Ida Štimac

Ida Štimac nova je nada hrvatskog skijanja i za mnoge nasljednica Janice Kosteliće, koja iza sebe ima već brojne medalje na svjetskim natjecanjima. Pobjedom na utrci slaloma dokazala se najboljom slalomašicom za svoje godište.

Obrazovanje

Ida Štimac završila je Osnovnu školu Brajda u Rijeci, a nakon toga je upisala Prvu Sušačku Hrvatsku Gimnaziju. Nikada joj nije bio problem usuglasiti školu i treninge, pa je tako koristila svaku priliku za učenje čak i dok je trenirala na poznatim ski stazama u Europi.

Kako ne bi puno zaostajala za gradivom veliku pomoć imala je od svoje none Vere, umirovljene profesorice hrvatskog jezika. Pomogla joj je nadoknaditi gradivo iz geografije, hrvatskog i povijesti dok se mama pobrinula za fiziku, kemiju i matematiku.

Privatni život

Ida Štimac rođena je 2000. godine u Rijeci u obitelji oca i majke liječnika. Ida ima i starijeg brata Vida. Cijela obitelj je često na putu, kako zbog oca i majke koji često putuju na seminare, simpozije, predavanja tako i zbog skijanja u želji da svi prisustvuju na Idinim natjecanjima koliko je to moguće.

Majka je prije nego što je postala liječnica bila hrvatska reprezentativka u jedrenju, a djed je radio kao učitelj skijanja. Brat Vid se ozbiljno bavio skijanjem pa je potaknuo Idu na iste korake. Na kraju je odustao, ali je Ida nastavila u želji da ostvari vrhunske rezultate.

Ida je imala dvije i pol godine kada je prvi put stala na skije, što nije nimalo čudno s obzirom da joj se majka neko vrijeme bavila skijanjem kao i jedrenjem.

Bez obzira na naporne treninge i puno izbivanja od doma, Ida i dalje održava kontakte s brojnim prijateljima. Jednom je izjavila kako ima tri skupine prijatelja. Jedno su prijatelji iz škole, drugo prijatelji iz reprezentacije, a treće ekipa iz Njivica s otoka Krka.

Poput mnogih drugih skijaša tako i Ida ima rituale s kojima započinje dan prije nego krene skijati. Svaki put prije nego što bi stala na skije znala je poskočiti sa skijama na nogama. Svidjelo joj je zveckanje, pa je tako znala lupiti jednim štapom od drugi. Nakon završene vožnje svaki put se moralo pogledati na semafor.

Posao

Godine 2003. Ida je prvi put stala na skije, bilo je to na popularnom skijalištu Kronplatz. Prvi trener bio je Rodi Štokić, a prvo veliko natjecanje imala je 2007. godine na skijalištu Nassfeld.

Hrvatska kadetska reprezentacija s kojom je Ida ostvarila vrhunske rezultate jedna je od rijetkih u svijetu s pobjedama, a da nema prave staze za treniranje kao što imaju Italija, Austrija, Švicarska i druge zemlje. Ida je sa Samuelom Kolegom, Lanom Zbašnik, Dariom Komšićem i Wiliamom Vukelićem provodila 200 dana godišnje, trenirajući na bijelim padinama širom Europe.

S odličnim rezultatima krenula je u Nassfeldu nakon čega je u finalu CroSki kupa postala prvakinjom Hrvatske u slalomu i veleslalomu.

Zahvaljujući odličnim rezultatima natjecala se na 53. izdanju Topolino kupa, neslužbenog Svjetskog prvenstva u skijanju za kadete gdje je na skijalištu Folgaria u konkurenciji od 400 skijaša iz 48 zemalja osvojila zlato u slalomu s razlikom od četiri sekunde od drugoplasirane skijašice. Bila je najbolja i u slalomu na trofeju Pinocchio.

Idi je slalom jedna od najdražih disciplina gdje koncentracija mora biti na najvišoj razni i gdje se traži dobar balans između preciznosti i tehnike, za razliku od superveleslaloma gdje je težište na brzini.

Najveća postignuća

Ida Štimac poznata je kao članica SKI Kluba Rijeka i Skijaške kadetske reprezentacije s kojom je na međunarodnim natjecanjima osvojila četiri zlatne medalje.

Osvojila je i nagradu “Dražen Petrović” koju dodjeljuje Hrvatski olimpijski odbor za najveću nadu hrvatskog sporta.

Ida je slavila i na utrci slaloma u Passo Monte Croceu i s tim rezultatom dokazala da je najbolja slalomašica u svom godištu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*