Ivica Mudrinić

Ivica Mudrinić hrvatski je političar i poduzetnik, najpoznatiji po tome što je bio šef Hrvatskog Telekoma i ministar pomorstva, prometa i veza, a prije svega toga savjetnik dr. Franje Tuđmana. Uz njegovo ime vežu se mnoge kontroverze i afere, uglavnom vezane za izvlačenje novca iz državne blagajne. Mudrinić je rođen u malom mjestu blizu Drnišu 1955. godine, a s 11 godina se s obitelji preselio u Kanadu.

Obrazovanje

Osnovnu školu Mudrinić je započeo u Drnišu, a nastavio u Torontu gdje se 1965. godine preselio s obitelji. Tamo je krenuo u redovnu školu s đacima raznih nacija te je odlazio na dodatne sate iz engleskog jezika. Mudrinić se pokazao izvrsnim u znanju matematike i fizike, ali je upisao klasičnu gimnaziju s pojačanim glazbenim smjerom. Nakon srednje škole upisao je fakultet koji je odgovarao njegovoj ljubavi prema fizici i matematici. Studirao je elektrotehniku na Sveučilištu u Torontu, koju je diplomirao 1978. godine.

Privatni život

Nakon djetinjstva u malom mjestu Bogatići Prominski pored Drniša, Mudrinić se odselio u Toronto, nakon što je njegov otac tamo proveo godinu dana bez obitelji, a onda i njih povukao za sobom. Mudrinić se u školi pokazao izvrsnim u matematičkim predmetima, ali je za srednju školu izabrao klasičnu gimnaziju u kojoj se mogao baviti glazbom. Svirao je violinu, a onda i violu. Svirao je u školskom orkestru i nastupao u mjuziklima.

Preko ljetnih praznika još je kao srednjoškolac radio je u građevinskim tvrtkama, u tvornicama i ljevaonici aluminija. Na kraju je i svoje obrazovanje okrenuo prema inženjerstvu i znanosti. Na fakultetu je Mudrinić preko ljeta radio u Motoroli, pa su mu već na trećoj godini ponudili stalan posao nakon što diplomira. Mudrinić je nakon diplome u Motoroli radio sljedećih pet godina, a s vremenom je osnovao i vlastitu tvrtku MX Engineering.

Sedamdesetih godina u Torontu vjenčao se sa svojom suprugom Božicom, koja je po njegovim izjavama bila medicinski tehničar, iako su novine prenosile da je zapravo bila čistačica. U braku su dobili četiri kćerke. Jedna kćerka postala je pravnica, druga farmaceut, a treća sociolog. Još je u sedamdesetima Mudrinić često dolazio u Hrvatsku i nastojao da sačuva vezu s domovinom. 1991. godine vratio se u Hrvatsku s obitelji, na poziv predsjednika Franje Tuđmana. Tada je postao ministar.

Mudrinić ljetuje na otoku Pašmanu i otoku Žutu, gdje su mu 2013. godine srušeni bespravno izgrađeni objekti. Danas Mudrinić tamo obrađuje svoje vinograde i maslinike, a voli i jedrenje.

Posao

Svoj prvi pravi posao odmah nakon diplome Mudrinić je dobio u Motoroli. Tamo je radio pet godina, a zatim prešao u Phillipsovu tvrtku Viewstar, prije nego je osnovao vlastitu tvrtku u kojoj je razvijao tehnologiju sustava za satelitsku i kabelsku televiziju. 1991. godine Mudrinić se vratio u Hrvatsku i postao savjetnih dr. Franje Tuđmana, a sljedeće godine dobio je poziciju u vladi, na funkciji ministra pomorstva prometa i veza.

1996. godine postao je direktor Hrvatske radiotelevizije, a za dvije godine čelnu poziciju u Hrvatskoj pošti i telekomunikaciji. Uoči privatizacije te tvrtke, 1999. godine postao je predsjednik Uprave Hrvatskih telekomunikacija, koje su onda postale T-HT. Nakon što je u dva navrata ukupno 50% dionica T-HT-a prodano Deutsche Telekomu, Mudrinić je s mjesta predsjednika T-HT-a prešao u Deutsche Telekom kao savjetnik.

Najveća postignuća

Mudrinić je Hrvatsku došao na poziv dr. Franje Tuđmana koji je bio oduševljen ovim inženjerom iz Kanade. Odmah je dobio svoje mjesto u HDZ-u i vladi, ali se pokazao samo kao pijun te stranke, koji se pokušao okoristiti svojim položajem za vlastitu dobit. I prije nego je ostvario veliku dobit prodajom dionica T-HT-a, Mudrinić je iza sebe imao nekoliko afera.

Prva od njih tiče se peterosobnog stana kojeg je kupio od države, nakon što je šest mjeseci živio u njemu. Kupio ga je za samo nešto više od 40.000 njemačkih maraka, iako je njegova cijena bila 570 tisuća njemačkih maraka. Dugo se Mudrinića prozivalo za tu aferu. Nakon što je ta afera izbila u javnost, Mudrinić je spomenuo da mu je omogućena ta beneficija zato što je državi besplatno dao neke svoje patente, iako nigdje do danas nije pronađen dokaz da su ti patenti ne samo dani hrvatskoj državi, već i da uopće postoje. Nakon ovoga izašlo je u javnost da je Mudrinić od PBZ banke dobivao i više nego povoljne kredite za još dva stana koja je kupio.

Mudrinić je nadalje poznat po svojim netaktičnim izjavama koje je davao kao ministar, a koje su se ticale tadašnjeg najavljenog štrajka željezničara, gdje je zaprijetio ukidanjem željezničkog prometa u Hrvatskoj uopće. Kao ministar prometa Mudrinić je potpisao ugovor s francuskom tvrtkom Bouygues, koja je gradila Istarski ipsilon, a po kojem je francuskim investitorima omogućeno da naplaćuje prolaz kroz tunel Učka i ubire cestarine na toj ruti.

Nakon što je postao predsjednik Uprave HRT-a, Mudrinić je počeo micati s programa emisije koje nije smatrao pogodnima, uključujući i izravan prijenos sjednice Sabora, što su mu zamjerali kao nedemokratski čin zbog kojeg građani nemaju uvida u to što se događa prilikom donošenju zakona. Ipak, najveći propust Mudrinića smatra se privatizacija T-HT-a u koju je bio uključen, a nakon koje se otpustila više od polovice radnika te velike tvrtke, iako je bilo obećano da će se radnici zaštititi. On je iz te privatizacije izašao kao financijski pobjednik i savjetnik firme koja je otkupila T-HT.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*