Ivica Tucak

Ivica Tucak je hrvatski vaterpolski trener i bivši vaterpolist. Trener je hrvatske vaterpolske reprezentacije od 2012. godine. Regija je 2016. godina bila oduševljena fotografijom na kojoj srpskom izborniku Dejanu Saviću zagrljajem čestita na pobjedi u finalu vaterpolskog turnira na Olimpijskim igrama u Riju. Fotografiju su prenijeli svi mediji u regiji uz opis kako se radi o pobjedi sporta i najljepšoj sceni finala.

Obrazovanje

Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu je 2013. godine završio studij vaterpola, a mentor mu je bio Dubravko Šimenc.

Privatni život

Rođen je u Šibeniku 8.2.1970. godine. O njegovom privatnom životu se zna vrlo malo. On i supruga Marijana su imali kćer Tenu koja je 2005. godine u dobi od tri i pol godine preminula nakon što je na terasi jednog šibenskog kafića na nju pao automat s igračkama.

Posao

Igračku karijeru je devedesetih započeo u vaterpolskom klubu Solaris, a nakon toga 2003. odlazi u zagrebački Medveščak u kojemu je igrao dvije sezone. U ljeto 2005. godine započinje njegova trenerska karijera, s Veselinom Đuhom je vodio hrvatsku juniorsku reprezentaciju koja je 2008. godine na Europskom prvenstvu u Beogradu osvojila brončanu medalju, a 2009. godine zlato na Juniorskom svjetskom prvenstvu u Šibeniku.

Prvi klub koji je trenirao je bio Šibenik kojega je u sezoni 2006./07. odveo u završnicu LEN Eurokupa. 2010. godine postaje trener crnogorskog vaterpolskog kluba Jadran Herceg-Novi. Njegov bivši klub Šibenik se nije pomirio s tom odlukom i isticali su da Tucak s njima ima valjani ugovor te da im je u slučaju odlaska dužan platiti odštetu u iznosu od 150.000 kuna. Prijetili su i istupanjem iz lige ako se njemu se izda licenca za vođenje Jadrana, a oni ne dobiju navedeni iznos.

Tucak je u klubu Jadran Herceg-Novi ostao do 2012. godine i s njima je dva puta osvajao crnogorsko prvenstvo, dva puta Jadransku ligu i jedan put crnogorski kup.

Bio je član stožera u vrijeme kada je Ratko Rudić vodio reprezentaciju koja je tad osvojila europsko, svjetsko i olimpijsko zlato. Jednom prilikom je za medije izjavio da ne bi bio u koži Rudićevog nasljednika i da neće biti lako onome tko ga naslijedi jednog dana, a onda je u rujnu 2012. godine upravo on naslijedio Ratka Rudića na mjestu izbornika hrvatske vaterpolske reprezentacije. Prvo odličje pod njegovim vodstvom Hrvatska je osvojila 2013. godine na Mediteranskim igrama. Vaterpolisti su na Dan državnosti Hrvatske, 25. lipnja osvojili zlatnu medalju.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine je odveo reprezentaciju do finala u kojemu je na kraju izgubila od Srbije pa su s natjecanja otišli sa srebrom. Na tom putu do finala Tucak je od strane medija bio prozivan za kalkuliranje. Naime, Hrvatska je izgubila od Francuske koja nikako nije bila favorit u tom susretu, a mnogi su u tom porazu vidjeli kalkuliranje kako bi se u četvrtfinalu izbjegao susret sa Srbijom.

Nakon što je Hrvatska u Riju osvojila olimpijsko srebro čelnici Hrvatskog vaterpolskog saveza su izrazili zadovoljstvo njegovim radom i dali mu podršku te su u rujnu 2016. godine odlučili da će on na mjestu izbornika ostati još četiri godine.

Najveća postignuća

Pod njegovim vodstvom je Hrvatska osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu 2013. godine, srebro 2015. te olimpijsko srebro 2016. godine.

2009. godine je u Šibeniku proglašen najboljim trenerom, a 2016. je od grada Šibenika dobio Nagradu za međunarodna dostignuća šibenskih sportaša. Iste godine je za osobit i izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih sportaša te promociju sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu odlikovan Redom hrvatskog pletera.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*