Emil Glad

Emil Glad poznati je hrvatski glumac koji je ostvario velike kazališne, televizijske i filmske uloge. Ovaj dugogodišnji član Dramskog kazališnog ansambla Gavella svoju najpoznatiju ulogu ostvario je u seriji “Smogovci” u kojoj je glumio ujaka Fleka. Isto tako, poznat je i po ulozi Franje u humorističnoj seriji “Naši i vaši”.

Obrazovanje

Učiteljsku školu Glad je završio u Slavonskom Brodu 1949. godine, a glumu je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti 1954. godine.

Privatni život

Emil je rođen u Novoj Kapeli 25.6.1929. godine.

Umro je u Zagrebu 28.8.2009. godine u 81. godini života nakon borbe s dugom i teškom bolešću.

Posao

Članom Gradskog dramskog kazališta Gavella postaje 1954. godine pa sve do 1999. godine kada odlazi u mirovinu.
Prvu filmsku ulogu odigrao je 1960. godine kada je glumio u filmu “Oko božje”, a iste je godine glumio i u filmu “Ženidba”. Godinu dana kasnije ostvario je ulogu u filmu “Carevo novo ruho” u kojemu je utjelovio lik komornika. U filmu “Arina” glumio je 1963. godine, a u “Srećnom slučaju” glumio je 1965. godine.

1967. godine Glad je glumio u filmu “Četvrti suputnik”, kao i u “Brezi”. U filmu “Overnjonski senatori” glumio je 1970. godine, a iste je godine ostvario i ulogu Kolumba u seriji “Naše malo misto”, dok je iduće godine glumio u seriji “Kuda idu divlje svinje”.

Ulogu u filmu “Nož” ostvario je 1974. godine, a iduće je godine glumio u filmu “Seljačka buna 1573.” te u seriji “Vrijeme ratno i poratno”.

U seriji “Nikola Tesla” glumio je 1977. godine, a godinu dana kasnije ostvario je uloge u filmovima “Karmine” i “Tomo Bakran”.

Uloge u filmovima “Novinar” i “Čovjek koga treba ubiti” Emil Glad ostvario je 1979. godine, a iste je godine glumio u seriji “Anno domini 1573”. Sljedeće je godine glumio prevoditelja u seriji “Punom parom”, a 1981. godine u filmovima “Kraljevo” i “Puška u cik zore”.

Matu je u filmu “Tamburaši” glumio 1982. godine, a iste je godine ostvario i televizijsku ulogu u “Nepokorenom gradu”. Iduće godine glumio je u filmu “Isprani”, kao i u serijama “Rade Končar” i “Kiklop” te u jednoj od najpoznatijih hrvatskih serija, “Smogovci”, u kojoj je utjelovio lik Fleka Kontreca.

1984. godine Glad je glumio u filmu “Evo ti ga, mister Flips!”, u “Horvatovom izboru” 1985., a 1986. godine glumio je u filmu “Čudesna šuma” i Slaveka u seriji “Putovanje u Vučjak”.

U filmu “Krizantema” ulogu je ostvario 1987. godine, a 1988. godine Glad je glumio u filmovima “Kad ftičeki popvleju” i “Glembajevima”. Iduće je godine ostvario ulogu u filmu “Čovjek koji je volio sprovode” i u seriji “Ptice nebeske”.

Velečasnog je Glad glumio 1990. godine u filmu “Doktorova noć”, a iste je godine glumio i u filmu “Čarobnjakov šešir”.

1992. godine ostvario je ulogu u filmu “Papa Siksto V.”, 1993. u filmovima “Zlatne godine” i “Narodni mučenik”, a 1995. godine u “Ispranima” i “Posebnoj vožnji”.

Ulogu penzionera ostvario je 1996. godine u filmu “Prepoznavanje”, a godinu dana kasnije glumio je u “Ruskom mesu”, “Trećoj ženi”, “Kvartetu” te u filmu “The Makers”.

Franju “Franca” Smoleka glumio je 2000. godine u seriji “Naši i vaši”, a bolesnika je 2004. godine glumio u filmu “Oprosti za kung fu”.

Emil Glad ostvario je u mnogobrojne kazališne uloge. Tako je primjerice glumio Kuligina u “Tri sestre”, generala Etienne Lonsegura u “Victoru ili djeci na vlasti”, Clowa u “Svršetku igre”, Jesenskog u “U logoru”, Ževakina u “Ženidbi” i druge.

Svoj je glas posudio Čudomixu u animiranom filmu “Asterix i Obelix”, medvjediću Platonu u “Malim letećim medvjedićima” te Medi u “Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića”.

Najveća postignuća

Vjesnikovu nagradu Dubravko Dujšin dobio je 1996. godine za tumačenje Biskupa u Marinkovićevoj Gloriji.

Publika ga se rado sjeća po ulogama u hrvatskim serijama “Smogovci” i “Naši i vaši”.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*