Jakov Fak

Jakov Fak hrvatski je sportaš sa slovenskim državljanstvom koji se profesionalno bavi biatlonom. Rođen je u Mrkoplju 1.8.1987. godine. Sportsku je karijeru počeo kao skijaš-trkač, a nakon toga se profesionalno počeo baviti biatlonom. Do 2009. godine nastupao je za hrvatsku reprezentaciju, nakon čega se preselio u Sloveniju te počeo nastupati za slovensku reprezentaciju.

Obrazovanje

Nakon srednje škole Jakov je upisao turistički menadžment u mjestu pored Rijeke, ali nije diplomirao jer se odlučio u potpunosti posvetiti profesionalnoj sportskoj karijeri u biatlonu.

Uz profesionalno bavljenje sportom istaknuo je kako ga zanima sportski menadžment te briga o sportašima i kako je njegova želja usmjeriti sportaše na uspješno ostvarenje njihovih ciljeva.

Privatni život

Iako je rođen i odrastao u malom mjestu od svega tisuću stanovnika, Jakov Fak smatra da je to pozitivno utjecalo na njega. Da je rođen u nekom većem gradu ističe kako bi sigurno imao više mogućnosti, odnosno da bi sigurno ponuda sportova za njega bila veća jer ga je sport oduvijek zanimao, a u Mrkoplju je imao samo dvije mogućnosti – nogomet ili skijaško trčanje. Tako se, osim što se sada profesionalno bavio biatlonom, bavio i nogometom. Naime, igrao je u seniorskoj momčadi za NK Mrkopalj. Čak i danas, kada se vrati u rodni Mrkopalj voli otići na utakmice i s tribina bodriti igrače njegovog bivšeg kluba.

Osim ljubavi prema sportu, Jakov Fak gaji ljubav i prema Riječanki Matei Korenić. Upoznali su se u Mrkoplju gdje Matea ima djeda i baku i gdje je često provodila vrijeme. Upoznali su se dok su još bili djeca, a s vremenom je njihovo prijateljstvo preraslo u ljubav. Matea je istaknula kako je Jakov i dalje skroman i jednostavan, bez obzira na slavu koju je stekao brojnim sportskim uspjesima.

Osim Mateje, Jakov ističe da su mu najveća potpora u njegovom životu njegovi roditelji, Mario i Jasminka, koji su mu ujedno bili i ostali životni uzori. Zahvalan je roditeljima na odgajanju u skromnom duhu i na kvalitetama koje su mu usadili i koje bi ujedno i on sam volio usaditi svojoj djeci.

Posao

Sportom se Fak počeo prvo baviti kao skijaš-trkač, a kasnije se opredijelio za biatlon.

2008. godine u Francuskoj u Haute Maurinneu osvojio je prvo odličje na svjetskom prvenstvu u utrci na 12,5 km. To je ujedno bila i prva medalja za Hrvatski biatlonski savez.

U sezoni 2008./2009. postao je prvim Hrvatom koji je osvojio bodove u Svjetskome kupu. 38. mjesto osvojio je u Östersundu, a bolji plasman, odnosno 15. mjesto osvojio je u Hochflizenu. Ovaj je plasman ujedno i najbolji plasman hrvatskog biatlonca u Svjetskom biatlonskom kupu.

U veljači 2009. godine u korejskom Pyeongchangu proslavio se osvajanjem brončane medalje na stazi dugoj 20 km.

Na zimskim olimpijskim igrama u veljači 2010. godine održanim u Vancouveru Jakov Fak osvojio je brončanu medalju u biatlonu u sprintu na 10 km-a čime je ujedno i opravdao čast nošenja hrvatske zastave na otvorenju Olimpijskih igara.

Ipak, u srpnju 2010. godine odlučio je nastupati za slovensku reprezentaciju, o čemu se još i prije nagađalo. Naime, Jakov Fak od 2009. godine trenirao je sa slovenskom reprezentacijom, a uz to uzeo je i slovensko državljanstvo. Istaknuo je da se na taj potez odlučio nakon što je shvatio da ljudi s kojima je radio i surađivao, u prvom redu njegov trener Uroš Velepec, ne mogu doći u Hrvatsku kako bi nastavili treninge i pripreme za utrke.

Nastupajući za susjednu državu Fak je, između ostalih, ostvario dva zlatna odličja, no ističe kako su mu ona koja je ostvario nastupajući za Hrvatsku najdraža.

Unatoč sjajnim sportskim uspjesima, Jakov Fak u 2017. godinu ušao je s velikim bolovima prouzrokovanih zdravstvenim problemima. Dugo se borio s bakterijskom upalom pluća, a poslije toga imao je problema sa sinusima. Upravo zbog zdravstvenih problema propustio je pripreme za Svjetsko prvenstvo u biatlonu u Hochfilzenu u Austriji koje se održavalo od 8. do 19.2.2017. godine.

2018. godine na Zimskim olimpijskih igrama u Pyeongchangu, Jakov je osvojio srebro u biatlonskoj utrci na 20 kilometara.

Najveća postignuća

Nastupajući za Hrvatsku Jakov Fak osvojio je dva brončana odličja na većim natjecanjima. Na zimskim olimpijskim igrama održanim u Vancouveru 2010. godine nosio je hrvatsku zastavu kada je i osvojio brončanu medalju. I sam ističe kako mu je ovo najdraža medalja i koju će uvijek staviti ispred bilo koje druge, čak i zlatnih koje je osvojio nastupajući za slovensku reprezentaciju na svjetskim natjecanjima.

Prvu medalju na Olimpijskim igrama za reprezentaciju Slovenije, Jakov je osvojim na zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu kada je osvojio srebro.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*