Elvis Bošnjak

Elvis Bošnjak je hrvatski glumac i dramski pisac rođen 26.1.1971. godine u Splitu. Osim kao glumac, pokazao se kao dobar dramski autor, a 2000. godine njegov prvi tekst za dramu “Otac” doživio je veliki uspjeh. Nakon toga napisao je još tekstova za kazališta, a za njih je uvijek bio nagrađen. 2009. godine je osnovao kazalište za odrasle pod nazivom “PlayDrama”, u Splitu kojeg i vodi.

Obrazovanje

Elvis Bošnjak je u Splitu završio osnovnu i srednju školu. Nakon srednje škole, upisuje studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 1993. godine završio je studij i počinje glumiti u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a kasnije u rodnom Splitu, od 1995. godine.

Privatni život

Sretno djetinjstvo proveo je živeći na selu. Kao maleni dječak odrastao je radeći sa svojom obitelji. Imali su vrt pa je svatko pomagao obavljajući poslove kopanja, sadnje i košenja. Čuvao je krave i vodio ih na pašu. Za njega je odlazak u grad bio veliki šok, ali vrlo brzo se prilagodio životu u Splitu.

Elvis je oženjen i ima djecu, ali o svom privatnom životu nikada ne govori.

Većina kolega ga zna kao veoma organiziranog čovjeka, koji i glumi i piše drame, sudjeluje u filmovima. Smatra da nije poznat toliko da ga ljudi zaustavljaju na ulici, već poštuju njegovu privatnost i njemu je to dovoljno. U sebi zna da je pisac i ne treba mu nadahnuća niti muza, a posao koji radi voli.

Već tijekom srednje škole napisao je dramu “Jakovljeva istina” za koju zna reći da je pretenciozna. Pisao je i poeziju u mladim danima, ali je danas baš i ne shvaća.

Elvis se nada da će kada dođe vrijeme za to, napustiti i kazalište i film i televiziju i da će konačno moći opet uživati u prirodi i miru. Voli tišinu i smatra da “znati slušati, znači znati živjeti”.

Posao

Elvis Bošnjak glumio je u filmovima; “Sonja i bik”, “Ta tvoja ruka mala”, “Krupni otpad”, “Trešeta”, “I galebovi su se smijali”, “Da mi je biti morski pas”, “Anđele moj dragi” i mnogim drugima, a dobivao je i televizijske uloge od kojih su najpoznatije u “Na terapiji”, “Stipe u gostima”, “Instruktor”, “Bitange i princeze” i “Dobre namjere”.

Od 2004. do 2006. godine Elvis je bio na mjestu ravnatelja Drame HNK Split, a istodobno i ravnatelj dramskog programa Splitskog ljeta.

Elvis se pronašao u pisanju scenarija za filmove, poput “Noćni brodovi”, ali i pisanju trilogije “Srce veće od ruku” koje govori o muško – ženskim odnosima, a u nju spadaju još drame “Hajdemo skakati po tim oblacima” i “Voljeni i mrtvi”. Prema ovim trilogijama napisan je scenarij za navedeni film u suradnji s Igorom Mirkovićem.

2013. godine glumio je kao psihoterapeut u seriji “Na terapiji”. Ova serija nastala je po izraelskoj licenciji, a izvođena je i u drugim državama. U HNK Split odigrao je mnoge uloge, kao što su Kralj Solum (Solumov kralj) i Ivan Karamazov (Braća Karamazovi). Također glumi i u svojim dramama koje piše.

Predstava “Nosi nas rijeka” proglašena je kulturnim događajem godine i to anketom na internetu na nekim vodećim portalima.

Elvis je umjetnički voditelj kazališta “PlayDrama” (kazalište za odrasle) koje postoji od 2009. godine. Bošnjakovi tekstovi igrani su i u drugim zemljama, poput: Slovenije, Makedonije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Čileu, Meksiku…

Najveća postignuća

Na Marulićevim danima drama “Otac” nagrađena je višestruko, kao najbolja predstava i izvedeni tekst Festivala. Predstava “Nosi nas rijeka” doživjela je proglašenje najboljom predstavom sezone i kazališnim događajem 2002. godine. Najviše nagrada odnio je na 13. Marulićevim danima kada je dobio nagrade za tekst predstave “Hajemo skakati po tim oblacima” koja je izvedena u HNK Split.

2002. godine dobio je godišnju nagradu Vladimir Nazor, za područje kazališne umjetnosti.

2008. godine bio je proglašen patronom Europskog Festivala Nove Drame u Wiesbadenu u Njemačkoj. Dramom “Metoda” 2009. godine, Elvis je dobio Nagradu za najbolju mušku ulogu na 33. Danima satire u Zagrebu.

2016. godine, glumac je dobio nagradu Marul za suvremeni dramski tekst, drame “Kašeta brokava” (ili “Mali Lear iz Veloga Varoša”) na 26. Marulićevim danima, čime je proglašen najboljim dramatičarom.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, između 14 odlikovanih, odlikovala je i Elvisa Bošnjaka 2016. godine, Redom Danice koji nosi lik Marka Marulića i odnosi se na zasluge u kulturi.

Autor: A.Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*