Goran Bare

Goran Bare je hrvatski glazbenik, karizmatični frontmen rock grupe Majke koja djeluje od 1984. godine. Mišljenje javnosti o Goranu Baretu je podijeljeno, za jedne on je autodestruktivan tip i narkoman, dok ga drugi smatraju velikanom rock’n’rolla čije su pjesme rezultat njegovih bolnih životnih iskustava.

Obrazovanje

U osnovnoj školi je bio odličan učenik, a kasnije u pubertetu škola mu je prestala biti zanimljiva. Nije imao priliku školovati se na fakultetu, a kako sam kaže nije mu žao zbog toga što je već od svoje dvanaeste godine, kada je vidio koncert Rolling Stonesa iz Pariza znao da želi biti glazbenik.

Privatni život

Rođen je u Vinkovcima, 16.8.1965. godine kao drugo dijete u siromašnoj radničkoj obitelji. Ima sestru koja je šest godina starija. Odrastao je na ulici i kaže da je sve što zna naučio tamo, a ne od roditelja koji su većinu vremena provodili na poslu.

Ovisnost o drogama ali i alkoholu provlačila se većinom njegovog života. U vrijeme kada osniva bend Majke, Goran Bare je već bio ovisnik o teškim drogama.

1993. godine oženio se dugogodišnjom djevojkom Mirjanom koja mu je godinu dana kasnije rodila sina Mirana. U to vrijeme Goran započinje liječenje po drugi put i u ljeto 1995. godine ga uspješno završava. To je trajalo kratko jer u prosincu iste godine od predoziranja umire njegova supruga koja je u prošlosti i sama bila ovisna o heroinu, nakon čega se on opet vratio drogama i alkoholu. Danas Goranov sin Miran živi u Vinkovcima s njegovim roditeljima.

Dvije godine nakon suprugine smrti Goran je upoznao Tamaru Baričević s kojom se oženio 2000. godine i uz njezinu podršku je po treći put započeo liječenje od alkohola i heroina. Od Tamare se razvodi 2009. godine smatrajući da je taj brak bio pogreška jer nije sklopljen iz pravih razloga nego se oženio iz poštovanja prema njoj jer je bila uz njega kad mu je bilo teško.

Kratko vrijeme je bio u vezi s novinarkom Željkom Matković. Jednom prilikom je tijekom svađe između njih dvoje došlo do fizičkog obračuna nakon čega je Bare završio u zatvoru i tamo proveo 20 dana. Kaznena prijava protiv njega je na kraju bila odbačena jer nije postojala osnovana sumnja da je počinio nešto za što bi ga se moglo teretiti.

Posao

Još kao dijete, dok je na sestrinom gramofonu preslušavao ploče Stonesa i Beatlesa znao je da se jednog dana želi baviti glazbom. Prve bendove je počeo okupljati s prijateljima iz razreda, nastupajući u školi. Prvi veći nastup je imao s petnaest godina kada je s prijateljem Marinom Pokrovcem osnovao “Duo debili” i nastupili su u vinkovačkom Domu omladine pred oko tisuću ljudi. To je ujedno bilo i razdoblje kad prvi put dolazi u doticaj s teškim drogama.

Godine 1984. Goran sa svojim najboljim prijateljima Marinom Pokrovcem, Nedjeljkom Ivkovićem, Željkom Mikulićem i Goranom Dujmićem osniva grupu Majke. Vijest o odličnom novom rock bendu proširila se svjetlosnom brzinom, a 1986. godine su održali prve važnije svirke u Beogradu i Zagrebu gdje ih je uočio nezavisni izdavač Zdenko Franjić. Ponudio im je suradnju i Majke su snimile prvi promo materijal naziva Majke zauvijek za njegovu nezavisnu etiketu Slušaj najglasnije.

1989. godine pojavili su se na Franjićevoj kompilaciji Bombardiranje New Yorka što je bio san svih mladih bendova na početku karijere. Godinu dana kasnije, pri povratku s probe benda, došlo je teške prometne nesreće u kojoj su poginula Goranova dva prijatelja s gitaristom Majki Marinom Pokrovcem. Taj događaj je prekinuo rad benda neko vrijeme, a Goran Bare se seli iz Vinkovaca u Zagreb i pada u sve veću ovisnost o heroinu.

Majke su 1990. godine objavile prvi službeni album Razum i bezumlje kojeg su domaći kritičari proglasili rock albumom godine. Uskoro je počeo rat i originalna postava benda se rastala i više nikad nisu nastupali u tom sastavu. 1991. godine Bare stvara Hali Gali Halida, pseudonim pod kojim je izvodio parodije na narodnjake. Tih nekoliko pjesama bile su objavljene na singlu Vo-zdra i kaseti Samo za tebe.

1992. godine Goran Bare okuplja Majke ali ovaj put u novom sastavu kojeg su osim njega činili i Željko Mikulić, bubnjar originalnog postava Majki te Zoran Čalić i Jurica Nižić. U ljeto iste godine snimaju drugi album Razdor kojeg su obilježile pjesme Budi ponosan, Krvarim od dosade i Mršavi pas. Nedugo nakon objavljivanja Razdora objavili su i treći album, Milost. U sljedećih nekoliko godina izdali su još par albuma – 1996. godine album Vrijeme je da se krene, 1997. live album Život uživo i 1998. godine Put do srca sunca.

2000. godine Goran Bare započinje samostalnu karijeru i nastupa s pratećom grupom Plaćenici i u tom razdoblju je izdao dva albuma. Prvi samostalni album Izgubljen i nađen je bio nagrađen Porinom za rock album godine. S tog albuma je potekao hit Put ka sreći kojeg je 2009. godine bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović iskoristio u svojoj predsjedničkoj kampanji. S grupom Plaćenici, Bare je 2002. godine snimio drugi album naziva 7 na kojemu je prevladavao soul, blues i country zvuk. 2006. godine je izdao posljednji solo album Srce, koji je bio ocijenjen kao najslabiji u njegovom impresivnom opusu.

Nakon osam godina stanke, grupa Majke je 2007. godine bila opet na okupu, uslijedio je povratnički koncert, godinu dana kasnije su objavili album Unplugged i ponovno su počeli svirati diljem Hrvatske. 2011. godine, opet u izmijenjenom sastavu Majke izdaju album Teške boje, za koji se može reći da je jedan od najboljih rock albuma u Hrvatskoj.

Najveća postignuća

Iako javnost o njemu ima podijeljeno mišljenje jedno je sigurno, Goran Bare je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj glazbenoj sceni.

S prvim samostalnim albumom je dobio Porina za rock album godine, a na Porinu 2012. godine album Teške boje Gorana Bareta i benda Majke bio je nominiran u jedanaest kategorija. Od toga su osvojili šest nagrada – za najbolji video broj, za najbolji aranžman, najbolju izvedbu grupe s vokalom, najbolji album rock glazbe, pjesmu godine i hit godine.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*