojevića, u malenom gradiću u zapadnom dijelu otoka Korčule, koji je dao nemali broj umjetnika koji su svojim radom pružili mnogo za kulturalni razvoj u Hrvatskoj, ali i šire. Riječ je o Veloj Luci. Pored toga što je Vela Luka poznata po brojnim umjetnicima, mora se spomenuti i činjenica da je gospodarski najrazvijeniji gradić na hrvatskim otocima, posebno kada je riječ o pomorstvu i tvornici ribe, gdje su radili i Jasnini roditelji, a i sama je, kao djevojčica, voljela pecati ribu.

Jasna Zlokić pripada onim ljudima koji su od malih nogu ustrajali u razvoju svoga talenta, jer su znali u čemu su dobri. Još kao djevojčica nastupala je u dječjem kazalištu. Jasnini roditelji su podržavali glazbu pod svojim krovom, kako kod Jasne tako i kod njezine starije sestre Mirjane. Djevojčice je pogotovo podržavala majka, koja je i sama bila muzikalna. U njihovoj kući se uvijek čula pjesma, a nerijetko su se ljudi skupljali kod njih kako bi slušali izvedbe od, tada, Dragojević djevojčica.

Kada govori o svojem djetinjstvu, Jasna sebe opisuje kao hiperaktivno dijete čije su ime često prozivali kada bi nastao neki nered, a ni psovke joj nisu bile stran pojam.

Nakon završene srednje ekonomske škole u Dubrovniku, vraća se u rodno mjesto gdje upoznaje Borisa Zlokića, budućeg supruga. U bračne vode uplovila je prilično mlada, s dvadeset i dvije godine. Nedugo nakon toga Jasna i Boris su dobili sina Igora.

Posao

S glazbom se upoznala još kao dijete, a prvi javni nastup održala je već kao sedmogodišnja djevojčica u dječjem kazalištu. S devet godina nastupila je na festivalu “Mikrofon je vaš” u Veloj Luci s pjesmom “La Paloma”, gdje je osvojila drugo mjesto. Njezina starija sestra Mirjana tada je osvojila prvo mjesto s pjesmom “Chitarra Romana”.

Kako u Veloj Luci nije postojala glazbena škola, Jasna je radila s rođakom, koji je bio nastavnik glazbe, a kasnije i s lokalnim svećenikom koji ju je upoznao s temeljima glazbene umjetnosti. Tijekom školovanja, glazbu nije stavljala po strani, tako je 1974. godine nastupila na dubrovačkom festivalu amaterskih pjevača i s devetnaest godina odnosi nagradu za Prvi glas Dubrovnika.

Godina 1982. je prijelomna u njezinoj karijeri. Tada Zdenko Runjić piše glazbu za nju. Pjesmom “U naručju si mom” na natjecanju amatera pjevača u Sisku Jasna odnosi prvu nagradu stručnog žirija. Nakon toga su uslijedile ozbiljnije glazbene ponude. Iste godine nastupa na festivalu u Splitu s pjesmom “Nina, nana” koju je također napisao Zdenko Runjić. Nakon suradnje sa Zdenkom Runjićem, koji joj je uvelike pomogao da izađe iz anonimnosti, počinje surađivati s Rajkom Dujmićem, nakon festivala u Splitu, gdje je izvela njegovu pjesmu “Koji vitar puše”.

Ploča, “Pusti me da prođem”, izlazi 1983. godine i na ploči se nalaze hitovi poput “Ostavi trag” koju potpisuje Rajko Dujmić, “Negdje daleko”, “U tom grubom svijetu” i druge.

Godine 1984. nastaje povijesna pjesma čiji naziv, i trideset godina nakon prve izvedbe na splitskom festivalu, odmah referira na Jasnu Zlokić. Naravno, riječ je o pjesmi “Skitnica” autora Rajka Dujmića i Momčila Popadića. Ta pjesma je svojevrsni bunt prema određenim društvenim normama po kojima se od žene očekuje da se skrasi i osnuje obitelj, ali, kako Jasna kaže “Više volim vjetar nego mirnu luku”. Ta ploča je prodana u preko sto tisuća primjera i tako pružila Jasni Zlokić razinu publiciteta koji je godinama gradila.

Godina koja je također dosta bitna za Jasnu Zlokić je 1987. Na splitskom festivalu nastupa s Runjićevom pjesmom “Adio bella” koju je publika odmah prepoznala i time joj dala krila za novi hit. Te iste godine izlazi ploča “Ja sam ti jedini drug” s istoimenom pjesmom, ali i mnogim drugim hitovima poput “Kad bi moglo biti jednostavno” koju potpisuju Rajko Dujmić i Arsen Dedić.

Zatim slijede albumi “Lutajuće srce” iz 1988. godine, “Vrijeme je uz nas” 1989. godine, “Kad odu svi” 1990. godine, “Tiho sviraj pjesmu ljubavnu” iz 1990. godine i mnogi drugi albumi koji su potvrdili njezin status glazbene dive na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Valja istaknuti da je sudjelovala na brojnim humanitarnim koncertima, ali i kao predgrupa poznatom američkom reperu 50 Centu 2007. godine. U suradnji s reperom Neredom, u bijelom krznenom kaputu uz prepoznatljive pokrete lijeve ruke gestikulirajući “rap beat”, pjevala je poznati dio pjesme “Skitnica” i tako dobila popularni nadimak J. Zlo.

Najveća postignuća

U glazbenom smislu za Jasnu Zlokić se može reći da je 1984. godina bila “zlatna godina”. Pjesma “Skitnica” joj je osigurala visoku poziciju u glazbenom svijetu. Te iste godine osvaja dvije vrijedne nagrade. Prva nagrada je Zagrebfest s Dujmićevom pjesmom “Povedi me”, zatim prima titulu za najbolju pjevačicu 1984. godine.

S Runjićevom pjesmom “Adio bella”, koja je također bila popularna u to vrijeme, 1987. godine osvaja drugo mjesto na Madeira song festivalu. Godine 1988. osvaja prvo mjesto na Karnevalfestivalu na Cavtatu pjesmom “Ja putujem”. Te iste godine ponovno osvaja titulu Pjevačica godine.

Vrijedi istaknuti i nagradu za najbolju interpretaciju 1994. godine na Melodijama Hrvatskog Jadrana s pjesmom “Teške su riči pale dušo”.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*