Ingrid Antičević – Marinović

Ingrid Antičević – Marinović hrvatska je političarka koja je u periodu od 2001. do 2003. godine obnašala dužnost ministrice pravosuđa. Bila je članica je SDP-a, ali i hrvatska promatračica u Europskom parlamentu. Nakon što je izabrana za sutkinju u Ustavnom sudu Republike Hrvatske, nakon 25 godina aktivnoga bavljenja politikom, napustila je SDP.

Obrazovanje

U rodnome je Zadru Ingrid s odličnim uspjehom završila osnovnu školu i društveno-jezičnu gimnaziju. Tijekom srednje škole bavila se glumom te je bila članica gimnazijske kazališne družine.

Na Pravnom fakultetu u Splitu diplomirala je 1980. godine, a pravosudni je ispit položila dvije godine kasnije. Potom je 1983. godine bila pri kraju diplomskog studija iz kaznenopravnih znanosti u Zagrebu, no završni ispit nikada nije položila.

Javnobilježnički je ispit položila 1994. godine.

Privatni život

Ingrid je rođena u Zadru 14.10.1957. godine kao Marija Antičević, no tijekom studija promijenila je ime, no nikada nije komentirala razloge promjene imena.

Njezin je otac, Pavao, radio u Građevinskom poduzeću Jadran, a majka Huanita bila je domaćica. Ingrid ima i dvije godine starijeg brata Zvonimira.

Tijekom studija, točnije na četvrtoj godini, ostala je trudna s Markom Marinovićem, za kojega se i udala. Njemu je ovo bio drugi brak. U tadašnjoj JNA radio je kao pravnik, točnije, radio je kao pomoćnik okružnog tužitelja u Zadru. Nakon toga radio je kao sekretar u Sekretarijatu poslova zadarske općine.

1981. godine dobili su sina Dana koji je nastavio roditeljskim stopama te se bavi pravom. Naime, radi kao odvjetnik u roditeljskom uredu.

Posao

Nakon što je diplomirala, Ingrid se ubrzo i udala te je počela raditi u suprugovom odvjetničkom uredu koji će kasnije nositi naziv Odvjetnički ured Marinović – Antičević.

U SDP se učlanila 1990. godine, te je bila članica Gradskog vijeća Grada Zadra i tu je dužnost obnašala u nekoliko mandata.

Članicom glavnog odbora SDP-a u Zadru postaje 1996. godine, a od 2000. godine obnaša dužnosti saborske zastupnice. Bila je i potpredsjednica odbora za zakonodavstvo, kao i članica odbora za pravosuđe, odbora za ustav, poslovnik i politički sustav te zajedničkog odbora Hrvatske i Europske unije.

Članicom Predsjedništva SDP-a postaje 2001. godine, a od 28.9.2001. pa sve do 23.12.2003. godine Antičević – Marinović je bila ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. Na ovoj je poziciji naslijedila ministra Stjepana Ivaniševića i tu je dužnost obavljala sve do kraja Vladinog mandata.

Nakon toga, do 2006. godine, bila je članica predsjedništva SDPH, a obnašala je i dužnost saborske zastupnice.
Ingrid je i nositeljica plakete Javnobilježničke komore za unaprjeđenje javnog bilježništva. Isto tako, nositeljica je i plakete za antikorupcijsku suradnju.

U Europskome je parlamentu 2012. godine bila hrvatski promatrač. U veljači iduće godine održala je govor na engleskom jeziku na sjednici u Europskome parlamentu kada je ujedno imala i problema s govorom na engleskom jeziku. Snimka njezinog govora izazvala je veliko zanimanje publike kao i brojne komentare na društvenim mrežama. Nakon toga, već idućeg mjeseca, kada je SDP sastavljao popis kandidata za predstavništvo u Europskom parlamentu, Ingrid je izostavljena.

7.6.2016. godine sa 117 glasova u Hrvatskom saboru izabrana je za sutkinju u Ustavnom sudu Republike Hrvatske, te je Ingrid prestala biti članicom SDP-a nakon 25 godina aktivnoga bavljenja politikom.

Najveća postignuća

Ingrid Antičević – Marinović obnašala je dužnost ministrice pravosuđa, a bila je i hrvatska promatračica u Europskom parlamentu.

2016. godine izabrana je za sutkinju u Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*