Franjo Dijak

Franjo Dijak je hrvatski glumac rođen 2.6.1977. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti 2003. godine u Zagrebu, a član je glumačkog ansambla GDK “Gavella” od 2007. godine.

Obrazovanje

Franjo je prilikom jednog intervjua istaknuo kako je sasvim slučajno postao glumac, a najviše je na to utjecao susret s Vladom Krušićem iz Učilišta ZKM-a (Zagrebačkog kazališta mladih) koji je tada testirao đake po dramskim grupama u osnovnim školama.

Franjo je polazio srednju Ekonomsku školu, a uz to je polazio i srednju školu za glumu. Tijekom školovanja upoznao je puno ljudi, a 1995. godine je s nekim zajedničkim polaznicima škole glume upisao Akademiju dramskih umjetnosti. Tijekom studiranja snimali su studentske filmove, zajedno učili, izlazili.

Privatni život

O Franji se jako malo može saznati o privatnom životu, a u intervjuima najviše govori o poslu. Veoma rijetko daje intervju ili pristaje na razgovor. Sam je izjavio u jednom intervjuu kako tako možda štiti svoju privatnost, ali i da se možda pomalo srami.

Posao

Franjo Dijak je već na 3. godini Akademije započeo s glumom u predstavi “Gospođica Julija” pod režijom Jerneja Lorencia iz Maribora. Predstava se odvijala u GDK Gavella. Nakon nekog razdoblja počeo je glumiti u kazalištu “Exit” i predstavi “Istok” te je tako bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg mladog glumca.

U Exitu je glumio s Matkom Ragužom, Dariom Lorenci, Jankom Rakošem, Hrvojem Kečkešom i tako nekih 6 godina. Predstave koje je tamo odigrao bile su: “Istok”, “Igre u dvorištu”, “Noževi u kokoškama”, “Adrian Mole” i tako dalje. U isto vrijeme radio je u Sloveniji s Jernejem Lorencijem, snimali filmove s redateljem Antoniem Nuićem, radili u ITD-u ( Teatar&TD). U Varešu (BiH) se snimao film 2005. godine “Sve džaba”, a glavne uloge je između ostalih nosio i Franjo Dijak.

Radi u kazalištu kao glumac, ponekad se nađe i neka serija ili film na televiziji, a najnovija nagrada koju je dobio za mušku ulogu u filmu “Goran” u režiji Nevija Marasovića, koja se odvija u Gorskom kotaru. Osim Franje, likove u filmu tumačili su i drugi poznati glumci, poput: Bojana Navojca, Filia Križana, Ive Krajnc, Nataše Janjić, Gorana Bogdana itd. Film je realiziran uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra.

Drugi glumci Franju doživljavaju kao jako radišnog i posvećenog poslu. Jedan od glumaca – Lukas Nola u jednom intervjuu spominje da je stalno htio raditi s Franjom i kad je imao priliku, tijekom priprema za jedan film shvatio je da je Franjo taj koji ako treba i cijeli dan prolazi tekst i radnju koju treba odglumiti.

Od 2007. godine nalazi se u stalnom angažmanu Gavelle, a najpoznatije predstave koje je izveo i izvađa su: “Četvrta sestra”, “San ivanjske noći”, “Fine mrtve djevojke”, “Zločin i kazna”, “Amadeus” i “Otello”. Pronašao se u svakoj ulozi, ali najbolje ga zanima ona uloga Raskoljnikova u “Zločinu i kazni”.

Smatra da je i glumac radnik, nema tu mjesta nekom posebnom držanju i da čovjek uvijek treba raditi. Glumac je angažiran i dosta puta izvan kazališta Gavella, poput Satiričkog kazališta Kerempuh, Teatar&TD, Teatar EXIT, Hrvatsko narodno kazalište.

Osim u kazalištima, glumac se okušao i u filmovima poput: “Karaule”, “Iza stakla”, “Majka asfalta”, “Ljudožder vegetarijanac”, “Koko i duhovi”, “Crnci”, “Metastaze”… Najčešće ga redatelji sami zovu i angažiraju za neku ulogu jer misle da bi on to dobro odigrao.

Glumio je u filmovima: “Srce nije u modi”, “Kraljica noći”, “Vratite im Dinamo”, “Sex, piće i krvoproliće”, “Lopovi prve klase”, “Karaula”, “Sve džaba”, “Pravo čudo”, najnoviji film “Goran” koji će uskoro biti prikazan. Na TV emisijama sudjelovao je u “Žutokljuncu” – emisiji za predškolsku i školsku djecu te filmu “Veliko spremanje”.
Samo neke od značajnijih predstava u kojima je glumio: “Gospođica Julija”, “East”, “Igre u dvorištu”, “Komadi”, “Alisa iza kompjutera”, “Noževi u kokošima”, “Shopping and fucking”, “Žaba” i mnogim drugima.

Najveća postignuća

Dobio nagradu na Festivalu Malih scena u Rijeci, kasnije 2005. godine dobio je nagradu Hrvatskog glumišta kao najbolji mladi glumac.

U filmu “Goran” sudjeluje i glumi kao glavni junak, a film osvaja svjetsku premijeru. Franjo u ovom filmu glumi taksista koji ima slijepu ženu Linu, dok mu drugi predlažu i upliću se u njegov život. Lik bezbrižnog i jednostavnog lika, Franji je savršeno odgovarao te je dobio nagradu Cheval Noir na Filmskom festivalu “Fantasia” u Montrealu 2016. godine za najbolju mušku ulogu.

Fantasia Filmski festival je proglašen kao najveća, najutjecajnija i najpopularnija manifestacija žanrovskog filma u Sjevernoj Americi, s posjetom od više 100 000 gledatelja. Franjina konkurencija za ovu nagradu bio je Mel Gibson s ulogom u filmu “Blood Father”.

Autor: A.Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*