Ivana Brkljačić

Ivana Brkljačić hrvatska je atletičarka i državna prvakinja u bacanju kladiva. Ostvarila je hrvatski rekord u ovoj disciplini, što je i njen osobni rekord. Rekord je ostvarila u Varšavi 2007. godine, na jednom atletskom mitingu. Rekord iznosi 75.08 metara.

Obrazovanje

Početak obrazovanja Ivana Brkljačić dobila je u Gospiću. U petom razredu osnovne škole preselila se u Zagreb i tamo nastavila školovanje. Nakon što je došla u metropolu, upisala je Atletsku školu na Mladosti. Nakon sportske karijere, Ivana Brkljačić upisala je Visku školu sportskog menadžmenta u Splitu.

Privatni život

Ivana Brkljačić rođena je 25. siječnja 1983. godine u Villingen-Schwenningen, gradu 100 km udaljenom od Stuttgarta. Njena obitelj pripada bunjevačkim Hrvatima, a rodom su iz Like. Ivana je upravo u Lici provela djetinjstvo. Nakon što se s obitelji preselila u Zagreb, odlučila je okušati se u sportu, kako bi se bolje uklopila među nove ljude i u nov način života koji je donosio velegrad.

Najprije se okušala u košarci, igrajući u Montmontaži, ali već je tamo njen trener primijetio da bi Ivana bila mnogo bolja kao atletičarka. Nakon što je upisala Atletsku školu, Ivana Brkljačić najprije je trčala, te ostvarivala jako dobre rezultate i u toj disciplini. Bila je prva u svojoj generaciji u trčanju na 60 metara.

Ali onda se Ivana zainteresirala za bacanje kladiva. Sama je pristupila treneru Ivanu Ivančiću, što je bilo neobično jer je inače on bio taj koji je tražio talente. Ali Ivana ga je, unatoč svojoj konstituciji, koja po njemu nije bila dovoljno dobra za bacačicu kladiva, uspjela pridobiti da je trenira. Ona sama kaže da je to zato što su oboje rodom iz Like, pa ih veže “Lička veza”.

Posao

Ivana Brkljačić se proslavila kao bacačica kladiva. Svoju sportsku karijeru završila je 2010. godine. Nakon toga, Ivana se počela baviti menadžerskim poslovima, još uvijek vezanima uz sport. Jedna je od ljudi koji su sudjelovali uunaprjeđenju Hanžekovićeva memorijala, te nekoliko godina bila u organizaciji tog mitinga kao direktorica organizacije. Uz ovaj, Ivana je imala još mnogo projekata na kojima je radila, a tiču se sportskih susreta koji su se izvodili u njenoj organizaciji.

Najveća dostignuća

Ivana Brkljačić je u svojoj sportskoj karijeri dva puta sudjelovala na Olimpijskim igrama. Prvi puta 2000. godine u Sydneyu, kada je osvojila 11. mjesto, a drugi put 2004. u Ateni, kada je bila na 13. mjestu.

Na natjecanjima u kojima je sudjelovala zlato je osvojila nekoliko puta i to 2000. godine na Juniorskom svjetskom prvenstvu u Santiago de Chileu, 2001. godine na Juniorskom europskom prvenstvu u Grossetu, zatim 2002. godine na Juniorskom svjetskom prvenstvu u Kingstonu, te 2005. godine na Europskom zimskom bacačkom kupu u Mersinu i Kupu Europe u Gävleu. 1999. godine je na Mlađejuniorskom svjetskom prvenstvu u Bydgoszczu osvojila je broncu.

2007. godine Ivana Brkljačić dobila je Državnu nagradu za šport Franjo Bučar. Te godine ostvarila je svoj osobni, ali i državni rekord u bacanju kladiva. On iznosi 75.08 m. Rekord je ostvarila na atletskom mitingu u Varšavi.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*