Ivica Zadro

Ivica Zadro poznati je hrvatski glumac rođen u Zagrebu 13.8.1954. godine. Glumio je Peru Vrageca u jednoj od najpopularnijih i najgledanijih hrvatskih serija, “Smogovci” koja je nastala prema romanu Hrvoja Hitreca.

Obrazovanje

Nakon osnovne i srednje škole, Ivica Zadro upisao je Akademiju dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je i diplomirao.

Privatni život

Svoj privatni život drži podalje od očiju javnosti. U braku je s Jagodom Zadro, modnom dizajnericom rođenom u Šibeniku. Jagoda je fakultet modnog dizajna završila u Zagrebu, a suradnju s kazalištem Mala scena započela je 2004. godine gdje izrađuje kostime za predstave.

Ivica i Jagoda imaju jednoga sina.

U slobodno vrijeme Ivica voli čitati knjige i godišnji odmor provesti na Dugom otoku, u naselju i malenoj luci Veli Rat.

Posao

Amaterski se glumom počeo baviti već s deset godina, a profesionalno već s 19. Kaže, gluma ga zanima otkako zna za sebe.

Svoju prvu filmsku ulogu Ivica Zadro ostvario je u filmu “Akcija stadion” u kojemu je 1977. godine glumio ilegalca. Dvije godine kasnije glumio je u filmu “Povratak”, a 1981. u “Poglavlju iz života Augusta Šenoe”. Te je godine glumio i u filmu “Nesretni slučaj”.

Od 1.10.1981. do 1.2.1984. Ivica je bio zaposlen u Zagrebačkom kazalištu mladih.

U “Nepokorenom gradu”, 1982. godine, ostvario je svoju prvu televizijsku ulogu, a iste su se godine počeli emitirati “Smogovci”, jedna od najpopularnijih i najgledanijih hrvatskih serija ikada, u kojoj je Ivica Zadro počeo glumiti kada je imao 27 godina. Serija se prikazivala do 1997. godine, a u njoj je Zadro glumio Peru Vrageca. Ova humoristično-dramska TV serija stvorena je prema istoimenom romanu Hrvoja Hitreca i govori o životu obitelji Vragec koji žive u Naselku, neuređenom zagrebačkom naselju u četvrti Peščenica. Od šestero braće, Pero Vragec bio je drugi brat po uzrastu i bavio se nogometom.

1983. godine ostvario je ulogu u “Medenom mjesecu”.

Od 1.2.1984. godine stalni je član ansambla Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Svoju prvu premijeru u ovom kazalištu imao je 27.4.1984. godine s predstavom “Đerdan”.

1985. godine Ivica Zadro glumio je u filmu “Horvatov izbor”, a 1986. odigrao je ulogu Josipa Cvijića u televizijskoj seriji “Putovanje u Vučjak”.

Vozač u filmu “Horor Bound” bio je 1988. godine, a godinu dana kasnije glumio je u “Pticama nebeskim”. U “Malaviziji” je bio voditelj od 1991. do 1996. godine.

U filmu “Papa mora umrijeti” 1991. godine glumio je oca Cuddlesa, a iste je godine glumio Šefa u “Jel’ me netko tražio”, seriji koja se emitirala do 1994. godine. 1993. godine Ivica Zadro ostvario je ulogu u filmu “Kontesa Dora”, 1997. godine bio je policajac u filmu “Novogodišnja pljačka”, dok je godinu dana kasnije u filmu “Kad mrtvi zapjevaju” bio vozač pogrebnog vozila i ta mu je filmska uloga bila najdraža.

U “Garciji” je glumio 1999. godine, u “Holdingu” 2001., a 2003. godine u “Kiss of life”. 2003. godine ostvario je još dvije filmske uloge, u filmu “Infekcija” glumio je ribiča, a u “Doktoru ludosti” glumio je nasmijanog čovjeka. Konobar doušnik bio je 2005. godine u filmu “Snivaj, zlato moje”, a u humorističnoj seriji “Naša mala klinika” ulogu je ostvario kao Pepe Čavar 2006. godine. Iste je godine počeo glumiti u seriji “Nad lipom 35”.

2008. godine glumio je konobara u seriji “Zauvijek susjedi”, Palineckog u “Bitangama i princezama”, Sinišu u “Bračnim vodama” i gospodina Vilenicu u “Odmori se, zaslužio si”.

2009. godine Ivica Zadro posudio je glas medicinskom tehničaru A.J. u računalno-animiranom filmu studija Pixar, “Nebesa”.

Šefa je 2010. godine glumio u seriji “Nova u Dragošju”, a iste je godine glumio Tomislava u seriji “Stipe u gostima”. U filmu “Parada” glumio je carinika 2011. godine, dok je 2012. godine glumio Blaža u “Cvjetnom trgu”.

U TV seriji “Počivali u miru” glumio je 2013. godine, a ostvario je ulogu i u seriji koja se počela prikazivati 2015. godine “Dead End: At the End We Die”. 2016. godine glumio je Spomenka u seriji “Novine”.

U Zagrebačkom kazalištu mladih Ivica Zadro glumio je u sljedećim predstavama: “Koko u Parizu”, “Mačak Džingiskan i Miki Trasi”, “Nećko Svojeglavečko” i “Zeko Naduvenko”. U Gavelli je glumio u dvije predstave: “Henry IV” i “Richard II”, a u Histrionu je nastupao s predstavama “Domagojada”, “Oluja”, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, “Glumijada”, “Diogeneš”, “Idu svati, mlade ni”, “Kavana Torzo”, “Hidrocentrala u Suhom Dolu” i u brojnim drugima. S predstavama “Pierrot ili tajne noći”, “Bajka”, “Dokaz”, “Odšteta”, “Život x3” i “Nevidljivi Leonard” nastupao je u kazalištu Mala scena, a u Teatru Move s predstavom “Daj gol” i “Mrzli”.

Ivica Zadro nastupao je i u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci s predstavom “Duhi”, a na Dubrovačkim ljetnim igrama glumio je u predstavama “Don Quijote”, “Orestija”, “Posjet stare dame” i “Amfitrion”.

Glumio je i u mjuziklu “Za dobra, stara vremena”, kao i u zagrebačkom kazalištu Komedija u predstavama: “Đerdan”, “Moj tata socijalistički kulak”, “Orden”, “Opera za tri pare”, “Kidaj od svoje žene”, “Probudi se Kato”, “Mali dućan strave”, “Tko pjeva zlo ne misli”, “Narodil se mladi kralj”, “Car Franjo Josip u Zagrebu”, “Lovačko društvo”, “Veliki manevri u tijesnim ulicama”, “Bljesak zlatnog zuba” i u drugima.

Ivica je odigrao i dvije predstave u Teatru u gostima: Crna komedija i Zlatni dečki.

Na Dramskom programu Hrvatskog radija Ivica Zadro snimio je brojne radio drame.

Glumio je na engleskom i talijanskom jeziku, a povremeno se služi i njemačkim jezikom.

Najveća postignuća

1996. godine odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Ovo se odlikovanje dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobit doprinos kulturi.

Godinu dana kasnije nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta za predstavu “Pierrot i tajne noći” u kojoj je glumio Pierrota. 1989. godine za ulogu Sebirada u predstavi GD Histrion “Diogeneš” dobio je Nagradu Zlatni smijeh na Danima satire, a 1980. godine Zadro je primio Nagradu Gavellinih večeri za ulogu Francisa u predstavi “Henry IV” u Gavelli.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*