Jadranka Ivaniš Yaya

Jadranka Ivaniš Yaya, rođena Bastajić je hrvatska pjevačica popularnog benda Jinx i akademska slikarica. Kao glavni ženski vokal ove pop glazbene grupe otpjevala je mnoge zapamćene hitove: “Smijem se”, “Brazil”, “Bye bye baby bye”, “Toliko suza”, “Tamo gdje je sve po mom”, “Na čemu si ti”, “Da smo se voljeli manje” i mnoge druge. Osim pjevačke karijere koju je izgradila u Jinxima, posvetila se i slikarstvu, te je izlagala svoje slikarske radove na više samostalnih i grupnih izložbi. Bavi se još i dizajniranjem unikatnog nakita i vodi likovne radionice za djecu i mlade te za osobe s posebnim potrebama.

Obrazovanje

Jadranka Ivaniš Yaya pohađala je u Zagrebu osnovnu školu Jabukovac i osnovnu muzičku školu Blagoje Bersa u kojoj je svirala violončelo.

Završila je srednju Školu za primijenjene umjetnosti i dizajna, odsjek slikarstva.

Nakon srednje škole, upisala je Grafički fakultet u Zagrebu, no nakon godinu dana odustaje i nastavlja studirati na Likovnoj akademiji gdje je diplomirala 2000. godine u klasi profesora Zlatka Kesera.

Talijansku školu mode i dizajna Callegari upisuje 2009. i završava smjer za stilistu uređenja unutarnjih prostora.

Privatni život

Jadranka Ivaniš rođena je 2.7.1974. godine u Zagrebu. Svoju jedinicu roditelji, baka i djed s kojima je odrasla, nisu uspjeli razmaziti. Jadrankina majka je bila likovnjak, a otac muzičar i dobili su je jako mladi. Od majke Božice je naslijedila slikarski talent. Jadranki je u djetinjstvu bilo dosadno i htjela je što prije odrasti. Premda je kao dijete željela postati pjevačica, na satove pjevanja je krenula tek s 20 godina. Također, još kao dijete često je s majkom posjećivala slikarske izložbe tako da je rano otkrila druge svjetove i senzibilitete.

Od 2001. godine u sretnom je braku s Dubravkom Ivanišem-Ripper-om, pjevačem glazbene grupe Pips, Chips & Videoclipsa te imaju kćer Luciju.

Najdraži hobiji su joj glazba, knjige i filmovi, a najsretnija je kada stvara, odnosno pjeva, slika, izrađuje nakit i vodi likovne radionice. Njezini slikarski radovi krase zidove nekih institucija, a nakit koji je pristupačan cijenama kupuju osobe koje se žele osjećati drugačije i posebno. Živi i radi u Zagrebu.

Posao

Jadranka Ivaniš Yaya počela je pjevati kao glavni vokal u pop bendu Jinx od samog njihovog početka 1993. godine. U periodu od više od 20 godina bend se par puta raspustio, ali su se uvijek iznova okupljali i stvarali uspješne hitove. Yaya je s bendom snimila više albuma: “Sextasy” (1995.), “Second Hand” (1997.), “Pompei” (1999.), “Avantura počinje” (2001.), “Na zapadu” (2007.), “Diksilend” (2010.) i “Pogrebi & Pomiriši” (2017.). Duet između Yaye i Davora Gobca “Maradona” snimljen je 2017. i publika ga je dobro prihvatila.

Osim pjevačke karijere s Jinx-ima, Jadranka Ivaniš bavi se i slikarstvom koje je njezina velika ljubav i za koje se školovala. Ukupno je imala deset samostalnih i veliki broj skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Također, izrađuje i nakit, odnosno unikatne narukvice od eko kože na kojima slika apstraktne motive. Kod izrade nakita od naručitelja obavezno zahtjeva da osim izbora nakita, boje i materijala koje voli, mora poslati i svoju fotografiju, odnosno fotografiju osobe koja će nositi Jadrankin nakit kako bi za svakog ova umjetnica napravila nešto lijepo i unikatno.

Jadranka Ivaniš dugo surađuje s modnom dizajnericom Ivonom Martinko koja je za grupu Jinx radila kostime i njih dvije imaju zajednički atelje, a u Ivoninom dućanu prodaje se Jadrankin nakit.

Jadranka je na TV RTL-u vodila emisiju Prijatelj na kvadrat.

Najveća postignuća

S grupom Jinx Jadranka Ivaniš Yaya je osvojila nekoliko nagrada, a to su Porin za hit godine 2002. “Tamo gdje je sve po mom”, Porin za najbolji album pop glazbe 2011. “Diksilend” i Porin za najbolju izvedbu grupe s vokalom 2011. “Da smo se voljeli manje”. Za dodjelu nagrade Porin 2011. grupa je imala najviše nominacija od svih sudionika.

Grupa je bila nominirana za MTV-evu nagradu 2008. u Liverpool “Best Adriatic act” koja se dodjeljuje najboljim regionalnim izvođačima, a 2000 nominirana za nagradu Crni mačak za najbolji rock vokal.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*