Ida Prester

Ida Prester je poznata hrvatska pjevačica, televizijska voditeljica, glasnogovornica projekta “Mini Val” koji promovira mlade rock grupe, a jedno vrijeme je bila i menadžerica za casting u slovenskoj produkcijskoj kući “Komakino”. Po profesiji diplomirana ekonomistica. Prester je pjevačica u bendu “Lollobrigida” koji su na glazbenoj sceni donijeli novi zvuk u kombinaciji disco glazbe s primjesama electro pop trasha.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne i srednje škole u Zagrebu, upisuje Ekonomski fakultet u Zagrebu, na kojemu je i diplomirala.

Nakon Ekonomskoga fakulteta upisuje Fakultet političkih znanosti, na kojemu je završila dvije godine.

Privatni život

Rođena je 22.3.1979. godine u Zagrebu. Ida je još kao dijete rušila tabue u obitelji, bila je znatiželjna i hiperaktivna. S godinu i pol mlađim bratom, Jankom, Ida ima poseban odnos, a kako sama kaže, vjeruje da je to zbog toga što ga je spasila jednoga ljeta na moru. Tada je imala samo pet godina, a on nije znao plivati. Taj trenutak joj je poseban, jer je to prvi put da je učinila veliku stvar i djelo.

Kada je završila Ekonomski fakultet u Zagrebu našla se, kako sama kaže, nespremna, u svijetu odraslih gdje su svi počeli očekivati da će se zaposliti. Nakon prvoga razgovora za posao, gdje su je odbili jer im nije trebao netko kreativan, kakva je ona, odlučila je otići u Njemačku, u Köln na dvije godine. Tamo se upoznala s posve drukčijim mentalitetom ljudi i kulturom.

Nakon života u Njemačkoj, odlučila se vratiti u Hrvatsku gdje je po povratku osnovala bend. Svoga supruga, srpskog poduzetnika Ivana Peševskoga, upoznala je na glazbenom festivalu EXIT, u Novom Sadu. U vezi su od srpnja 2012. godine, a vjenčali su se u rujnu 2013. godine u Beogradu. Ida je tada bila u četvrtom mjesecu trudnoće s prvim djetetom, Rokom.

Prvo dijete Ida je rodila u veljači 2014. godine.

Nakon života u Zagrebu, Ida nakon vjenčanja seli u Beograd sa svojom novom obitelji.

Drugo dijete, sina Ria, rodila je 15.11.2016. godine.

Otkrila je da je prije nego je postala majka živjela prilično neurednim životom, gdje je slobodno vrijeme provodila spremajući kofere i putujući, a nakon što je dobila djecu, Ida je sve prilagodila njima, kako sama kaže, naglo je odrasla.

Posao

Ida se oduvijek htjela baviti glazbom, ali kako sama kaže, nikada nije imala dovoljno hrabrosti da se u životu samo s glazbom bavi. Kada se vratila iz Njemačke, Ida je 2003. godine odlučila oformiti glazbeni sastav “Lollobrigida”. Cijela priča je krenula 2003. godine kada je Ida odlučila podijeliti demo CD alternativnim ljudima s glazbene scene. Ida je ujedno i autorica tekstova i glazbe, sama je izvodila instrumentalne i vokalne dionice. U to vrijeme se pridružuje Natalija Dimičevski i njih dvije nastupaju kao glazbeni dvojac. Dolaskom Natalije, mijenjaju ime benda u “Lollobrigida Girls”.

Godine 2004. uspjele su napuniti zagrebački Studentski centar i nedugo nakon toga im se otvaraju vrata za ozbiljnijim glazbenim radom kada su potpisale ugovor s izdavačkom kućom “DOP Records/Menart”. Iste godine su nastupile na trećem Zagreb Prideu. U rujnu iste godine izdale su prvi singl “Party” koji je ubrzo postao popularan među slušateljima. Pjesma se često puštala na radijskim stanicama, televizijskim programima i slično. U svibnju 2005. godine izdale su prvi album “Cartoon explosion” na kojem su se našle pjesme poput “Igračka”, “Party”, “Plastic kiss”, “Electronic blue”, “Ružna djevojka” i druge. Album su promovirale koncertom u zagrebačkom KSET-u, gdje im je predgrupa bilo ženski hip-hop dvojac iz Srbije “Bitcharke na travi”. Za taj album Ida ističe da je to tinejdžerski album u kojem su teme prvih zaljubljivanja, sukoba s pubertetskim egom i prve svađe s vršnjacima.

Sve do 2006. godine Ida i Natalija su koristile računalnu podlogu kao jedinu glazbenu podlogu, ali nakon što je Natalija napustila sastav u bend se uvode ‘živi’ instrumenti.

Cijela priča s ovim glazbenim sastavom je zanimljiva, jer su se članovi stalno mijenjali, Ida je jedina koja je cijelo vrijeme stalna. Sastav tada mijenja ime u “VIS Lollobrigida” i odmah započinju raditi na autorskim pjesmama. Prije izlaska albuma, promovirali su svoje pjesme na televizijskim programima.

Godine 2006. objavljen je singl “Moj dečko je gay”, pjesma je nastala po osobnom iskustvu Ide, u to vrijeme je bila u vezi s dečkom koji je spoznao da je gay, kako bi nadomjestila osjećaj koji je nastao nakon te informacije, odlučila je napisati pjesmu.

Godine 2008. objavili su album “Lollobrigida Incorporated”. Iste godine u bend su se priključila tri Slovenca, Keemar, David i Jernej, tako je sastav postao hrvatsko-slovenski bend. Promovirali su ga u zagrebačkom klubu “Tvornica”. U lipnju 2010. godine objavili su singl “Bivša cura”, a nedugo nakon toga su izdali i video spot za tu pjesmu u režiji Maide Strabović. Iste godine je na MTV-u premijerno prikazan njihov spot za pjesmu “Seks on TV, seks on the radio”. Video spot za pjesmu “Ja se resetiram”, koji će se kasnije naći na trećem albumu, sniman je isključivo kamerom mobitela.

U siječnju, 2012. godine promoviran je treći album “Pilula”. Promocija albuma je bila u zagrebačkom klubu “Tvornica”. Treći album je, za razliku od prva dva, dosta ozbiljnije tematike, nije više tematika o tinejdžerskim problemima, sada su, kako je Ida rekla, naglasak na problemima odraslih.

Od 2017. godine Ida je u bendu “MAiKA”  koji je spoj punka, folka i indiea. Te iste godine objavili su prvi singl “River Sava”.

Pored toga što je bila aktivna na glazbenoj sceni, Ida je vodila emisiju na HRT-u “Dan za danom” i popularnu tinejdžersku emisiju “Briljanteen”. Surađivala je u emisiji “Direkt”, također je snimala priloge za emisiju “Dobro jutro Hrvatska”.

Bila je glasnogovornica projekta “Mini Val”, koji je radio na promociji mladih u rock glazbi, a radila je i kao casting menadžerica produkcijske kuće iz Slovenije “Komakino”.

Najveća postignuća

Godine 2009. sastav je pobijedio u natjecanju za nagradu “Best Regional Act Award”. Nagradu im je u Berlinu uručio Momčilo Bajagić Bajaga.

Godine 2013. glazbeni portal “Popboks”, na osnovu glasova čitatelja, proglasio je njihov treći album “Pilula” najboljim albumom u 2012. godini. Nakon sedam uzastopnih sudjelovanja na popularnom festivalu “EXIT” u Novom Sadu, Lollobrigida je postao zaštitni znak za Elektrana pozornicu na tom festivalu.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*