Jakov Vranković

Jakov Vranković je hrvatski rukometaš koji je karijeru počeo u Splitu. Igrao je i za katarski Al Rayyan, francuski Dijon i Rumunjski Dinamo, a od 2017. je član mađarskog kluba Tatabánya. Nastupao je i za mlađe uzraste hrvatske reprezentacije, a njegovo prvo veliko natjecanje u nacionalnom dresu bilo je Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj 2019.

Obrazovanje

Ima diplomu stručnog prvostupnika za trenera kondicijske pripreme sportaša koju je dobio na Kineziološkom fakultetu u Splitu.

Privatni život

Rođen je 12.6.1993. godine u Splitu. Pobijedio je na natjecanju za Mistera turizma koje se 2016. godine održavalo u Poreču. Na kraju nije otišao na svjetski izbor koji se održavao u Panami jer je imao obaveze u klubu.

Jedno vrijeme je gajio i političke ambicije. Član je mladeži splitskog HSLS-a, ali je priznao da se u budućnosti ne namjerava baviti politikom.

Rekreativno se bavio nogometom i atletikom, a u rukomet se zaljubio 2004. godine gledajući generaciju Metličića i Balića u Ateni. Rukomet je tada bio jako popularan, osobito u Splitu koji je bio poznat po vrhunskim rukometašima. Njegovi su obiteljski prijatelji s Balićima i tako je sve krenulo.

Posao

Jakov Vranković je svoju profesionalnu karijeru započeo u rukometnom klubu Split. Nakon Splita igrao je tri mjeseca za katarski Al Rayyan, a 2013. godine prelazi u francuski Dijon u kojemu je proveo jednu sezonu. Ondje je imao dobru minutažu, 20-30 minuta po utakmici, i što je najvažnije, nije se bojao velikih imena.

Godine 2014. postaje član Dinama iz Bukurešta. U Rumunjskoj je proveo tri godine i naučio njihov jezik, a onda je odlučio promijeniti sredinu. Smatrao je da je u Bukureštu daleko od očiju javnosti i da su informacije o njegovim igrama u Hrvatsku stizale na kapaljku pa je htio igrati negdje bliže.

Iako su ga htjeli francuski klubovi Nantes i Chambéry, a bilo je ponuda i iz Njemačke, Jakov Vranković je 2017. godine prešao u mađarski klub Tatabánya

Za reprezentaciju je 2017. godine igrao u prijateljskim utakmicama, a cijelu je 2018. nastupao i u kvalifikacijama za Europsko i Svjetsko prvenstvo, kao i na Mediteranskim igrama.

2019. se izborio za mjesto na popisu igrača za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Španjolskoj i bio je to njegov prvi nastup na velikom natjecanju.

Najveća postignuća

S juniorskom reprezentacijom je na Europskom prvenstvu u Turskoj osvojio srebro. Sa seniorskom hrvatskom reprezentacijom osvojio je zlato na Mediteranskim igrama 2018. godine.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*