Jasna Bilušić

Jasna Bilušić je poznata hrvatska umjetnica. Osim što je kao uspješna glumica nastupila u mnogim filmskim i televizijskim ulogama, te u velikom broju scensko-glazbenih domaćih i stranih predstava, zavidnu karijeru je ostvarila i kao profesionalna jazz i reggae pjevačica snimivši par odličnih albuma. U svojoj bogatoj karijeri surađuje s brojnim domaćim glazbenicima te gostuje na njihovim izdanjima. Iza nje je dugogodišnja suradnja s “Big bandom” HRT-a i sa sastavom Cool Date, a glazbenu karijeru je nastavila s bendom New Deal. Aktivno radi i kao TV voditeljica zabavnih i glazbenih programa, nastupa u brojnim radio dramama i svoj glas posuđuje u brojnim sinkronizacijama animiranih filmova. Od 1990. godine stalni je član ansambla Gradskog kazališta Komedija. Njezin talent i ljubav prema poslu prepoznat je kod publike i kritike, a za svoj rad dobila je brojne nagrade i priznanja.

Obrazovanje

Jasna Bilušić završila je srednju školu u Obrazovnom centru za jezike u Zagrebu.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu upisala je glumu 1986. godine, a dramaturgiju 1992. godine te diplomirala na oba smjera. Na smjeru dramaturgije je diplomirala 1996.

Pohađala je Imaginarnu filmsku akademiju Grožnjan koja obuhvaća scenarističku i producentsku radionicu, dvotjedni tečaj filmskog scenarija na University of Ohio (USA) i NYC (USA). Završila je i nižu glazbenu školu.

Privatni život

Jasna Bilušić rođena je u Zagrebu 31.5.1967. Početkom 90-ih zbog očaja i bijesa jer se cijela njezina obitelj našla u vihoru rata, a majka joj je bila prognana iz rodne Promine, ova umjetnica je bila dobrovoljac Domovinskog rata i otišla na ratište u Slavoniju i Posavinu. Sve njezine fotografije iz djetinjstva su uništene ratom, a čuvala ih je njezina majka.

Svog supruga Aleksandra Cvjetkovića upoznala je na Brijunima gdje su zajedno glumili u predstavi “Marat-Sade” na Brijunima. Premda je on tada bio u braku, a ona u vezi to nije spriječilo karmičko prepoznavanje. Suprug Aleksandar je ostvario međunarodnu glumačku karijeru glumeći u talijanskoj seriji “Čarolija“.

Posao

Još kao srednjoškolka Jasna Bilušić postala je prateći vokal Haustora te bila sudionikom Novog glazbenog vala. Također, ljubav prema jazzu rodila se u njezinoj ranoj tinejdžerskoj dobi slušajući albume poznatih svjetskih jazz izvođača.

U svojim glazbenim počecima Jasna je upoznala Boška Petrovića vlasnika poznatog kultnog zagrebačkog B. P. Cluba s kojim se sprijateljila i dugo godina poslovno surađivala. Kao pjevačica osim u jazz glazbi, aktivna je i u drugim stilovima glazbe kao što su blues, funky, rock and roll, reggae i drugo.

Tijekom svoje glazbene karijere snimila je tri jazz albuma koji su doživjeli uspjeh kod publike, a kritika ih je odlično ocijenila. Albumi koje je snimila su: Lady be good (1990.), Pais Tropical (1991.) a ostvarila ga je na koncertu u B. P. Clubu u duetu s brazilskim pjevačem i gitaristom Marijom Limom, “Jasna Bilušić sing for you“ sadrži snimke koncerta iz B. P. Cluba iz 2002. Sa svojom skupinom New Deal snimila je album Fifty Ways (2009.) njezin je najzreliji diskografski istup. Osim jazz standarda na albumu se nalaze jazz obrade iz Madonninog repertoara i obrada sevdaha Što te nema od Jadranke Stojaković. Dvostruki album Something old, something new, something borrowed, something… almost blue snimila je 2011.

Jedno od najvećih njezinih kazališnih ostvarenja je uloga Edith Piaf za koju je dobila najveće pohvale i kritike. Svoju prvu TV ulogu ostvarila je 1992. u romantičnoj komediji Brod. Ostale mnogobrojne filmske i televizijske uloge u kojima je igrala su: Prepoznavanje (1996.), Novogodišnja pljačka (1997.), Ispod crte (2003.), Mamutica (2008.), Projekcije (2013.), Ti mene nosiš (2015.), Prava žena (2016.-2017.), Čista ljubav (2017.-2018.) i druge.

Uz rad u matičnom kazalištu Komedija u kojem je zaposlena od 1.9.1990. godine, radi i u slobodnim kazališnim projektima, vaninstitucionalnim kazalištima (Histrioni, Teatar Ulysses), te gostuje u predstavama GK Gavella, HNK Zagreb, Teatru Exit, HNK Split…

Svoj glas posudila je u mnogobrojnim sinkroniziranim filmovima: Palčica, Barbi, Shrek 2 i 3, Izbavitelji (2004.), Preko ograde (2006.), Kung fu Panda (2008., 2011., 2016.), Šumska družina (2010.), 101 dalmatinac (2010.), Medvjedić Winnie (2011.), Madagaskar 3 (2012.), Snježna kraljica (2012.), Snježno kraljevstvo (2013.), Malci (2015.), Potraga za Dorom (2016.) i druge.

Kao TV voditeljica na HRT-u je vodila nekoliko glazbenih emisija: U dobrom društvu, Cro-Session i Pjesme s potpisom.

Jasna Bilušić radi i kao predavačica na odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje tehniku songa i jazz pjevanja.

Najveća postignuća

Jasna Bilušić je tijekom studija dobila Rektorovu nagradu za ulogu u ispitnoj predstavi ”Paravani” u klasi prof. Joška Juvančića i za dramatizaciju Krležinog sprovoda u Theresienburgu.

Nagradu Zlatni osmijeh na Danima satire dobila je u kategoriji za najbolju glumicu 2002. za ulogu u predstavi “Četvrta sestra“. Iste godine je dobila nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Edith Piaf.

Specijalno priznanje na prvim Gumbekovim danima dobila je 2008. za najbolju samostalnu izvedbu.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*