Iva Mihalić

Iva Mihalić poznata je hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica. Osim po ulogama u poznatim kazališnim predstavama, na malim smo je ekranima mogli gledati, između ostaloga, u popularnoj HRT-ovoj seriji “Bitange i princeze”, a potom i u RTL-ovoj seriji “Prava žena”.

Obrazovanje

Iva je u Zagrebu završila klasičnu gimnaziju, a potom je diplomirala glumu 2009. godine na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Privatni život

Iva Mihalić rođena je 13.4.1985. godine u Zagrebu. Priznaje kako voli odlaziti na putovanja. Tako je ostvarila veliku želju i posjetila je istočnije zemlje – Japan i Kinu. Upravo je u tom putovanju pronašla predah od poslovnih angažmana i kazališnih nastupa.

2012. godine bila je u kratkoj vezi s Goranom Bogadnom  s kojim je nakon prekida ostala u prijateljskim odnosima.

2015. godine skratila je svoju dugu kosu koju je nosila dvadesetak godina.

2015. godine zaljubila se u ravnatelja Baleta zagrebačkog HNK-a Leonarda Jakovinu, no krajem rujna 2016. godine par je prekinuo nakon godinu i pol dana veze.

Kada je u rodnome Zagrebu, predah ostvaruje šetanjama s Njuškom, azilanticom iz Novske, konkretnije iz Male šape. Inače, Iva je ljubiteljica životinja i sudjelovala je u nekoliko akcija koje su vezane uz podizanje svjesti o dobrobiti životinja, a posebice je upućivala apel o neostavljanju životinja na ulici tijekom godišnjih odmora.

Posao

Prije nego što je diplomirala na Akademiji, Iva je bila članica dramskog studija u Zagrebačkom kazalištu mladih, a potom je glumila u Maloj sceni. Predstava “Debela” u režiji Snježane Banović bila je Ivina prva predstava u kazalištu Mala scena.

Nakon toga, 2011. godine primljena je u angažman u Dramu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Neke od predstava u kojima je glumila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu su: “Tko pjeva zlo ne misli”, “Park”, “Oluja”, “Na Tri kralja ili kako hoćete”, “Bjesovi”, “Vučjak”, “Mi smo kraljevi a ne ljudi”, “Žena”, “Ljudi od voska”, “Evanđelje”, “Razbojnici”, “Luđakinja iz Chaillota”, “Na dnu”, “Michelangelo”, “Višnjik”, “U znaku vage – Prah”, “Rat i mir”, “Dantonova smrt”, “I konje ubijaju zar ne?” i druge.

Svoju je prvu televizijsku ulogu Iva Mihalić ostvarila u seriji “Cimmer fraj” 2006. godine, a već iduće godine dobila je prvu filmsku ulogu u filmu “Kradljivac uspomena”. Studenticu je glumila 2008. godine u “Ludoj kući”, a iste je godine počela glumiti u seriji “Bitange i princeze” Lanu/Vitomiru Kukoč. 2010. godine ostvarila je dvije filmske uloge: glumila je Natali u filmu “The Show Must Go On” te Divnu u “Neka to ostane među nama”. U filmu “Ćaća” glumila je 2011. godine, a upravo će za sporednu ulogu u tom filmu dobiti nagradu Zlatna arena.

U filmu “Zagorski specijaliteti” glumila je Mariju 2012. godine. Iste je godine glumila i u filmu “Svi uvjeti za priču”, ali i Tinu u seriji “Nedjeljom ujutro, subotom navečer”.

Svoje plesačke sposobnosti pokazala je u HRT-ovom plesnom showu “Ples sa zvijezdama” u kojemu se 2013. natjecala zajedno s plesnim partnerom Robertom Schubertom za kojega je istaknula da je izvrsni mentor.

Ivu Mihalić ponovno smo imali priliku gledati 2014. godine u seriji “Vatre ivanjske” u kojoj je glumila Tamaru Lovrec. Iste je godine posudila glas u “Ekipi za 6”.

U filmu “Zbog tebe” utjelovila je lik Ive 2016. godine, a ulogu je ostvarila i u filmu “Transmania” koji je omnibus petnaest redatelja koji su stvorili jednu neočekivanu priču. Naime, svaki je autor u svojih pet minuta nastavljao priču na prethodnu od koje je vidio samo jednu minutu.

2016. godine s prikazivanjem je započela serija “Prava žena” u kojoj je Iva glumila Aleksandru Bogdan, majku 18-ogodišnje djevojke.
Iva je također glumila 2017. godine u filmu “Svinjara” koji je dobio epitet “najuvrnutijeg hrvatskog filma ikada”.

Najveća postignuća

Iva Mihalić dobitnica je Zlatne arene za sporednu žensku ulogu u filmu “Ćaća” 2011. godine. Isto tako, dobitnica je i Nagrade hrvatskog glumišta 2012. godine za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28. godine. Tu je nagradu dobila zbog sjajne izvedbe u predstavi “Rat i mir” Lava Nikolajeviča Tolstoja koju je režirao Tomaž Pandur, a u kojoj je Iva glumila Helenu Vasiljevnu Kuraginu.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*