Goran Bogdan

Goran Bogdan je jedan od hrvatskih najpopularnijih i najtraženijih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca koji je ostvario zavidnu karijeru i u inozemstvu. Poslije velikog uspjeha domaće romantične komedije “Sonja i bik” koju je pogledalo više od 100 tisuća gledatelja u hrvatskim kinima, Bogdan postaje najzaposleniji hrvatski glumac. Brojne uloge ostvario je u nizu televizijskih i filmskih uloga: “Cimmer fraj”, “Odmori se, zaslužio si”, “Mamutica”, “Zabranjena ljubav”, “Bitange i princeze”, “Iza stakla”, “Majstori”, “Broj 55”, “Neke druge priče” i druge. Brojne zapažene uloge ostvario je i u predstavama Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM).

Obrazovanje

Goran Bogdan je osnovnu i srednju školu pohađao u Širokom Brijegu.

Nakon srednje škole, u Zagrebu je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, a usporedno je upisao i prometni fakultet na kojem je završio tri godine.

Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu upisao je 2005. godine i diplomirao 2012. godine.

Privatni život

Goran Bogdan rođen je 2.10.1980. godine u Širokom Brijegu. Goranov otac Šimun je profesor na Strojarskom fakultetu u Mostaru, a majka Milka je profesorica matematike u Srednjoj strukovnoj školi Široki Brijeg. Ima tri brata i dvije sestre koji su poput roditelja odabrali tehnička i prirodnjačka zanimanja.

Kada je došao u Zagreb studirati ekonomiju, Goran je imao nejasnu ljubav prema makroekonomiji misleći da će se tim poslom baviti do kraja života, no ipak se naposljetku odlučio za glumu. Za vrijeme studiranja otkrio je kazalište i u kulturnom centru na Peščenici pridružio se amaterskoj dramskoj skupini Gaudeamus. Kako je beskrajno uživao u glumi katkad bi istovremeno glumio u više amaterskih glumačkih družina. Njegovi roditelji nisu na početku bili oduševljeni Goranovim izborom glumačkog posla zbog pretjerane brige za njegovu dobrobit, no s vremenom su prihvatili njegovu ljubav prema glumi.

Goran se počeo baviti glumom već u srednjoškolskim danima, jer su ga filmovi osvojili još kao dijete, a s 15 godina radio je u videoteci i to mu je bio prvi ostvareni san. Kao 16-godišnjak imao je svoj rock bend i svirao je gitaru, a bend “Luni Megumi”kojeg je osnovao s glumicom Ivanom Roščić djeluje čitavo vrijeme. Stoga, slobodno vrijeme rado koristi za probe koje ima s bendom. Jedan od omiljenih načina opuštanja su mu knjige koje voli kupovati i čitati, kao i gledanje filmova. Premda mnogo voli raditi, u privatnom životu sve mu više odgovara mir.

Laskav kompliment seks simbola kojeg je stekao zahvaljujući svojoj popularnosti nije ga uobrazio pa čak niti titula Muškarca godine koju mu je dodijelio “Playboyev” ženski žiri, a o svom intimnom životu i ljubavnim vezama ne voli govoriti u javnosti.

Bio je u vezi s Lanom Klingor, a od 2013. godine u vezi je s djevojkom Antonelom Franković.

Posao

Goran Bogdan je na samom početku svoje glumačke karijere glumio u studentskim filmovima redatelja Ivana Livakovića i dugih, prihvaćao angažmane u sapunicama, a za profesionalni film najprije ga je otkrio Dejan Šorak koji mu je dao vrlo zapaženu karakternu epizodu u tragikomediji “U zemlji čudesa”.

Goran Bogdan je od 2010. stalni član Zagrebačkog kazališta mladih gdje je ostvario niz uloga u predstavama koje su izvođene širom svijeta: “Hamlet”, “Koko u Parizu”, “Put oko svijeta u 80 dana”, “Gulliverova putovanja”, “Pismo Heineru Mulleru”, “Ružno pače” i mnoge druge. Osim uloga u ZKM-u, glumio je i u predstavama: “U zemlji čudesa”, “Pir malograđana”, “Pijani proces”, “Pillowman”, “Osvrni se gnjevno” itd.

Iza sebe ima niz televizijskih i filmskih uloga, no posebnu pažnju filmske javnosti privukao je ulogama u filmskom omnibusu “Neke druge priče” (2010.) u segmentu Hrvatska priča, “Sonja i bik” (2012.) i “Broj 55” (2014.). Uloge je ostvario i u filmovima: “Svećenikova djeca” (2013.)”Takva su pravila” (2014.), “”Naša svakodnevna priča” (2015.), “Imena višnje” (2015.), “Sve najbolje” (2016.), “Goran” (2016.), “Transmania” (2016.), “Agape” (2017.) itd. Ovaj glumac je rekorder po broju uloga na Pulskom filmskom festivalu. Glumačku ulogu ostvario je i u srpskoj seriji “Senke nad Balkanom” redatelja Dragana Bjelogrlića.

Nakon što ga je zavoljela domaća publika, Bogdan je osvojio i svjetsku publiku. Igrao je glavnu ulogu u francusko-britanskoj kriminalističkoj seriji “The last Panthers” (2015.), a oduševio je i ulogom u hvaljenoj i popularnoj trećoj sezoni serije “Fargo” (2016.) u kojoj glumi uz zvijezdu Ewanu McGregoru, a koju potpisuju braća Joel i Ethan Coen. Također, dobio je uloge i na projektima za film “We didn’t talk about the end” (2018.) američke redateljice Kayle Gwyneth Morrissey, komediji “All inclusive” koja je nastala u švedsko-hrvatskoj koprodukciji, te u britanskoj drami “Giantland”.

S kumom Nikolom Galićem pokrenuo je West Herzegowina Fest koji predstavlja reprezentativan spoj mladog filma i nove glazbe.

Na Sarajevskom filmskom festivalu 2017. bio je član žirija.

Najveća postignuća

Na filmskoj reviji Kazališne akademije “Frka” 2007. Goran Bogdan proglašen je za najbolju mušku ulogu u filmu “Za stolom”.

Na dodjeli kazališnih nagrada od portala teatar.hr od strane publike 2013. proglašen je za glumca godine.

Za film “Sonja i bik” nagrađen je u Indiji 2013. za najboljeg glumca u filmu.

Uloge u europskom TV-projektu godine “The last Panthers” i trećoj sezoni svjetski popularnog serijala “Fargo” koji je osvojio prestižne nagrade.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*