Ingrid Divković

Ingrid Divković je poznata hrvatska spisateljica i blogerica. Ova samostalna umjetnica piše već jako dugo i istinski je ljubitelj pisane riječi. Za nju kažu da je predstavnik nove generacije duhovno osviještenih žena koje stvaraju da bi spoznale sebe, ali i svijet oko sebe. Ona za sebe kaže da je tek obična žena koja kroz život korača desnom polutkom sanjara i lijevom polutkom borca. Zbog svog sanjarskog, hipersenzibilnog karaktera Ingrid se voli opisivati ženom koja vidi, čuje i osjeća više nego što bi trebalo. Inspiraciju za pisanje pronašla je u djelima vrhunskih književnika poput Hemingwaya, Fromma, Tolstoja, Antića, Andrića i drugih, a u posljednje vrijeme osim velikih imena pisaca, inspiriraju je i stvarne osobe iz svakodnevice kojima je okružena. Njezine knjige odišu optimizmom i izazivaju pozitivne promjene u svakome tko ih pročita. Ingrid s čitateljima svakodnevno dijeli svoje misli putem društvenih mreža i urednica je osobnog bloga , a njezini tekstovi se objavljuju na mnogim hrvatskim i regionalnim portalima i imaju brojno čitateljstvo. Neko je vrijeme živjela izvan Hrvatske, na Kanarskim otocima, točnije na otoku Tenerife. Sa svoje dvije ljubavi, partnerom Daliborom Petrinićem i zajedničkim labradorom Maxom živi i stvara u rodnom gradu Rijeci.

Obrazovanje

Da su književnost i filozofija autoričine velike ljubavi dokazuje diploma Filozofskog fakulteta. Naime, Ingrid Divković je diplomirala Hrvatski jezik, književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Privatni život

Ingrid se rodila 3.3.1985. godine u Rijeci u skromnoj radničkoj obitelji porijeklom iz Tuzle, BiH. Njezin otac Mladen još kao mladić doselio je u Rijeku i radio u Jadroliniji kao brodski mehaničar. Majka Bosiljka je radila u Brodogradilištu 3 kao strojarska tehničarka. Maj. Ima sestru Lidiju koja je odgojiteljica u vrtiću. Obitelj se zbog spleta životnih okolnosti 1992. godine preselila u Tuzlu, da bi se nakon godinu dana vratila iz ratom zahvaćene BiH ponovo u Rijeku.

Ova mlada umjetnica se rano osamostalila i u studentskim danima počela raditi kao novinarka i spikerica na lokalnom radiju u Rijeci, a onda postala voditeljica na riječkoj televiziji. Nakon što je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Rijeci prestaje se baviti novinarstvom i seli u Zagreb gdje se zaposlila u jednoj marketinškoj tvrtki u kojoj je radila na poslovima prodaje. Ubrzo uviđa da je nezadovoljna na tom poslu, daje otkaz i vraća se u Rijeku s čvrstom odlukom da će ubuduće živjeti od pisanja. Tako je i bilo, u samo trinaest dana napisala je svoju prvu knjigu.

Ubrzo Ingrid upoznaje ljubav svoga života i najveću podršku u svemu što ona radi, Dalibora Petrinića koji je po zanimanju osobni fitness trener. Oboje jako vole životinje pa njihov zajednički život upotpunjuje labrador Max.

Uslijed intelektualnog i društvenog zasićenja, Ingrid se s Daliborom na godinu dana seli 2015. godine na Tenerife radi izazova i novog životnog iskustva, ali se već iduće 2016. na ljeto vraćaju i ona objavljuje svoju drugu knjigu.

Kada ne piše, spisateljica obožava duge šetnje po prirodi sa svojim psom i opuštanje uz knjige svojih omiljenih pisaca. Začetnica je i voditeljica radionice kreativnog pisanja u Rijeci. Sretna je što je ostvarila svoj san jer radi ono što voli i od toga može živjeti.

Posao

Autorica je publicističkih hitova “J..e li vas ego?” i “Knjiga za divlju ženu”, romana “Živi mi se” te zbirke autorskih blogova “Sanjari i borci” koje su u kratkom vremenu osvojile regiju nametnuvši se kao obavezno štivo samosvjesnih i senzibilnih žena koje svoje životne odluke donose srcem, a ne razumom.

Nakon napuštanja Zagreba i povratka u Rijeku, Ingrid Divković je svoju prvu knjigu “J..e li vas ego?” objavila 2013. godine. Sve je sama financirala i knjiga je bila tiskana u skromnih 200 primjeraka. U međuvremenu pokreće i  svoj osobni blog. Kasnije je ta knjiga imala novo dopunjeno izdanje i postala je hit. Knjiga je postala jedna od najčitanijih u Hrvatskoj i BiH. Rasprodana je u još dva iduća izdanja i prodana u 8000 primjeraka.

Drugu knjigu “Divlja žena” napisala je za vrijeme boravka na Tenerifima. Zbog nostalgije za rodnom Rijekom i druženja s čitateljima, 2016. godine se vraća i promovira po mnogim gradovima novi naslov “Divlja žena” koji je jako dobro prihvaćen kako kod čitatelja, tako i kod kritičara. Knjigu je prevedena na engleski jezik i u ponudi je na Amazonu, a predstavljena je i na sajmu knjige u Frankfurtu.

Također, 140 odabranih citata iz spomenute knjige “Divlja žena” otisnuto je na bočicama vode Jane u ediciji Samo ljubav.  Ingrid je i u žiriju Janinog projekta Pero ljubavi. Glavna ideja je da poruke na Jani budu daljnja inspiracija za pisanje ljubavnih pjesama, a najljepša će biti prepisana krasopisom Klepetanovim perom i poslana na željenu adresu.

Pozitivne misli Ingrid Divković otisnute su na torbama i zidnim naljepnicama koje na tržište plasira tvrtka Affirmation Wall. S piscem Brunom Šimlešom Ingrid je osmislila seriju ukrasnih jastučića s ljubavnim porukama. Njezini inspirativni citati se nalaze i unutar svakog “Ženskog rokovnika 2017” predstavljenog na Zagrebačkom Velesajmu pod sloganom “Žena ženi nije vuk”.

Njezin osobni blog prati više desetaka tisuća ljudi kao i njezinu stranicu na društvenoj mreži Facebook, a Coca-Cola je prepoznala vrijednost njezinog bloga pa ga sponzorira.

Njezini radovi su objavljivani u Književnoj Rijeci i Zborniku radova mladih pjesnika i prozaista, te na Književnost uživo.

Da joj je predavački poziv oduvijek bio suđen potvrđuje i to da se okušala kao izvanredni profesor na Visokoj poslovnoj školi PAR u rodnoj Rijeci.

Najveća postignuća

Za autoričino pero kažu da je šarmantno, oštro, lucidno, puno života i uvijek širom otvorenih očiju, a nagrađivani osobni blog suptilno se istaknuo kao jedan od najkvalitetnijih autorskih blogova u regiji.

Ingrid Divković dobila je 2007. priznanje riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika za novog mladog autora.

Prva knjiga koju je napisala “J..e li vas ego?” u 2015. je bila najčitanija i na listi najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj i BiH, a popularni blog Čitaj knjigu ju je uvrstio u TOP 5 najboljih knjiga za 2015.

“Proza za dušu” kakvu Ingrid kreira doživjela je svoj vrhunac početkom 2018. godine kada je autorica osvojila nagradu za influencera godine u kategoriji “književnost” po izboru časopisa Cosmopolitan.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*