Ivo Pukanić

Ivo Pukanić bio je kontroverzni hrvatski novinar, najpoznatiji kao urednik tjednika Nacional. U svojoj karijeri urednika i novinara nerijetko je pisao o velikim državnim i mafijaškim aferama, ali je i sam svojim načinom života stvarao afere. Život mu je završio kontroverzno, kakav je i bio; naime, Pukanić je ubijen u drugom atentatu koji je na njega izvršen. Rođen je u Zagrebu 1961. godine, a ubijen je također u Zagrebu 2008. godine.

Obrazovanje

Ivo Pukanić odrastao je u Velikog Gorici, pa je tamo završio osnovnu i srednju školu. Kao odličan učenik, postao je Titov stipendist, što je bila potvrda njegove iznimne nadarenosti, jer je ovu stipendiju bilo jako teško dobiti. Nakon srednje škole upisao je i diplomirao na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Privatni život

Ivo Pukanić rođen je u Zagrebu, ali je s obitelji živio u Velikoj Gorici gdje se i školovao sve do fakulteta. Još ga je od rane mladosti zanimalo novinarstvo i fotografija. Odmah nakon srednje škole i još za vrijeme studija radio je kao fotograf, a onda i kao novinar.

Na fakultetu je Pukanić upoznao buduću suprugu Mirjanu, kojoj se počeo udvarati unatoč tome što je imao dugogodišnju djevojku. Dok je ona bila još na prvoj godini fakulteta, rekao joj je da će jednog dana biti njegova supruga. Pukanić je već tada pokazivao svoju nametljivu, čvrstu prirodu, ali i izuzetnu karizmatičnost i elokventnost. Na Mirjaninoj apsolventskoj godini ona i Ivo su prohodali. On je tada već radio za magazin “Start” i vrlo brzo nakon što mu je Mirjana postala djevojka, objavio je njene gole fotografije u tom časopisu. Njihova veza, a kasnije i brak, nikada nisu bili konvencionalni. Živjeli su u stanu koji je Mirjani kupila njena majka, koja je dugo uzdržavala ovaj par dok su se još školovali i probijali na poslovnom planu.

Ivo i Mirjana vjenčali su se 1989. godine, a dvije godine nakon toga rođena im je kći Sara. Nakon njenog rođenja govorilo se da je Pukanićeva supruga počela patiti od postporođajne depresije, ali ona je kasnije izjavila da su njeni emocionalni problemi počeli jer je nakon rođenja djeteta otkrila suprugovu nevjeru i to s njegovom bivšom djevojkom. Pukanić je tijekom života imao još ljubavnica, među kojima je bila i urednica Nacionala, Sina Karli, s kojom je počeo vezu kad mu je kći imala pet godina. Vezu je prekinuo 2007. godine, ali su ostali poslovni suradnici.

Za osnivanje Nacionala Pukaniću je novac dala majke njegove supruge Mirjane. Mirjana je kasnije izjavila da je njezina majka dala mnogo novaca njoj i njenom mužu, pa čak i da je Pukanić krivotvorio oporuku njene majke nakon njene smrti. Ipak, najveći skandal u ovoj obitelji nastao je 2008. Godine, kada je Pukanić navodno prisilno smjestio svoju suprugu u psihijatrijsku bolnicu Vrapče. Supruga mu je patila od depresije i imala je problema sa zlouporabom droge. Nakon što je puštena, pobjegla je od supruga i otišla u sigurnu kuću u Rijeci.

Ivo Pukanić je vodio veoma kontroverzan život. U svom Nacionalu pisao je o mnogim škakljivi temama: o mafiji, podzemlju, aferama i skandalima politike i javnih osoba. I sam je imao neka sumnjiva prijateljstva te i preko njih nastojao uspeti u sam vrh hrvatske poslovne elite.

Zbog poslovanja i afera o kojima je pisao, u travnju 2008. godine izvršen je prvi pokušaj atentata na Pukanića. Preživio je, iako mu je pucano u glavu i to pred ulazom u vlastiti stan u Ilici u Zagrebu. Krajem iste godine izvršen je drugi atentat na Pukanića. Postavljena je bomba u kontejneru za smeće pored njegova auta, koja je eksplodirala nakon što je Pukanić s Nikom Franjićem ušao u svoj Lexus. To se dogodilo pored sjedišta Nacionala, a sam čin nazvan je terorističkim. Kanije se policijskom akcijom, nazvanom “Balkan Express”, saznalo da je ubojstvo navodno naručio pripadnik srpske mafije Sreten Jocić, ali ga je sud oslobodio tih optužbi. Za izvršenje ubojstva 2013. godine osuđeni su Željko Milovanović i njegovi suradnici.

Pukanićeva supruga umrla je početkom 2012. godine. Prije toga liječila se od depresije i zlouporabe droga te je bila u jako lošem psihofizičkom stanju. Pukanićeva kći Sara nakon obiteljskih tragedija nastavila je školovanje. Diplomirala je novinarstvo na Vernu i nakon diplome otvorila hostel u zgradi u kojoj je nekada bilo sjedište Nacionala.

Posao

Već krajem 70-ih godina, dok je Pukanić još bio srednjoškolac, a onda i student, radio je kao fotoreporter. Krajem osamdesetih počeo je raditi za tjednik Start, koji je tada bio prestižna novina. Radio je i u još nekim Vjesnikovim izdanjima.

1991. godine pisao je za tjednik Globus i postao njegov urednik. Pisao je o temama s estrade, ali kako je rat sve više jačao, Pukanić je sve više pisao o političkim temama. Tada je započeo svoja značajna poznanstva s političarima i gospodarstvenicima ovih prostora, od kojih su se neki pokazali i kao kriminalci.

1995. godine Pukanić je osnovao Nacional, čiji je urednik bio do 2000. godine. 2000. godine otišao je s mjesta uredništva Nacionala i postao predsjednik NCL Media Grupe. Iste godine pokrenuo je dnevni list Republika, ali je on vrlo brzo ugašen. Sedam godina nakon toga Pukanić je osnovao NCL Visoku novinarsku školu, koja je bila trogodišnji studij novinarstva. 2011. godine ta ustanova pripojena je Veleučilištu VERN.

Najveća dostignuća

Pukanić je kao urednik i novinar hrabro objavljivao priče i razotkrivao skandale koji su mu donijeli novinarsku i medijsku slavu. Najpoznatiji je po otkrivenoj aferi Dubrovačkih banaka iz 1998. godine, koja se sljedećih deset godina smatrala najvećim političkim skandalom Hrvatske. Sljedeće godine proglašen je novinarem godine. Nakon što je osnovao Republiku, Pukanić je u njoj otkrio detalje tzv. medijske zločinačke organizacije, te je pritiskao vlast da provede uhićenja njenih aktera.

2003. godine Pukanić je napravio veliki intervju s generalom Antom Gotovinom, koji je u vrijeme bio u bijegu pred Haaškim sudom. Sljedeće godine Pukanić je dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo i nagradu za intervju godine, upravo za taj intervju. Osim toga, Pukanić je pisao o balkanskoj duhanskoj mafiji i mnogim drugim aferama i skandalima zbog kojih je dovodio svoj život u opasnost, ali i smjestio mnoge kriminalce iza rešetaka.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*