Igor Bezinović

Igor Bezinović je hrvatski filmski redatelj koji se filmom bavi profesionalno i amaterski. U svojim amaterskim filmskim minijaturama koje stavlja na svoj YouTube, ali i profesionalnim kratkometražnim dokumentarcima, najčešće provlači aktivističke teme. Režirao je petnaestak kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova od kojih je najpoznatiji Blokada – film o studentskom prosvjedu iz 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Obrazovanje

Igor Bezinović diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Privatni život

Rođen je 1983. godine u Rijeci.

Posao

Igor Bezinović se filmom bavi još od svojih srednjoškolskih dana. Snimio je različite tipove kratkih filmova, skečeve, kratke TV forme i spotove. Razlog zbog kojih radi kratke filmove je taj što su jeftini i mogu se realizirati u kratkom vremenu.

Svoje filmske uratke  predstavljao je na u Dokukinu u Zagrebu, na Kino otoku u Izoli u Ljubljani, na Pančevo film festivalu, na Filmskoj rundi u Osijeku te na filmskom festivalu u Puli.

Najpotpunije predstavljanje njegovih radova bilo je u Art Kinu Croatia u Rijeci 2017. godine gdje je javnosti prezentirao svoj filmski rad kompilacijom radova s YouTubea te festivalskih i TV filmova.

Igor Bezinović bio je član Hrvatskog društva filmskih kritičara i kritičarsko iskustvo ga je isto na neki način formiralo kao filmaša. Na svom blogu vodi svoj mini dokumentaristički dnevnik putem kojeg interpretira sve ono što ga zanima, odnosno teme o kojima je snimao i koje će tek snimati u budućnosti.

Bezinović je redatelj mnogih kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova: Natprosječan (2008.), Nepovratno (2009.), Susret (2009.), TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje (2010.), Goli sati (2011.), Blokada (2012.), Samoupravni film (2012.), Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor (2012.), Čekanje (2014.), Vrlo kratki izlet (2014.), Od Kršana do Peroja (2015.), Veruda – film o Bojanu (2015.) i Kratki obiteljski film (2016.).

Godine 2017. snimio je igrani film Kratki izlet koji je polučio uspjeh na mnogih filmskim festivalima.

Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja. Predaje u školi Dokumentarnog filma i asistira na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Najveća postignuća

Igor Bezinović je 2012. godine osvojio nagradu “Oktavijan” za najbolji hrvatski dokumentarac za film Blokada.

Dugometražni igrani film i Bezinovićev prvijenac Kratki izlet nagrađen je Zlatnom Arenom u Puli 2017., i nagradom za najbolji film na Festivalu autorskog filma u Beogradu. Prikazan je na dvadesetak svjetskih filmskih festivala na kojima je osvojio osam nagrada.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*