Ivanka Mazurkijević

Ivanka Mazurkijević je poznata kao pjevačica u hrvatskom glazbenom sastavu Stampedo. Surađivala je s Milom Kekinom u tzv. projektu “Mile i putnici”, na albumu “U dva oka”. Pored toga što je uspješna pjevačica, Ivanka se okušala i u glumačkim vodama u hrvatskim televizijskim serijama “Dobre namjere” i u seriji “Odmori se, zaslužio si”.

Obrazovanje

Ivanka je završila osnovnu školu u Njemačkoj, gdje se i rodila, a srednju školu u Hrvatskoj, u Velikoj Gorici. Nakon srednje škole upisuje Češki jezik i informatologiju na Odsjeku za muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kako sama Ivana kaže, studirala je punih dvadeset godina, jer se nije mogla oduprijeti spontanoj potrebi da svoje vrijeme koristi u putovanjima, ali na kraju je ipak završila i diplomirala.

Privatni život

Rodila se 7. 12.1971. godine u malenom gradiću u Njemačkoj Tettnang. Mjesto je par kilometara udaljeno od susjedne Švicarske, ali i susjedne Austrije. Nalazi se na mjestu gdje se Njemačka sastaje s te dvije države.

Dok je bila dijete, s roditeljima je često mijenjala mjesto stanovanja i zbog toga je imala problem s održavanjem i uspostavljanjem prijateljstava. Dok su se ostali igrali vani, Ivanka je svoje vrijeme provodila u svojoj, kako sama kaže, bujnoj mašti, ali je isto tako znala izaći i stupiti u kontakt s drugim i novim ljudima, jer je veliki ekstrovert i voli društvo.

Glazbu je zavoljela pod kućnim krovom svoje obitelji gdje se uvijek pjevalo i sviralo, posebno njezin otac, koji je svoje slobodno vrijeme znao provoditi u sviranju i pjevanju, samostalno i s Ivankom.

Kako je s roditeljima često selila, tako je razvila ljubav prema putovanjima, drugim kulturama i jezicima. Završila je fakultet za češki jezik, ali joj je želja naučiti talijanski jezik.

Njezina, kako sama kaže, nerealna životna želja je nastup u nekom amsterdamskom kazalištu, gdje bi s Tomom Waitsom radila kazališno-glazbeni spektakl.

Dok je sudjelovala u pripremama za predstavu “Kiklop” 2010. godine, zbližila se s Damirom Martinovićem Mrlom, basistom u poznatom hrvatskom glazbenom sastavu Let 3.

U kolovozu 2011. godine Ivanka i Damir su dobili djevojčicu Evu. Damir osim Eve ima još jednu djevojčicu Rožu iz braka s riječkom umjetnicom Jelenom Germuth.

Ivanka je otkrila da je Eva odmah u početku pokazala interes za glazbu, jer su joj oba roditelja uspješni glazbenici. Često provodi vrijeme sa svojim ukulelama na kojima vježba svoj glas, ali i ritam.

Posao

Poslu kojim se bavi, Ivanka pristupa svojom prepoznatljivom originalnošću i s umjerenom dozom ekscentričnosti i tako privlači pozornost svoje publike, ali i kritike, koja je gotovo uvijek pozitivna. Na glazbenoj sceni se pojavila devedesetih godina u glazbenom sastavu Stampedo. Jedni su od rijetkih starijih bendova koji su i danas aktivni. Glazbeni žanr je teško definirati, ali se može reći da se kreću od swinga, kabareta, ponekad i funky zvuka.

Prvi album su objavili 1998. godine pod nazivom “Tandara Mandara”. Na njemu su hitovi poput “Stampedo”, koje su prvo 1996. godine objavili kao singl, ali su odlučili staviti i na album. “Fatamorgana”, “Samo zvijezde”, “La Bimba” i druge pjesme.

Godine 2000. izdali su drugi album pod nazivom “Romantično ljetovanje za dvije (2) osobe”. Na tom albumu su hitovi poput “Jadranska sol”, “Ljubav u Mehiku”, “Maestral”, “Adios amor” i druge pjesme.

Treći album pod nazivom “Pau Pau” izdali su 2002. godine. Na albumu se nalaze pjesme “Plaža snova”, “Disco Tropicano”, “Mr. Joza”, Energija” i druge.

Za četvrti album “Novi slatki kolačić” napravili su pauzu i izdali su ga 2008. godine. Pjesma “Špricer”, s tog albuma, postala je hit i dugo je bila među najslušanijim pjesmama.

S bendom je surađivala s pojedinim predstavama, ali i filmovima. Tako su 2013. godine izdali album “Sonja i Bik”. Za istoimeni film su radili glazbu koja se nalazi na tom albumu.U sklopu toga filma surađivala je i s partnerom Damirom Martinovićem i zajednički su si dali naziv Mr.Lee & IvaneSky. Nakon toga su Ivanka i Mrle surađivali s redateljem Tomislavom Mršićem u filmu “Kauboji”.

Iako je Stampedo bazna grupa, Ivanka je surađivala i s Miletom Kekinom, za kojega govori da je njezin dugogodišnji prijatelj s fakulteta. U glazbenom projektu “Mile i putnici” izdali su 2001. godine album pod nazivom “U Dva Oka”.
Zatim je snimila duet sa Zabranjenim pušenjem u pjesmi “Arizona Dream” koja je objavljena u albumu “Bog vozi Mercedes” 2001. godine.

Godine 2010., sa Stanislavom Kovačićem, napisala je glazbu za predstavu redatelja Ivice Šimića “Kamenje”. S kazalištem je Ivanka prvo surađivala kao glazbena suradnja, a kasnije se odvažila i glumiti na kazališnim daskama. Njezina prva predstava, gdje je imala glavnu ulogu, je “Crntačica” iz 2010. godine, gdje je glumila djevojčicu koja je živjela u svom svijetu mašte. Priznala je da joj nije bilo teško glumiti takvo nešto, jer je i sama svoje djetinjstvo provodila maštajući. Za tu predstavu radila je i glazbu.

U predstavi “Ježeva kućica” Ivanka je glumila Liju, a na Brijunima, gdje se održava teatar Ulysses, surađivala je s redateljem Paolom Magellijem u predstavi “Don Juan”.

Najveća postignuća

Godine 2013., s partnerom Damirom Martinovićem, dobila je nagradu “Zlatna Arena” za glazbu u filmu “Sonja i bik”.

Također, s Damirom Martinovićem je napisala glazbu za predstavu “Knjiga o džungli”, koja se odigrala u Bugojnu u Bosni i Hercegovini. Za tu glazbu dobili su nagradu za “Najbolje glazbeno rješenje”.

Nakon što su napisali glazbu za predstavu “Kauboji”, pjesme su se našle na američkoj internetskoj stranici “Hollywood Elite Composers”.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*