Gari Cappelli

Gari Cappelli poznat je kao jedan od saborskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice, gradonačelnik Malog Lošinja i ministar turizma.

Obrazovanje

U Malom Lošinju je išao u srednju pomorsku školu, a nakon toga je diplomirao u Rijeci na Pomorskom fakultetu.

Privatni život

Obitelj Garija Cappellija podrijetlom iz Italije, mjesta Padove živi na Lošinju već nekoliko generacija. Iako mu je skoro cijela obitelj iz Italije, baka je porijeklom iz Austrije.

Otac Garija Cappellija osnivač je zajednice nacionalne manjine dok je majka porijeklom s otoka Ilovika. Ime je dobio prema hollywoodskom glumcu Gary Cooperu. Na Lošinju su tada postojala samo dva Garija, on i susjed koji je dobio ime po njemu.

Gari se u slobodno vrijeme voli baviti nogometom, a iako je navijač NK Dinamo, on i dalje bodri NK Lošinj čiji je predsjednik. Voli odlaziti na njihove treninge, a najviše juniorske. Mnogi ga opisuju kao osobu koja ne bježi od novinara, iskren je i ne boji se iznijeti svoje mišljenje.

Posao

Prije nego što se počeo baviti politikom Gari je kratko vrijeme radio u Jadranskim luksuznim hotelima, a nakon toga se posvetio obiteljskoj turističkoj agenciji.

U vrijeme raspada Jugoslavije Gari je radio u podružnici turističke agencije Kompas, a nakon što su je Slovenci stavili na prodaju, obitelj Cappelli se odlučila na prodaju. Agencija još uvijek radi, ali Gari zbog političkih funkcija više nema veze s njom.

U Hrvatsku demokratsku zajednicu učlanio se tijekom devedesetih, kada je 1992. godine postao šefom gradskog odbora HDZ-a u Malom Lošinju nakon čega je ubrzo napredovao do županijskog odbora stranke.

Iz izvora bliskih stranci jasno je kako se radi o čovjeku kojeg cijene unutar HDZ-a, budući da duži niz godina djeluje u Primorsko-goranskoj županiji koja se smatra jakom utvrdom SDP-a.

Neko je vrijeme radio u Ministarstvu vanjskih poslova, a zbog odličnog znanja talijanskog jezika otišao je u Generalni konzulat u Trst gdje je bio zadužen za gospodarsku suradnju.

Godine 2005. kandidirao se za gradonačelnika Malog Lošinja koji se uz njega kao gradonačelnika prometnuo u otok vitalnosti postavši tako glavna otočna destinacija u Hrvatskoj. Jedno je vrijeme bio i saborski zastupnik u periodu od 2008. do 2011. kada je obnašao dužnost predsjednika Odbora za turizam.

Najveća postignuća

Zahvaljujući upravo Gariju, na Lošinju i području lošinjskog arhipelaga potaknut je razvoj destinacijskog menadžmenta za turizam preko cijele godine.

Turistička zajednica Malog Lošinja pod njegovim je vodstvom postala punopravna članica Mreže znanja te pridružena članica Svjetske turističke zajednice. Grad Mali Lošinj je s vremenom pokazao kooperativnost u donošenju plansko prostorne dokumentacije.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*