Ivan Vilibor Sinčić

Ivan Vilibor Sinčić poznat je kao predsjednik stranke Živi zid, aktivist, političar i saborski zastupnik. Tijekom svoje političke djelatnosti više je puta bio privođen nastojeći spriječiti deložacije građana. Krajem 2014. godine, kada je imao samo 24 godine, kandidirao se za predsjednika Republike Hrvatske.

Obrazovanje

Ivan Vilibor Sinčić završio je osnovnu školu i Matematičku gimnaziju u Karlovcu. Nakon što je matematičku gimnaziju završio s odličnim uspjehom, u Zagrebu je upisao Fakultet elektrotehnike i računalstva, smjer automatizacija.

Kada je završio preddiplomski studij na FER-u, sve obaveze na fakultetu je stavio u mirovanje kada je izabran kao zastupnik u saboru.

Privatni život

Ivan Vilibor Sinčić rođen je u Karlovcu, 28.8.1990. godine.

U ljeto 2016. oženio se dugogodišnjom zaručnicom, također aktivisticom Živog zida i inženjerkom građevine Vladimirom Palfi s kojom je te iste godine dobio i sina Ksavera. Vladimiru Palfi upoznao je na prosvjedu protiv mjera štednja 2012. godine.

Sinu je dao ime Ksaver, što na baskijskom jeziku znači “novi dom”, kao simbol njegovog aktivizma i političkih načela.

Ivan je poznat po tome što se protivio genetski modificiranoj hrani, zbog čega je snažno podupirao ekološki uzgoj hrane. Nije ni čudno što se počeo baviti ekološkim uzgojem batata, karela i drugog povrća.

Više je puta aktivno surađivao s mnogim udrugama i aktivističkim organizacijama. Zalagao se za necijepljenje djece.

6.5.2015. godine nastupio je u kvizu Hrvatske radiotelevizije “Potjera” i osvojio 73.500 kuna.

Zbog protivljenja ovrha nad brojnim građanima nekoliko je puta bio privođen.

U ljeto 2017. godine dobio je kći Iskru, a sretnu vijest s javnosti je podijelio 4 mjeseca nakon njezina rođenja u popularnoj emisiji Nedjeljom u 2.

Velika želja mu je jednog dana sa svojom obitelji živjeti na selu i baviti se poljoprivredom.

Posao

Kao aktivist i jedan od osnivača tadašnje političke stranke Saveza za promjene bio je jedan od suorganizatora prosvjeda protiv Vlade HDZ-a koji su se održali 4. ožujka 2011. godine.

Godine 2014. s kolegama je osnovao stranku Živi zid unutar koje je više puta bio aktivan nastojeći spriječiti deložacije građana koje banke, pravosuđe i država zbog financijskih dugova izbacuju na ulicu.

Dopredsjednik je Udruge za zaštitu i pomoć žrtvama deložacija “Stop deložacijama”.

28.12.2015. godine dobio je povjerenje građana na parlamentarnim izborima, kada je počeo obnašati saborski mandat.

Nakon što je ušao u sabor, 14.10.2016. godine počeo je obnašati dužnost predsjednika Odbora za ravnopravnost spolova, člana Odbora za zaštitu okoliša i prirode i člana Odbora za poljoprivredu.

2.4.2019. godine Živi zid je predao svoju kandidacijsku listu Državnom izbornom povjerenstvu za izbore članova Europskog parlamenta. Nositelj liste je glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić, a na listi se između ostalih nalazi i Ivan Vilibor Sinčić.

Najveća postignuća

Sinčić je postigao velik uspjeh u prvom krugu predsjedničkih izbora 28.12. 2014. godine, kada se našao na trećem mjestu iza Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića.

U izborni krug ušao je kao najmlađi predsjednički kandidat u povijesti. Ivan Vilibor Sinčić bio je iznenađenje za mnoge na predsjedničkim izborima, gdje je za razliku od ostalih imao najskromniju imovinsku karticu u kojoj je stajalo da posjeduje zemljište u vrijednosti 3.000 kn.

Na parlamentarnim izborima,održanim 8. studenoga 2015. godine osvaja saborski mandat i postaje jedini kandidat Živog zida u saboru. Na ponovljenim parlamentarnim izborima 11. rujna 2016. godine ulazi u Hrvatski sabor sa sedam stranačkih kolega.

Autor: T.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*