Ivica Puljak

Ivica Puljak hrvatski je fizičar, profesor i političar. Najpoznatiji je po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa znanstvenicima u Švicarskoj u CERN-u, Europskom vijeću za nuklearna istraživanja. Poznat je i kao profesor na splitskom fakultetu te se bavi politikom i član je stranke koju je osnovala njegova supruga. Izuzetno se trudi popularizirati znanost u školama i dati joj veću vrijednost u Hrvatskoj.

Obrazovanje

Osnovnu školu završio je na splitskim Plokitama, a kasnije je upisao srednju tehničku školu, smjer računalni tehničar. Kroz svoje je osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje bio odličan učenik, ali i jedan od najboljih u cijeloj školi.

Obrazovanje je nastavio na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnja te je diplomirao elektrotehniku 1994. godine.

1997. obranio je magistarski rad iz fizike na Prirodoslovno-matematičkim fakultetu u Zagrebu, a zatim je otputovao u Pariz kako bi postao doktor fizike, što mu je i pošlo za rukom 2000. na pariškom Sveučilištu Pierre i Marie Curie.

Na prvoj godini u Parizu dobio je stipendiju francuske Vlade, a na drugoj stipendiju hrvatske Vlade. Na trećoj godini bio je prepoznat od strane Francuskog instituta za fiziku koji mu je tada ponudio stipendiju.

Privatni život

Ivica Puljak rođen je 27.8.1969. godine. Odrastao je u tradicionalnoj obitelji s majkom iz Drniša, ocem iz Zagvozda i tri sestre. Njegovi roditelji završili su samo osnovnu školu te su se kroz život mnogo mučili kako bi prehranili četvero djece. Kao i svako drugo splitsko dijete, trenirao je nogomet u Hajduku i vrijeme provodio na ulici zabavljajući se s kvartovskom ekipom. Kao mladić, Ivica je svirao gitaru u crkvenom bendu i na svadbama.

Puljak je u braku s Marijanom koju je upoznao na prvoj godini studija. Iako su ispočetka bili u prijateljskim odnosima, ubrzo se rodila ljubav. 1995. godine par se vjenčao, a godinu dana kasnije rodilo se njihovo prvo dijete, kći Ema. 2001.godine se rodio sin Toma, a 2007. godine kći Iva.

Posao

Već 1993. godine zamijetio ga je jedan od najprestižnijih instituta na svijetu – CERN. Od 1994. godine redoviti je član CMS kolaboracije u tom institutu kao voditelj splitskih znanstvenika. Devedesetih ta je grupa pod vodstvom Puljaka krenula skromno, ali danas su svjetski poznati u području fizike visokih energija. Jedan je od 8000 znanstvenika koji je bio lovac na Higgsov bozon, takozvanu Božju česticu. Na tome se intenzivno radilo preko 20 godina, a tijekom najintenzivnije potrage 2011. i 2012., Puljak je vodio grupu znanstvenika koja je na kraju imala najpreciznije i najbolje rezultate.

Živo se i jasno prisjeća trenutaka koji se zbio 14. lipnja 2012. godine kad je njegova grupa otkrila Higgsov bozon. Iako su u početku bili vrlo oprezni s objavom te vijesti jer su znali da će odjeknuti u cijelom svijetu, nakon prikupljanja dodatnih podataka sumnje više nije bilo.

Od 2009. godine Puljak je član MAGIC kolaboracije koja upravlja gigantskim teleskopima za otkrivanje gama zraka na Kanarskim otocima.

Voli svoj profesorski posao, a na fakultetu je priznat kao profesor koji izuzetno dobro objašnjava i prenosi znanje,a zna približiti i komplicirane znanstvene teme na vrlo shvatljiv način.

Član je predsjedništva i tajnik stranke Pametno koju je osnovala njegova supruga. To je umjerena stranka u kojoj su svi članovi ravnopravni i slobodni. Zalažu se za liberalnu demokraciju i moderniju i tolerantniju Hrvatsku.

Aktivno bavi promocijom i popularizacijom znanosti pa je tako organizirao i održao znanstvena predavanja diljem Hrvatske, a iznimno se trudi komplicirane stvari koje radi CERN-u objasniti djeci na jednostavan i njima prihvatljiv način.

Na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. godine, Ivica Puljak nositelj je zajedničke liste stranke Pametno i Unije Kvarnera. Izjavio je kako smatra da dosadašnji hrvatski kandidati u Europskom parlamentu nisu zastupali Hrvatsku kakvu svi građani žele, a dokaz tomu je i to što je Hrvatska pri dnu na svim europskim ljestvicama. Upravo zbog toga odlučili su se priključiti u politiku. Oni žele poduzetnu i inovativnu Hrvatsku i smatraju da znaju kako to postići. Zalažu se za što prije pristupanje Hrvatske Schengenskom sporazumu kako bi se postigla slobodna i sigurna Europa.

Najveća postignuća

Napisao je preko 500 znanstvenih radova, a održao je i velik broj prezentacija na skupovima, radionicama i ljetnim školama.

Za svoj je predan rad i iznimna postignuća bio nagrađen prestižnim Ordenom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanstvene zasluge. Uz Orden, primio je i državnu nagradu za znanost.

Rodni Split također je prepoznao njegov rad pa je bio nagrađen nagradom za znanost Sveučilišta u Splitu i Slobodne Dalmacije. Ipak, Puljaku je najdraža nagrada što ga cijene njegovi studenti i što uspije pridobiti pozornost i zanimanje učenika na svojim predavanjima i prezentacijama.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*