Jan Kerekeš

Jan Kerekeš je hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac i frontmen sastava Cold Snap iz Varaždina. Član je glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu od siječnja 2013. godine, a osim toga je član i Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava. Jana su mnogi dugo vremena poznavali kao sina velikog glumca Ljubomira Kerekeša, ali on se zahvaljujući talentu, upornosti i radu uspio dokazati kao talentirani mladi glumac i izgraditi vlastitu karijeru.

Obrazovanje

U Varaždinu je završio VI. osnovnu školi i Opću dvojezičnu gimnaziju, a 2011. godine je završio diplomski studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tijekom studija je sudjelovao u brojnim projektima Akademije, a 2009. godine je kao izuzetno nadareni student s područja umjetnosti dobio stipendiju Varaždinske Županije.

Privatni život

Rođen je 31.7.1987. godine u Varaždinu. Jan je jako vezan uz obitelj pa često putuje u rodni grad. Voli provoditi vrijeme s bakama i djedovima, a za oca kaže da mu je kao najbolji prijatelji i da s njim najlakše razgovara o glumi i glazbi. Voli nasmijavati ljude jer smatra da je život ionako pun drame, a nasmijati nekoga je pravi izazov.

U Varaždinu se 2015. godine oženio dugogodišnjom djevojkom Vikom Mucko. S obzirom na to da dijele ljubav prema glazbi, svoj medeni mjesec su proveli daleko od udobnih hotelskih soba, egzotičnih plaža i svjetskih metropola. Jan je suprugu odveo u njemački gradić Wacken gdje se održavao najveći metal festival. Prvu noć medenog mjeseca su proveli u kombiju, jer im je oluja srušila šator, a s obzirom na to da ih je odmah na ulazu u Wacken dočekalo blato, cijeli festival su proveli u gumenim čizmama i kabanicama.

Posao

Glumom ga je zarazio njegov otac Ljubomir čiji su zarazni način na koji ga gluma veseli i ispunjava, te pozitivna energija utjecali na Jana. U srednjoj školi je napisao predstavu “Vremena puna tišine” koju je preveo na engleski jezik i poslao na Global Education Festival u San Remu, gdje je od 280 prijavljenih završio na drugom mjestu.

Izvršni je producent Umjetničke organizacije Kerekesh Teatar, te osnivač i predsjednik Kulturne udruge mladih Centar Scena. 2009. i 2010. godine je u Varaždinu inicirao i organizirao Help Fest, humanitarni koncert za djecu s posebnim potrebama.

Jan se godinama bavi i glazbom koja je za njega ispušni ventil. 2003. godine osnovao metal bend Cold Snap čiji je frontmen i autor tekstova. Bend je izdao četiri albuma, a 2006. godine su dobili hrvatsku glazbenu nagradu Zlatna koogla za najboljeg hrvatskog izvođača. 2010. godine bend je potpisao ugovor s njemačkom diskografskom kućom MIG-Music koja je njihov album plasirala na svjetsko tržište što im je kasnije omogućilo brojne nastupe Hrvatskoj i inozemstvu, a 2017. godine su potpisali novi ugovor s američkom izdavačkom kućom Arising Empire. Probama, koncertima, snimanjem albuma i video spotova Jan puni baterije, a svu negativnu energiju s posla ili iz društva pokušava pretočiti u pjesme i tekstove.

Gledatelji su ga mogli gledati u serijama “Zlatni dvori”, “Vatre ivanjske”, “Provodi i sprovodi”, “Stipe u gostima”, “Mamutica”, “Bitange i princeze” i brojnim drugima. Glumio je u nekoliko dugometražnih i kratkih igranih filmova. Osim toga, posudio je glas u nekoliko sinkroniziranih filmova poput “Bijeg s planeta Zemlje”, “Khumba”, “Pet legendi”, “Hotel Transylvania” te “Čudovišna priča u Parizu”. Pojavljivao se i u nekoliko TV reklama.

Igrao je glavne uloge u predstavama “Balade Petrice Kerempuha”, “Krtice”, “Hedda Galber”, “Svoga tela gospodar”, “Grimmix”, “Gospon doktor Vinski Opatovinski”, “Bog Ivač-znova”, “Glorija”, “Od stoljeća sedmog”, “Punoglatka”, “Ufuraj se i pukni”, “Revizor”, “Breza”, “Matematika” i “Sasvim sam popuberetio”.

S ocem Ljubomirom je surađivao u predstavama “Breza”, “Hipokondrijakuš” i “Ufuraj se i pukni”, a za iskustvo rada s ocem Jan kaže da je posebno, te da je uživao u svakoj sekundi rada. Otac i sin su organizatori Varaždinskih kazališnih večeri i Ljeta na Šoderici.

Najveća postignuća

Za ulogu Ivana Aleksandroviča Hlestakova u predstavi “Revizor”, 2010. godine je dobio Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladog umjetnika do 28 godina. Za istu ulogu je na 35. Danima satire Satiričkog kazališta Kerempuh 2011. godine nagrađen nagradom Sabrija Biser koja se dodjeljuje mladim glumcima za uspješno interpretiranu ulogu karakterne komike.

Za kolektivni kazališni projekt “Kako sam se spotaknul”, 2011. godine je dobio Posebnu Rektorovu nagradu.

2014. godine je za iznimno glumačko ostvarenje u filmu “Broj 55” dobio Posebnu nagradu Vukovar film festivala.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*