Furio Radin

Furio Radin poznat je kao hrvatski saborski zastupnik talijanske manjine i predsjednik odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Smatra se jednim od najdugovječnijih saborskih zastupnika koji je radio i na obilježavanju 50. obljetnice pobjede antifašističke koalicije.

Obrazovanje

Nakon osnovne i srednje škole, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer psihologija. U vrijeme studiranja, bio je član Saveza socijalističke omladine Hrvatske te se tamo brinuo za znanstvenu aktivnost mladih. Danas ima doktorat iz psihologije.

Privatni život

Furio Radin rođen je 1.6.1950. godine u Puli. Njegov otac bio je novinar po zanimanju.

Furinova supruga Helena Štimac Radin poznata je kao ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH. Prije toga bila je predstojnica istog ureda, članica HSLS-a, a 5 godina se nalazila na čelu Odbora za ljudska prava Liberalne stranke.

Furio i Helena su kao dio znanstvenoistraživačke skupine u Institutu za društvena istraživanja, suautori knjige “Mladi: problem ili resurs”. Osim njih na popisu autora nalaze se Dunja Potočnik, Vlasta Ilišin i Dejana Bouillet.

Furio iz prvog braka ima dvije kćeri. Jedna od njih, Petra Radin, osnovala je zagrebačku Tvornicu lutaka te već godinama režira dječje predstave i radi s djecom. Petri je od strane Ministarstva kulture bilo ponuđeno da režira kulturno-umjetnički program vojnog mimohoda povodom dvadesete obljetnice Oluje, vojno-redarstvene akcije, u Zagrebu 4.8.2015. godine.

Brat Furia Radina poznat je kao predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije u Hrvatskoj.

Posao

Radin je u saboru aktivan od 1992. godine. Godinu kasnije postaje član Županijske skupštine Istarske županije i ostaje na toj poziciji do 2001. 2000. godine postao je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. 2011. učlanjuje se u IDS – Istarski demokratski sabor.

Tad mu je bio potreban samo jedan glas jer je bio jedini zastupnik talijanske manjine, ali je ipak dobio 3067 glasova. Poznat je po sukobu s Damirom Kajinom, bivšim članom IDS-a. Za vrijeme lokalnih izbora za župana Istarske županije, Radin mu je rekao da ne zna talijanski i da zbog toga neće dobiti glas talijanske manjine.

Sukobio se i s Hasanbegovićem jer ga je ovaj optužio da je reketario Vladu kako bi izvukao novac iz Ministarstva kulture. Hasanbegović je tada rekao da smatra da manjine ne bi trebale biti zastupljene u tom ministarstvu.

Savjetnik predsjednika Josipovića, Siniša Tatalović, predložio je da treba ukinuti posebnu izbornu jedinicu za manjine te da njihovim predstavnicima treba oduzeti pravo glasovanja što se tiče proračuna i povjerenja vladi. Furio Radin to je odbio uz riječi da bi tada predstavnici manjina bili samo zastupnici za otpad.

Radin je bio zamjenik člana izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a i član Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Član je novinske izdavačke kuće talijanske manjine Edit koja izdaje popularan list La voce del popolo.

Radin je poznat po tome što uživa potporu talijanske manjine u Hrvatskoj, a uz to ima titulu najdugovječnijeg zastupnika u Hrvatskom saboru.

Događaj o kojem se najviše pisalo bio je kada je Furio Radin najavio posjet Gianfranca Finija, “reformiranog fašistu” 21.9.2010. godine na 90. obljetnicu Mussolinijevog posjeta Puli.

Najveća postignuća

Radin je radio na obilježavanju 50. obljetnice pobjede antifašističke koalicije u Europi i svijetu.

U sklopu održavanja talijanskog Dana Republike 2014. godine, Radin je primio priznanje Red talijanske zvijezde, s počasnom titulom “Cavaliere di Gran Croce”.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*