Hrvoje Kovačević

Hrvoje Kovačević istaknuti je hrvatski pisac, rodom iz Požege. Proslavio se serijalom romana za djecu “Tajna…”. Nagrađivan je za roman, ali i za dramski tekst. Iako su mu djeca najvjernija i najiskrenija publika, piše i romane i drame za odrasle. Riječ je o svestranom književniku, koji se okušao i u izradi animiranih filmova, karikatura i slikovnica, ali i u marketingu, iako je zapravo diplomirani arhitekt. Voli rad s djecom u kojima nalazi nepresušan izvor inspiracije.

Obrazovanje

U rodnoj je Požegi pohađao osnovnu i srednju školu. 1985. godine upisuje Arhitektonski fakultet u Zagrebu. Nakon diplome, zakoračio je u marketinške vode

Nakon godina traženja, ipak se posvetio pisanju – svom hobiju i ljubavi koja ga je pratila kroz sve školske dane. Odlučio se posvetiti književnosti i dramskoj umjetnosti.

Privatni život

Hrvoje Kovačević rođen je u Požegi 27.1.1966. godine. Nakon studija i života u Zagrebu, skrasio se u Stubičkim Toplicama, gdje i danas stvara svoj književni opus.

Oženjen je i ima dvoje djece. Upravo u njihovoj igri i pričama pronalazi inspiraciju za mnoge dječje romane, koje je napisao i koji će tek nastati. Više voli pisati za djecu, jer, po njegovim riječima, dječja mašta dopušta da se lakše poistovjete s likovima o kojima piše, ali djeca naposljetku i više čitaju nego odrasli.

Posao

Uz školovanje, bavio se amaterskim filmom. Snimio je tri animirana i jedan kratki igrani film. Okušao se i u crtanju karikatura za niz novina, kao što su: “Studentski list”, “Polet”, “Oko”, “Sportske novosti”, “Revija SN” i “Start”.

U jednom duljem periodu života, nakon diplome, radio je u marketinškoj agenciji, ali je poziv umjetnika prevagnuo i Hrvoje se, 2002. godine odlučuje profesionalno baviti pisanjem.

Još za vrijeme studiranja, svoje dvije burleske nudio je raznim kazalištima u Zagrebu, ali bez uspjeha. Prvi put je njegov tekst objavljen u časopisu “Plima” 1993. godine, nakon čega počinje pisati priče za djecu u “Modroj lasti”.

Prvi roman “Tajna ribljeg oka” objavljuje 1996. godine. To je djelo koje je, uz još četiri dječja romana iz njegovog dosadašnjeg opusa, uvršteno u školsku lektiru.

Objavio je i nekoliko kriminalističkih romana za odrasle. Osim toga, napisao je i pedesetak priča o periodici, nekoliko drama i scenarija. Važno je i izdvojiti njegovu suradnju s radijskim i televizijskim programima.

Vodio je Male tribine Društva hrvatskih književnika. Radi se o projektu gdje djeca upoznaju svoje omiljene književnike. Upravo je sličnim susretima, kroz razgovor s djecom, pronalazio inspiraciju za svoje romane.

Njegova ljubav prema radu s djecom, vidljiva je i po tome redovito vodi i pokreće kreativne radionice pisanja drama i krimića za djecu.

Najveća postignuća

Nakon što se 2002. godine odlučio za karijeru profesionalnog pisca, prima prestižnu nagradu za književnost “Grigor Vitez” za roman “Tajna crne kutije”. Drugo priznanje za književno djelo bila je nagrada “Sfera” za dramu “Profesionalna deformacija”.

Poznat je po serijalu od jedanaest dječjih i jednom romanu za odrasle, koje povezuje riječ “tajna” u njihovim nazivima. Time je htio zaintrigirati čitatelje i istaknuti se, što mu ej i pošlo za rukom.

Njegov bogat književni opus krase većinom djela za djecu: romani, zbirke priča, slikovnice i drame. Također, piše i romane i drame za odrasle.

Pisao je dramske tekstove i scenarije za televizijsko i radijsko izvođenje, kao na primjer scenarij za seriju “Bumerang” Daniela Kušana.

Autor: M.Z.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*