Ivo Karlović

Ivo Karlović poznati je hrvatski tenisač. Visok je čak 211 cm te je zbog toga najviši igrač koji je dospio u Top 100. Zbog visine, najveći adut su mu servisi. Rođen u Zagrebu 28. veljače 1979. godine.

Privatni život

Ivo Karlović se rodio u Zagrebu od majke Gordane, poljoprivredne radnice te oca Vlade, meteorologa. Ivo ima i stariju sestru Anu. Roditelji su ga od malena poticali da se bavi sportom te su i njemu i sestri bili velika moralna podrška u životu.

Sretno djetinjstvo proveo je na zagrebačkoj Šalati. I danas djetinjstvo pamti po tome što nije imao s kime trenirati tenis. Zato bi čekao kasne sate kada se ispraznio teren, a on bi ostao do dugo u noć vježbati servis.

No, njegovi roditelji nisu pripadali imućnoj klasi koja se često veže uz tenis pa Ivo nije imao privilegije u tom sportu. Čak nije imao niti trenera te je trenirao sam. I danas naglašava kako su mu roditelji uvijek bili velika podrška te su vjerovali u njega iako nisu mogli putovati s njim jer nisu imali novca.

Redovito je pratio teniske mečeve na televiziji, a njegovi veliki idoli i inspiracija u tenisu bili su Goran Ivanišević i Boris Becker.

Njegova druga velika ljubav je košarka koju je kratko trenirao, a ona je i danas ostala njegov idealan oblik zabave. Ivo u košarci navija za Miami Heat.

2005. godine Ivo Karlović se nakon godinu dana veze oženio za Alsionu, Amerikanku kinesko-jamajčanskog podrijetla. Obitelj živi u Miamiju, u Sjedinjenim Američkim Državama, a povremeno dolaze i u Zagreb. 2011. godine par je dobio kćer Jadeu Valentinu, a Karlović je zbog iščekivanja rođenja kćeri otkazao nastup za reprezentaciju Hrvatske. Naime, Hrvatska Davis cup reprezentacija tada je igrala kvalifikacije za svjetsku skupinu u Južnoj Africi.

2008. godine Karlović se okušao i u glazbenim vodama. Iz njegove suradnje s Bolesnom braćom, odnosno s Baby Dooksom, izašao je singl “Baš sve” koji je ostao zamijećen kod publike.

27. travnja 2013. godine Ivo Karlović se pojavio u svim medijima zbog svog zdravstvenog stanja. Naime, neki od njih prenijeli su da je imao blaži moždani udar, no naposljetku se pokazao da je obolio od virusnog meningitisa.

Posao

Ivo Karlović profesionalni je tenisač koji igra desnom rukom, a najpoznatiji su njegovi moćni servisi. Zbog toga, skupio je velik broj nadimaka, a neki su Dr. Ivo, The King of Aces, The Giant from Šalata, Banderas, Naša Ljubičica i Poison Ivo. 2007. godine približio se Goranu Ivaniševiću po broju asova u jednoj sezoni.

Još kao dječak, u dobi od samo šest godina, počeo je trenirati tenis. Koristio je svaku priliku kako bi zaigrao na terenu. No, pošto obitelj Karlović nije bila imućna, Ivo je morao trenirati sam.

Uskoro je izbio Domovinski rat i Ivo više nije mogao trenirati tenis, a najveći razlog bio je novac. Pošto je njegova druga strast bila košarka, odlučio se okušati u tom sportu iako nikada nije zaboravio svoju prvu veliku ljubav – tenis. No, kada je imao trinaest godina trener ga je stavio u momčad u kojoj su svi bili pet godina stariji od njega. Tada je odustao od košarke i ponovo se više posvetio tenisu.

Rat je završio, no novac je i dalje ostao problem broj jedan za Ivu Karlovića. Od tada je uglavnom trenirao u “Medveščaku”, a kao junior, uz Ivana Ljubičića je osvojio europsko dvoransko prvenstvo u dobi od samo 16 godina.

Nakon toga, pobijedio je Marata Safina, Rusa za kojeg su mnogi govorili da je jedan od najtalentiranijih igrača svijeta. Zbog toga svega pokazao se kao tenisač koji ima veliki potencijal. S hrvatskom reprezentacijom osvojio je europsko prvenstvo u dobi do 16 godina.

Velika prilika za njegovu karijeru pojavila se krajem 1999. godine. Tada je počeo trenirati u Grazu, u teniskom kampu Gilberta Schallera. No, uskoro su prekinuli suradnju jer je Schaller tražio od Karlovića da potpiše za njega nepovoljan ugovor.

Nakon toga, otišao je u München gdje je kratko vrijeme proveo u kampu Nikole Pilića. Uskoro odlazi u Pariz gdje je upisao tenisku akademiju Boba Bretta. Trener Bob Brett vrhunski je teniski stručnjak, a njegovu školu polazili su i Mario Ančić i Goran Ivanišević. Karlović prekida i tu suradnju, a razlog je bio novac. Naime, teniska akademija tražila je od njega da potpiše ugovor na godinu dana unaprijed i uplati 18 tisuća dolara, što on nije mogao skupiti.

Nakon mature, priključio se hrvatskoj Davis cup reprezentaciji te je od 2000. godine njegova teniska karijera postala profesionalna.

2006. godine teško je ozlijedio lijevo koljeno zbog čega nekoliko mjeseci nije mogao nastupati. No, vratio se tenisu trenirajući po šest sati dnevno.

2007. godine u San Joseu na teniskom turniru stigao je drugi puta u karijeri do finala, ali je ipak izgubio od Andyja Murraya. 15. travnja 2007., Karlović je osvojio svoj prvi ATP turnir u Houstonu. Malo nakon toga osvojio je još tri ATP-a, u Nottinghamu, u Stockholmu i u Bogoti.

Član je hrvatske Davis Cup reprezentacije za koju jedno vrijeme nije igrao zbog razmirica vezanih uz raspodjelu nagrada.

Najveća postignuća

Ivo Karlović je u svojoj karijeri osvojio osam turnira u pojedinačnoj konkurenciji te dva u parovima. Njegov najbolji Grand Slam rezultat je četvrtfinale Wimbledona 2009. godine.

Najbolji plasman ostvario je 18. kolovoza 2008. godine kada je bio 14. na ATP ljestvici.

Za vrijeme meča Davis Cupa kada je nastupao u parovima s Ivanom Dodigom protiv Njemačke zabilježen je njegov najbrži servis, a iznosio je 251 km/h.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*