Ivan Dečak

Ivan Dečak javnosti je poznat kao frontmen i pjevač u poznatom hrvatskom bendu Vatra. Pored toga što je poznati pjevač, publici je poznat i kao glazbeni mentor u hrvatskom reality showu HRT-a, The Voice – najljepši glas Hrvatske.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završio je u Virovitici, gdje je završio i glazbeno obrazovanje, s naglaskom na klavir. Gitaru je sam naučio svirati. U Zagrebu je upisao Pravni fakultet, od kojega je digao ruke nakon samo dva semestra, a zatim je pokušao i na Pedagoškom fakultetu, ali činjenica da ne prestaje misliti na novi album i pjesme koje su snimili, nagnale su ga da odustane od toga fakulteta i u potpunosti se posveti glazbi.

Privatni život

Rođen je 20.10.1979. godine u Virovitici. Otac mu je Dragutin, brat Đure Dečaka, generala i časnika Hrvatske vojske. Njegov otac se također jedno vrijeme bavio glazbom, pjevao je ljubavne i rodoljubne pjesme za virovitički kraj.

Kao i svi tinejdžeri, svoje gimnazijske dane pamti po iščekivanju vikenda kada bi se s prijateljima okupio u obližnjem klubu, gdje su se otvarale teme o glazbi, sportu i prvim ljubavima.

Pored glazbe, Ivan se u srednjoj školi posvetio i nogometu, trenirao je u lokalnim klubovima Tvinu i Borcu. Krajem srednje škole, zbog nemogućnosti kombiniranja glazbe i nogometa, odustao je od nogometa kako bi se u potpunosti posvetio glazbi, ali u slobodno vrijeme i danas uživa u igranju nogometa s prijateljima.

Svoju suprugu, menadžericu Ninu Celio Cegu, upoznao je još, kako kaže, dok su bili djeca, u vrtiću. Zajedno su dijelili učionicu u osnovnoj, ali i srednjoj školi. Nakon srednje godine Nina odlazi na studij u Opatiju, a Ivan u Zagreb, ali ni to nije utjecalo na njihov odnos. Da je prijateljstvo preraslo u ljubav, shvatili su nakon niza godina koje su proveli zajedno.

Vjenčali su se 2013. godine, a već iduće godine su dobili kćer Ditu. Premda oboje vode ispunjen život na poslovnom planu, svoje slobodno vrijeme vole provoditi u pravljenju različitih delicija. Ljeti, Ivan ima običaj pecati ribu, a zatim i spremati večeru od svojeg ulova.

Posao

Dok je bio u osnovnoj školi, glazbenu školu je pohađao paralelno i još kao dijete je pokazao interes za glazbu. U srednjoj školi je krenuo svirati gitaru i sa svojim prijateljima bi svirao u garažama, gdje bi znali satima raditi i vježbati na instrumentima.

Godine 1999. osnovan je virovitički pop-rock glazbeni sastav Vatra. Članovi benda odmah su od početka cijeli glazbeni projekt shvatili prilično ozbiljno. Trud je ubrzo rezultiralo izlaskom iz garaže, (gdje su svakog dana znali provesti sate) na prvu pozornicu, gdje su oduševljenoj publici predstavili svoj višemjesečni rad. U glazbi je izazov pronaći žanr koji će ležati vokalu i glazbenim instrumentima, stoga bendovi često kreću s obradama drugih pjesama, kako bi pronašli onaj u kojem se žele zadržati. Tako je učinio i Ivan Dečak sa svojim bendom, od samoga početka su nastojali bazirati se na autorski rad.

Iste godine kada su osnovali bend, Ivan s ostalim članovima, potpisuje ugovor za izdavačku kuću Jabukaton, pod kojom izdaju svoj prvi album, Između nas. Nakon što su izdali album uslijedila je promotivna turneja koja bilježi stotinjak koncerata koje su izveli u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Producent albuma im je Denis Mujadžić, poznatiji pod nadimkom Denyken. U bendu, na klavijaturama, svira i sestra Dečakove supruge, Irena Celio-Cega, zatim Robert Kelemen na električnoj gitari, Mario Robert Kasumović na bubnjevima, a na basu im se, 2013. godine pridružio Tomislav Šušak, do tada je bio Boris Gudlin.

Dečak je otkrio da je tekstove pjesama s prvoga albuma posvetio svome najboljem prijatelju, kojega je izgubio. Tekstovi su predstavljali jedinu komunikaciju s njim i tako si je činio svojevrsnu terapiju zbog gubitka, kojega, kako kaže, nikada neće preboljeti.

Godine 2000. su se spremali izdati drugi album, ali se dogodio incident kada je cijeli materijal nestao iz programa i tako su se vratili na početak svega što su prošli napornim radom. Album su izdali 2002. godine pod nazivom Anđeo s greškom. Ovoga puta su bili pod drugom izdavačkom kućom Dallas Records. Kako mu i sam naziv aludira, “…s greškom”, album je postao jedini hrvatski album koji se dvaput snimao. Nakon toga albuma, 2003. godine nastupili su kao počasni gosti na koncertu Simple Minds u Zagrebu.

Godine 2004. izdaju treći studijski album pod nazivom Prekid programa. Album je također izdan pod izdavačkom kućom Dallas Records. Dečak je izjavio da je pjesmu “Anđeo s greškom”, koja se nalazi na tom albumu, napisao u jednoj studentskoj sobi, dok je bio zaljubljen preko ušiju. Zanimljivo je da se za pjesmu “Alkohol” uopće ne sjeća kada ju je napisao, on smatra da se tu večer dosta popilo, jer ga je ujutro, nakon provoda, dočekao papir s tom pjesmom. Na albumu se još nalaze pjesme poput “Tebi u lice”, “Java”, “Krvave oči” i druge.

Godine 2006. izdaju svoj četvrti album pod nazivom Aritmija. Nakon toga albuma kreću u dvije velike turneje po Hrvatskoj s kojima su ostvarili veliki uspjeh.

Godine 2008. izdaju peti album pod nazivom “Sputnik”. Na tom albumu s njima rade drugi producenti, Jura Ferina i Pavle Miholjević. Album dobiva odlične kritike od strane glazbenih kritičara, ali i publike.

Zasigurno, kada se spomene Vatra, pjesma koja aludira na njih je pjesma Tremolo, koja se našla na šestom studijskom albumu, Ima li budnih, koji su izdali 2011. godine. Tu su pjesmu uradili s Damirom Urbanom i u samom početku je dobila velike simpatije od publike.

Godine 2013. su izdali sedmi album s nazivom EP VT. Na njemu se nalaze pjesme koje su već izdane na prošlim albumima. Na tom albumu se pridružio Tomislav Šušak, na basu.

2015. godine izdali su album Zmajevi na vjetru.

Dečak je, pored stalnog rada na novim albumima s bendom, 2015. godine, kao vokalni mentor, ušao u reality show HRT-a, The Voice – najljepši glas Hrvatske.

Najveća postignuća

S bendom Vatra, 2002. godine osvojili su novinarsku rock nagradu, Crni mačak, a 2000. su bili nominirani u kategoriji za nadu godine.

Porin su osvojili dva puta. Jedan 2012., a drugi 2015. godine.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*