Ivo Robić

Ivo Robić popularni je hrvatski pjevač. Bio je pionir hrvatske zabavne glazbe, po uzoru na velike svjetske pjevače, poput Franka Sinatre, zbog čega su ga i zvali “hrvatskim Sinatrom”. Robića su još zvali i Mister Morgen jer je njegova album-ploča “Morgen” prodana u preko milijun primjeraka i učinila od njega zvijezdu. Upravo zahvaljujući tom singlu, Robić je prvi hrvatski pjevač koji je postao i internacionalna zvijezda, izgradivši zavidnu međunarodnu karijeru. Ivo Robić rođen je u Garešnici 1923. godine.

Obrazovanje

Još kao osnovnoškolac Ivo Robić je svirao violinu i pjevao u zboru. Srednju školu polazio je u Bjelovaru i tada je osnovao mali sastav s kojim je nastupao. 1943. godine preselio se u Zagreb i krenuo na studij na Pravnom fakultetu. Iste godine Robić je mobiliziran, ali je ušao u Prosvjetničku bojnu Odgojnog odjela u Ministarstvu oružanih snaga, zbog čega je izbjegao odlazak na frontu. Odmah nakon toga započeo je svoju pjevačku karijeru.
50-ih godina pohađao je Državnu muzičku školu u Zagrebu, gdje je započeo sa skladanjem. Uz to, svirao je klavir, klarinet, flautu, saksofon i kontrabas.

Privatni život

Ivo Robić rođen je u 1923. godine u Garešnici. Odmalena se bavio glazbom, posebno pjevanjem i sviranjem, a kasnije je počeo i skladati. Do studija je živio u Bjelovaru, a onda se preselio u Zagreb. Na studiju prava ostao je jako kratko jer je ubrzo bio unovačen u vojsku NDH. Tada je počeo pjevati kao profesionalni pjevač. Uskoro ga je karijera odvela u Opatiju, pa je radio i živio na relaciji Opatija – Zagreb.

U travnju 1946. godine oženio se za svoju djevojku Martu Goleš, koju je upoznao još za vrijeme rata. Ona mu je bila desna ruka i menadžerica, te supruga i ljubav do kraja života. Živjeli su na svom imanju u Ičićima, daleko od Robićeve slave i pompe, kako bi sačuvali svoju privatnost. Na žalosti, nisu imali djece, ali je nakon Robićeve smrti izbila velika, višegodišnja svađa između njegove žene Marte, a nakon njene smrti, između njene obitelji i braće Ive Robića, te između Riječke nadbiskupije i Robićevih odvjetnika. Svađa se vodila oko njegove nasljedstva i oporuke koja je bila promijenjena tek nekoliko dana prije Robićeve smrti. Robić je u toj promijenjenoj oporuci većinu svog imanja u Ičićima ostavio Riječkoj nadbiskupiji, koju je zadužio da isplaćuje mjesečnu rentu njegovoj ženi. Ostalo je iza njega još mnogo nepodijeljene imovine, koja uključuje i autorska prava, za koju su se borili njegova supruga i braća, budući da nije imao djece.

Ivo Robić umro je u riječkoj bolnici u ožujku 2000 godine, nakon komplikacije za vrijeme oporavka nakon operirane žuči početkom te iste godine.

Posao

Ivo Robić pjevao je i nastupao još od osnovnoškolskih dana, ali njegovi pravi nastupi počeli su za vrijeme Drugog svjetskog rata, u radioemisijama postaje Zagreb. Nakon rata, Robić je u Opatiji priredio koncert, ali bez velikog uspjeha jer su tada bili popularni jedno talijanski orkestri. Robić je od 1948. ponovo pjevao na Radio Zagrebu, gostujući neko vrijeme u Mariboru, a tijekom ljeta pjevajući na terasama hotela u Crikvenici. Od 1950. godine, pa gotovo do kraja osamdesetih godina, Robić će pjevati na terasi hotela Kvarner u Opatiji, što je s vremenom postao njegov zaštitni znak.

Upravo će ti ljetni nastupi odvest će Robića u inozemstvo. Vlasnik jednog noćnog kluba u Bavarskoj, angažirao je Robića da pjeva kod njega nakon što je vidio njegove nastupe na Kvareru. U Njemačkoj je Robić pjevao sedam mjeseci, što ga je uvelike pripremilo za međunarodnu karijeru, a onda je sljedeće godine snimio singl-ploču za čehoslovačku izdavačku kuću Supraphone iz Praga. Krajem 1956. snimio je 55 singlica za tu izdavačku kuću.

Uskoro je Robić snimio singl “Morgen” za izdavačku kuću Polydor iz Hamburga. Taj singl lansirao ga je među europske pjevačke zvijezde tog vremena. S istim singlom Robić se pokušao probiti i na američko tržište. Singl je izašao pod izdavačkom kućom Laurye. Iako Robić nije doživio veliki uspjeh u Americi, njegova pjesma “Morgen” bila je prva pjesma s njemačkog govornog područja koja se uspjela probiti do 13. mjesta Billboardove top liste.

Istovremeno je Robić i u Hrvatskoj bio veoma popularan, a vrhunac karijere doživio je 60-ih godina. Kada se glazbeni ukus u Hrvatskoj početkom 70-ih godina promijenio, Robić je nastavio nastupati po festivalima, pogotovo onim regionalni u Slavoniji i Kvarneru. Nastavio je pisati skladbe i odlaziti na turneje po Njemačkoj te SAD-u i Australiji, gdje je nastupao uglavnom za hrvatsku dijasporu.

Najveća postignuća

Svoju prvu ploču Robić je snimio 1949. godine za tek osnovanu izdavačku kuću Jugoton. Ploča se zvala “Ti ni ne slutiš/ Kad zvjezdice”. Ali najveći uspjeh donijela mu je njegova pjesma “Morgen”, koju je napisao skladatelj Peter Moesser za njemačko tržište. Ovaj singl Robiću je donio Zlatnu ploču Polydora, izdavačke kuće pod kojom je ovaj singl izašao, te Brončanog lava Radio Luxembourga, najpopularnije i utjecajnije europske radio postaje tog vremena. Ova pjesma došla je na 13. mjesto Billboardove ljestvice na listi Top 40 i 23. mjesto britanske top ljestvice. Nakon ovoga Robić je nastavio snimati za Polydor i imao nekoliko značajnih singlova na njemačkom jeziku.

Istovremeno u Hrvatskoj, Robić je bio veoma poznat šlager pjevač i velika radijska zvijezda. Radio je prepjeve popularnih hitova iz filmova, te vlastite singlove. Neki od najuspješnijih bili su “Čežnja”, “Jadran u noći”, “Uzalud plačeš” i druge.

1953. godine na Zagrebfestu Robić je pobijedio sa skladbom “Ta tvoja ruka mala”, a zatim i na prvom Opatijskom festivalu 1958. godine s pjesmom “Mala djevojčica”. Obje pjesme postali su veliki radijski hitovi, a nakon toga i diskografski. Nakon toga Robić je nastavio natjecati se na festivalima, te je napisao i otpjevao još mnogo hitova. Dobio je mnoge značajne nagrade za svoja djela, među kojima su najznačajniji Porin za životno djelo, kojeg je dobio 1997. godine i nagrada Josipa Štolcera Slavenskog, koju je dobio za 1981. godine za glazbenu umjetnost. Robić je bio i počasni predsjednik Hrvatske glazbene unije. Izdao je gotovo 30 singlica i preko deset LP ploča za domaće tržište, preko 15 singlica i desetak LP-a za Njemačko tržište te desetak ploča za čehoslovačko tržište.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*